Log in

Το Brexit και η πολιτική σύγχυση κρατούν τις παγκόσμιες αγορές σε αγωνία

  • Published in TOP STORY
Το Brexit και η πολιτική σύγχυση κρατούν τις παγκόσμιες αγορές σε αγωνία

Η ψήφος της Βρετανίας για να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να αντηχεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τη λίρα να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδό της σε 31 χρόνια, παρά της προσπάθειες της κυβέρνησης να ανακούφιση μέρος της σύγχυσης για την πολιτική και οικονομική συνέχεια.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν είπε νωρίς τη Δευτέρα πως η βρετανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει τη μεταβλητότητα των αγορών που προκάλεσε το δημοψήφισμα του Brexit της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο χτύπημα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον ευρωπαϊκό στόχο της δημιουργίας μιας μεγαλύτερης ένωσης.

«Η οικονομία μας είναι όσο ισχυρή θα μπορούσε για να αντιμετωπίσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα μας» είπε ο Όσμπορν σε δημοσιογράφους.

«Είναι αναπόφευκτο μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης η βρετανική οικονομία να χρειαστεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση που έχουμε βρεθεί» είπε ο Όσμπορν, ο οποίος στη συνέχεια απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαδεχτεί τον Ντέιβιντ Κάμερον ως πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πιο επιφανής υποστηρικτής του Brexit και το φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού, επαίνεσε τον Όρμπορν που είπε «κάποια καθησυχαστικά πράγματα στις αγορές».

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου είπε πως είναι πλέον ξεκάθαρο πως «οι συντάξεις των ανθρώπων είναι ασφαλείς, η λίρα είναι σταθερή, οι αγορές είναι σταθερές. Πιστεύω πως όλα αυτά είναι καλά νέα».

Όμως ούτε τα λόγια του Όσμπορν ούτε του Τζόνσον κατάφεραν να σταματήσουν την πτώση στις παγκόσμιες αγορές που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι βρετανοί απογοήτευσαν τους επενδυτές ψηφίζοντας για να δώσουν τέλος στην 43ετή συμμετοχή στην ΕΕ.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν το χειρότερο διήμερο που έχει ποτέ καταγραφεί και οι παγκόσμιες μετοχές, όπως υπολογίζονται από τον δείκτη MSCI, είδαν το χειρότερο διήμερό τους μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μόνο την Παρασκευή, περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν από την αξία των παγκόσμιων μετοχών, η μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην ιστορία.

Η στερλίνα έπεσε σε χαμηλά κοντά στο 1,3120 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1985. Το ευρώ παρέμεινε αδύναμο, αφού έπεσε σε χαμηλά τριών μηνών κοντά στο 1,0910 δολάρια την Παρασκευή.

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές άνοιξαν χαμηλότερα την Τρίτη, με τον ασιατικό-εκτός-Ιαπωνίας δείκτη του MSCI να επεκτείνει τις απώλειες για τρίτη ημέρα, με πτώση 0,5%. Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν 0,7% χαμηλότερα.

«Οι αγορές δείχνουν ήδη να αποτιμούν μια πλήρη ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και έναν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο Ντέιβιντ Ντοναμπίντιαν, επικεφαλής επενδύσεων της Atlantic Trust Private Wealth Management.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's αφαίρεσε από τη Βρετανία από τον ανώτερο βαθμό τη Δευτέρα, προειδοποιώντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες υποβαθμίσεις.

«Κατά την άποψή μας, αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημαδιακό γεγονός, και θα οδηγήσει σε λιγότερο προβλέψιμο, λιγότερο σταθερό και λιγότερο αποτελεσματικό πολιτικό πλαίσιο στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε ο S&P σε δήλωσή του.

Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού βρετανικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 1% για πρώτη φορά, καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν πως η υπερψήφιση του Brexit  θα οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια, με στόχο να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Και οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα για δεύτερη ημέρα, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό το βάρος των τραπεζικών μετοχών εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της περιοχής. Οι τιμές των ασφαλών ομολόγων και του χρυσού αυξήθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε τη Δευτέρα πως δε βλέπει σημάδια οικονομικής κρίσης να αναδύονται από την απόφαση της Βρετανίας, παρότι παραδέχτηκε πως το αποτέλεσμα δημιουργεί επιπλέον εμπόδια για την αμερικανική οικονομία.

Επισκεπτόμενος τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε πως είναι σημαντικό «κανείς να μη χάσει την ψυχραιμία του», καθώς η ΕΕ και η Βρετανία αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τη «θλίψη» του τη Δευτέρα, για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντράγκι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την Τρίτη, όπου αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την επίπτωση της ψήφου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωζώνη σε διήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καθώς το κυβερνών βρετανικό κόμμα των Συντηρητικών αναζητεί έναν νέο αρχηγό μετά την παραίτηση του Κάμερον την Παρασκευή και οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει εξέγερση κατά του δικού τους αρχηγού, η Βρετανία βυθίστηκε βαθύτερα στο πολιτικό χάος.

«Δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο ακριβώς τη στιγμή που οι αγορές χρειάζονται την επιβεβαίωση μιας κατεύθυνσης» είπε ο Λουκ Χίκμορ της Aberdeen Asset Management, εκφράζοντας την άποψη πολλών στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου.

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News είπε πως ο υπουργός Εργασίας και Ασφάλισης Στίβεν Κραμπ σκέφτεται επίσης να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος των Συντηρητικών, ενώ ο Σατζίν Τζαβίντ, υπουργός Επιχειρήσεων, θέλει να γίνει υπουργός Οικονομικών. Και οι δύο ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Ο εκδότης του περιοδικού Spectator έγραψε στο Twitter πως και ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ είναι «πολύ πιθανό» να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Ο Κάμερον λέει πως θα μείνει μέχρι τον Οκτώβριο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πως ο διάδοχός του θα πρέπει να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία της εξόδου από την ΕΕ. Το κόμμα των Συντηρητικών συνέστησε να επιλεχθεί διάδοχος μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός επεδίωξε να καθησυχάσει τους φόβους για τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος και είπε πως το κοινοβούλιο δε θα πρέπει να επιχειρήσει να εμποδίσει την αποχώρηση της Βρετανίας. Μια πλειοψηφία βουλευτών, όπως και ο ίδιος, είχαν υποστηρίξει πως η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ.

«Είμαι σαφής, και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα το πρωί, πως αυτή η απόφαση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή» είπε ο Κάμερον στο κοινοβούλιο, το οποίο αντιμετωπίζει επίσης δημόσιο αίτημα για νέο δημοψήφισμα.

Ενώ το ερώτημα για την έξοδο ή όχι από την ΕΕ έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών, τα σχίσματα στην αντιπολίτευση είναι επίσης βαθιά. Ένα κύμα βουλευτών των Εργατικών παραιτήθηκαν από την ομάδα του αρχηγού Τζέρεμι Κόρμπιν τη Δευτέρα, προστιθέμενοι στα 11 ανώτερα μέλη που παραιτήθηκαν την Κυριακή, λέγοντας πως η εκστρατεία του για να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ ήταν χλιαρή.

Ο Κόρμπιν, ένας αριστεριστής με ισχυρή στήριξη από τα απλά μέλη του κόμματος, έχει πει πως δε σκοπεύει να αποχωρήσει.

Η δυσαρέσκεια με το πολιτικό καθεστώς γενικά και τους Συντηρητικούς συγκεκριμένα υπήρξε παράγοντας πίσω από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης, παρότι πολλοί υποστηρικτές του Brexit επικεντρώθηκαν στη μετανάστευση, διαμαρτυρόμενοι για τους μετανάστες που έχουν καταφτάσει από την ανατολική Ευρώπη.

Αυξάνοντας τη δυσαρέσκεια των άγγλων ψηφοφόρων της παραμονής, η ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας βρέθηκε τη Δευτέρα εκτός της συνέχειας του Euro 2016, χάνοντας από τη μικροσκοπική Ισλανδία.

«Ντροπιαστήκαμε πριν τέσσερις μέρες με το δημοψήφισμα, ντροπιαστήκαμε και τώρα. Είναι πολύ θλιβερές μέρες για να είναι κανείς άγγλος» είπε ο άγγλος ποδοσφαιρόφιλος Άλεξ από τη γαλλική πόλη της Νίκαιας.

Η άρνηση του Κάμερον να ξεκινήσει τις επίσημες κινήσεις για να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ έχει οδηγήσει πολλούς ευρωπαίους ηγέτες να απαιτήσουν ταχύτερες ενέργειες από τη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ μετά τη Γερμανία, για να βγει από την 28μελή ένωση.

«Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μια αβέβαιη και αόριστη κατάσταση» είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Ο Γκίντερ Ότινγκερ, μέλος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν από τη Γερμανία, είπε πως η καθυστέρηση θα βλάψει τόσο την Ευρώπη όσο και τη Βρετανία. «Κάθε ημέρα αβεβαιότητας αποτρέπει τους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στη Βρετανία αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές» είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Ο Κάμερον κατευθύνεται στις Βρυξέλλες την Τρίτη για ένα δύσκολο δείπνο κορυφής της ΕΕ, ενώ οι υπόλοιποι 27 αρχηγοί θα συναντηθούν για πρώτη φορά χωρίς αυτόν το πρωί της Τετάρτης, για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Είναι πιθανό να τονίσουν την προθυμία τους να διαπραγματευτούν, αλλά μόνο αφότου το Λονδίνο δεσμευτεί στο αυστηρό διετές χρονοδιάγραμμα της εξόδου.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο και είπαν πως η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες των λαών της δημιουργώντας ξεκάθαρους στόχους βελτίωσης της ασφάλειας, της οικονομίας και των προοπτικών για τους νέους ανθρώπους.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που έχει εμφανιστεί να παίρνει μια ηπιότερη γραμμή απέναντι στην απόφαση της Βρετανίας από άλλους ευρωπαίους ηγέτες, είπε πως δεν έχει «ούτε το φρένο ούτε το γκάζι» για να ελέγξει τα γεγονότα, προσθέτοντας πως «απλά δε θέλουμε ένα αδιέξοδο».

Η πολιτική, οικονομική και ρυθμιστική αβεβαιότητα γίνεται αισθητή σε όλον τον κόσμο, σε μια περίοδο που οι οικονομίες ανακάμπτουν αργά από την οικονομική κρίση του 2008, με τα επιτόκια να βρίσκονται κοντά στο μηδέν, και τις κεντρικές τράπεζες να έχουν λιγότερα εργαλεία για να αναζωπυρώσουν τη ζήτηση εάν οι χώρες πέσουν σε ύφεση.

Η Νότιος Κορέα είπε την Τρίτη πως θα προτείνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό 10 τρισεκατομμυρίων γουόν (8,44 δισεκατομμύρια δολάρια), εν μέρει για να διαχειριστεί την αναστάτωση του Brexitς τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ