Log in

Δε δείχνει να αλλάζει μετά το Brexit η σχέση ΗΠΑ-ΗΒ

  • Published in TOP STORY
Δε δείχνει να αλλάζει μετά το Brexit η σχέση ΗΠΑ-ΗΒ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται απίθανο να εκπληρώσουν την απειλή τους να υποβιβάσουν τη Βρετανία σε δεύτερης κλάσης εμπορικό εταίρο μόλις εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπολογίζουν το πιθανό κόστος της υπονόμευσης των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε πριν από το δημοψήφισμα της Πέμπτης πως η Βρετανία θα βρισκόταν το τέλος της ουράς των εμπορικών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ εάν επιλέξει να βγει από την ένωση, πολύ μετά από την πολύ μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Ευρώπης που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, μπροστά στην έντονη αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, οι αμερικανοί αξιωματούχοι προχωρούν σε πιο υποστηρικτικές δηλώσεις για την ισχύ της «ιδιαίτερης σχέσης» ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας πως ακόμη εξετάζουν τις συνέπειες του Brexit στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.

Εμπειρογνώμονες επί της ασφάλειας και του εμπορίου ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον είναι διστακτική να αυξήσει τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη δυνατότητά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Μια φτωχότερη Βρετανία μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να δαπανήσει 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα σε μια περίοδο αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία, ούτε σε έναν νέο στόλο πυρηνικών υποβρυχίων που αποτελούν βασικό κομμάτι της άμυνας της Δύσης κατά πυρηνικών πυραύλων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να γίνει μικρότερο και πιο αδύναμο. Εάν συμβεί αυτό, αναρωτιέται κανείς εάν θα μπορέσουν να στηρίξουν τις αμυντικές τους δαπάνες και την προσπάθεια παγκόσμιου προσανατολισμού» είπε ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Αυτό είναι που μας ανησυχεί με την έξοδο της Βρετανίας. Η Βρετανία ήταν ο ισχυρότερος σύμμαχος της Αμερικής μέσα στην ΕΕ.»

Κάποιοι εμπορικοί εμπειρογνώμονες είπαν επίσης πως η συμφωνία για το υπερατλαντικό εμπόριο και επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης (TTIP) είναι απίθανο να επιτευχθεί στα επόμενα χρόνια χωρίς τη Βρετανία στο τραπέζι, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει την ευκαιρία για ξεχωριστή συμφωνία με το ΗΒ.

«Η δήλωση για το ‘τέλος της ουράς’ θα ξεχαστεί μέχρι την επόμενη κυβέρνηση, εάν όχι νωρίτερα» είπε ο Γκάρι Χαφμπάουερ, στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson. «Κατά την άποψή μου, το TTIP δεν είναι ούτε αδρανές ούτε νεκρό μετά το Brexit.»

Μπορεί να είναι πιο εύκολο για την Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί μια διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, μια χώρα με «παρόμοιο τρόπο σκέψης», παρά μια πιο ανοιχτή συμφωνία με τα 27 εναπομείναντα μέλη της ΕΕ, είπε η Μίριαμ Σαπίρο, πρώην αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Μια συμφωνία ΗΠΑ και ΗΒ μπορεί να δημιουργήσει μοχλό πίεσης για να επιτευχθεί το TTIP, και είναι μια συμφωνία που είναι πιο εύκολο να γίνει» είπε η Σαπίρο.

Καθώς ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι των ΗΠΑ προσπάθησαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του Brexit στις δημόσιες εμφανίσεις τους τη Δευτέρα, κανένας από τους δύο δεν επανέλαβε την προειδοποίηση του Ομπάμα για το εμπόριο.

Ο Λιου είπε στο CNBC πως μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ παραμένει προτεραιότητα, καθώς βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και αρκετά χρόνια, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ξεχωριστών συζητήσεων με τη Βρετανία μόλις η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνήσουν στους όρους της διάστασής τους.

«Οποιαδήποτε ξεχωριστή διαπραγμάτευση με το ΗΒ θα πρέπει να ακολουθήσει μια πορεία που θα καθοριστεί εν μέρει από το τι θα συμβεί μεταξύ ΗΒ και ΕΕ» είπε ο Λιου. «Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων μερών να διατηρήσουν ανοιχτή εμπορική συνεργασία. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια ιδιαίτερη, βαθιά σχέση η οποία θα συνεχιστεί.»

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς προσέθεσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τους τρόπους που η νίκη του Brexit μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις του TTIP.

«Εάν χρειαστεί να ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε ξεχωριστά με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό θα ξεκινήσει από ένα διαφορετικό σημείο υπεροχής, ιδιαίτερα επειδή είχαμε χρόνια προόδου.»

Ο Σουλτς είπε πως οι οικονομικοί δεσμοί ΗΠΑ-ΗΒ «παραμένουν ισχυροί και ζωηροί όπως πάντα» και η ιδιαίτερη σχέση δεν έχει αλλάξει λόγω του δημοψηφίσματος.

Ο πιο διαλλακτικός τόνος «έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης» είπε η Χέδερ Κόνλεϊ, διευθύντρια του ευρωπαϊκού προγράμματος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ένα think tank στην Ουάσινγκτον. Προσέθεσε πως από τη στιγμή που οι αγορές «ήδη τιμωρούν» τη Βρετανία για την ψήφο της, δεν υπάρχει λόγος να το κάνει και η κυβέρνηση του Ομπάμα.

Ανώτεροι οικονομολόγοι της Goldman Sachs είπαν σε πελάτες τους πως περιμένουν η Βρετανία να μπει σε ύφεση μέσα στο επόμενο έτος, καθώς τα επενδυτικά σχέδια συρρικνώνονται και η πίστωση μειώνεται μετά το δημοψήφισμα.

Τόσο η Standard and Poor's όσο και η Fitch Ratings μείωσαν τον βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας, προβλέποντας προβλήματα στην οικονομία της λόγω του Brexit, με τις μετοχές των βρετανικών κατασκευαστικών εταιρειών να έχουν χάσει μέχρι και 40% μέσα σε δύο ημέρες.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να πάρει μια τελική απόφαση φέτος για την αντικατάσταση των τεσσάρων πεπαλαιωμένων υποβρυχίων που μεταφέρουν τους διηπειρωτικούς πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους της, ένα πρόγραμμα που μπορεί να κοστίσει μέχρι 167 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είπε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο πως η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευσή της στο πρόγραμμα BAE Systems και πως ελπίζει πως μια ψηφοφορία για το θέμα μπορεί να διεξαχθεί σύντομα.

Άλλη μία αναπάντεχη εξέλιξη είναι πως ο στόλος των βρετανικών υποβρυχίων βρίσκεται στο Φασλέιν, στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Εάν το Brexit οδηγήσει τη Σκωτία σε μια δεύτερη, επιτυχή αυτή τη φορά, προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης, η Βρετανία μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια για να δημιουργήσει νέα βάση για τα υποβρύχιά της.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ – η οποία θα χρειαστεί χρόνια διαπραγματεύσεων – απειλεί να υπονομεύσει τη νέα αμυντική στρατηγική της Ευρώπης, λίγες ημέρες πριν το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις της ΕΕ υπογράψουν μια σημαντική συμφωνία για την αντιμετώπιση απειλών από τη Ρωσία στη Μεσόγειο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα αναζητήσουν διασφαλίσεις των δεσμεύσεων της Βρετανίας στη σύνοδο κορυφής της ομάδας στη Βαρσοβία τον Ιούλιο.

«Τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα» είπε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος αμύνης που συμμετέχει στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να συνεργαστεί με μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι να είναι η προεπιλογή μιας αδύναμης, διχασμένης ένωσης.»

Άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ υποβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την ασφάλεια λέγοντας: «Δε νομίζω ότι έχει αρχίσει να πέφτει ο ουρανός εδώ».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ