Log in

Τα «μέσα» και «έξω» του κόσμου

  • Published in TOP STORY
Τα «μέσα» και «έξω» του κόσμου

Καθώς το debate στο Ηνωμένο Βασίλειο για το αν θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταθεί, το «μέσα» και το «έξω» έχουν φτάσει να καθορίζουν τη δύσκολη επιλογή που θα αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα του Brexit την επόμενη εβδομάδα. Οι βρετανοί δεν είναι οι μόνοι: ο κόσμος διαχωρίζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των πεποιθήσεων στις οποίες βασίζεται η στήριξη για τις εκστρατείες του «Leave» και του «Remain». Θέλουν οι πολίτες και οι ηγέτες τους να συνεργαστούν με άλλους για να πετύχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία, ή πιστεύουν πως είναι καλύτερα απομονωμένοι πίσω από πραγματικούς και εικονικούς τοίχους;

Όσοι διατηρούν ένα σκεπτικό υπέρ του «έξω» βλέπουν τον κόσμο μέσα από ένα χομπσιανό πρίσμα, βλέποντας παντού τον κίνδυνο των ανθρώπων με ανεξέλεγκτα πάθη, που επιθυμούν να τους βλάψουν. Μόνο ένας παντοδύναμος Λεβιάθαν μπορεί να εξασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια.

Αυτή είναι ουσιαστικά η κοσμοθεωρία – ασχέτως των διαβαθμίσεων του εξτρεμισμού – του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας, της Χρυσής Αυγής της Ελλάδας, του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας ,και παρόμοιες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και τη Δύση, χωρίς καν να αναφέρουμε τις απολυταρχίες ή τις ξεκάθαρες δικτατορίες του κόσμου. Η πολιτική τους είναι αυτή του φόβου και της υποκίνησης των εξτρεμιστικών δυνάμεων που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία.

Όπως έχουμε δει τόσο στο debate για το Brexit στο Ηνωμένο βασίλειο όσο και στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα γεγονότα και η λογική δεν μπορούν να μεταπείσουν όσους υποστηρίζουν το «έξω». Όπως παρατήρησε πρόσφατα ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Ντάνιελ Κάνεμαν για το στρατόπεδο του «Leave» στη Βρετανία, «τα επιχειρήματά τους φαίνονται παράξενα: φαίνονται βραχυπρόθεσμα και βασισμένα στην ενόχληση και τον θυμό». Παρόλα αυτά δουλεύουν.

Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η επιλογή μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον, της υποψηφίου των Δημοκρατικών, και του Ρεπουμπλικάνου ομολόγου της Ντόναλντ Τραμπ, αντικατοπτρίζει μια ξεκάθαρη μάχη μεταξύ του «μέσα» και του «έξω». Ως απάντηση στην πρόσφατη επίθεση στο Ορλάντο, ο Τραμπ καυχήθηκε πως είχε δίκιο εξ αρχής σχετικά με την απειλή που παρουσιάζει η «τρομοκρατία του ακραίου Ισλάμ». Η Κλίντον, από την άλλη, προσέφερε λόγια στήριξης – στα αγγλικά και τα ισπανικά – στα θύματα και εστίασε στην κοινότητα και την ανάγκη για έλεγχο των όπλων.

Με την ξενοφοβική ρητορική του και τη συμπάθειά του για τυράννους όπως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (ένας δημαγωγός που εκφοβίζει τους γείτονές του όπου δεν εισβάλει), ο Τραμπ είναι η επιτομή της νοοτροπίας του «έξω»: υπερβολικός, κακοήθης, πομπώδης και εχθρικός προς όλους όσους τον αψηφούν ή διαφωνούν μαζί του (είτε πρόκειται για τον Τύπο, τον οποίο επιτιμά και προσπαθεί να μπλοκάρει, είτε δικαστές που προεδρεύουν στις αγωγές του).

Κάποιοι ανώτεροι Ρεπουμπλικάνοι, προς τιμήν τους, έχουν αποκηρύξει την προσπάθεια του Τραμπ να οδηγήσει τους αμερικανούς προς την απομόνωση και τη μισαλλοδοξία. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, αντιμέτωποι με τη σταθερή ροή των προσβολών προς τους ισπανόφωνους, τους μουσουλμάνους και τις γυναίκες, φαίνεται να έχουν χάσει την επαφή με τη συνείδησή τους. Ο Πολ Ράιαν, εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει αποκαλέσει τα σχόλια του Τραμπ ρατσιστικά, όμως παρόλα αυτά συνεχίζει να τον στηρίζει. Το ίδιο και ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ και, ίσως το πιο αξιοσημείωτο, ο Τζον Μακ Κέιν, ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία το 2008, του οποίου τη στρατιωτική καριέρα υποτίμησε ο Τραμπ, λέγοντας πως ο Μακ Κέιν επέστρεψε από το Βιετνάμ ως «ήρωας πολέμου» μόνο «επειδή πιάστηκε αιχμάλωτος», προσθέτοντας, «μου αρέσουν αυτοί που δεν πιάνονται».

Η Κλίντον, από την άλλη, παρ’ ότι θεωρείται γενικώς «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής, ανήκει στη νοοτροπία του «μέσα» - κάποιος που γνωρίζει την αξία της συναλλαγής, της συζήτησης και του συμβιβασμού. Καταλαβαίνει επίσης την αξία της «έξυπνης δύναμης» - πως οι βόμβες δεν είναι πάντα τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου κάποιου. Θεωρητικά, θα επιδιώξει να συνεχίσει την κληρονομιά που αφήνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, οι επισκέψεις του οποίου στο Βιετνάμ, την Κούβα και την Ιαπωνία φέτος επικεντρώθηκαν στην πρόοδο από ένα δύσκολο παρελθόν σε ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Αυτή η νοοτροπία του «μέσα» έχει αποδείξει την αξία της ξανά και ξανά. Ο κόσμος επωφελείται από την είσοδο σε νέες συνθήκες και υιοθετώντας συνεργατικές διαρρυθμίσεις. Δουλεύοντας σε συμφωνία με άλλες χώρες και μέσω παγκόσμιων θεσμών, οι χώρες γίνονται ασφαλέστερες και πιο ευδόκιμες. Μια νίκη για τη νοοτροπία του «έξω» - η οποία δείχνει να θεωρεί την ευσπλαχνία, την αλήθεια και την ακεραιότητα σαν περιττά μέλη – θα ήταν πύρρεια, στην καλύτερη περίπτωση. Οι οικονομίες θα μαραθούν, οι βίαιες συγκρούσεις θα αυξηθούν, και οι γυναίκες, οι μειονότητες και οι δημοσιογράφοι θα υποφέρουν, καθώς τα κινήματα του «έξω» χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού που ενθαρρύνουν τον εξτρεμισμό.

Η ειρωνεία είναι πως όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που οι τεχνολογικές εταιρείες στη Silicon Valley και πέραν αυτής, που δέχονταν επί χρόνια κριτική ως εσωστρεφείς, απομονωμένες και εγωκεντρικές, κινούνται όσο πιο γρήγορα μπορούν για να ενταχθούν στο «μέσα». Για αυτόν τον λόγο ο Τιμ Κουκ έγινε τον Μάιο ο πρώτος CEO της Apple που επισκέφθηκε την Ινδία, ενώ ακολούθησε ένα ταξίδι από τον CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Παρομοίως, ο CEO του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ αφιέρωσε μεγάλη προσπάθεια στην εκμάθηση των κινέζικων πριν από το ταξίδι του στη χώρα τον Μάρτιο.

Οι εταιρείες επενδύουν στην ανάπτυξη ποιο αποτελεσματικού λογισμικού μετάφρασης που θα μπορεί να δουλέψει οπουδήποτε, με οποιονδήποτε, απλά και εύκολα. Οι πολυεθνικές σε όλον τον κόσμο γνωρίζουν πως για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν, πρέπει να κοιτάξουν τις αγορές και τις σχέσεις πέρα των συνόρων των χωρών τους. Και ό,τι ισχύει για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις ισχύει και για τις χώρες: όσοι δεν είναι «μέσα», αναπόφευκτα θα μείνουν απ’ έξω.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ