Log in

Πώς το Brexit διχάζει το Λονδίνο

  • Published in TOP STORY
Πώς το Brexit διχάζει το Λονδίνο

Ο Ντάνιελ Χόντσον έγινε όνομα στην πόλη του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ως γενικός διευθυντής της μεγαλύτερης εταιρείας συναλλαγών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Ευρώπης. Σήμερα, θέλει να βγάλει την πόλη έξω από την Ευρώπη.

«Το όραμά μου έχει να κάνει με ανάπτυξη πάνω στις παραδώσεις του παρελθόντος» είπε ο συνταξιούχος βρετανός τραπεζίτης, πίνοντας κρασί σε γοτθική αίθουσα του City, γεμάτη παραπετάσματα με ιππότες και πίνακα του δείπνου της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ της Β’.

Μισό μίλι πιο πέρα, ο Ξαβιέ Ρολέτ, ένας γάλλος που ηγείται της  London Stock Exchange Group, ανησυχεί για το μέλλον της βρετανικής οικονομικής περιοχής. Η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα ήταν χτύπημα για την πόλη του Λονδίνου» λέει, καθισμένος σε ένα σύγχρονο γραφείο με θέμα τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Πριν από το δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφήσει την ΕΕ, η χρηματοπιστωτική μηχανή του Λονδίνου είναι ευρέως διαμοιρασμένη κατά μήκος των γενεαλογικών γραμμών. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά στελέχη και εργαζόμενοι σε παγκόσμιες τράπεζας που εξαπλώθηκαν γρήγορα μετά τη γέννηση του ευρώ το 1999 βλέπουν το δημοψήφισμα με τρόπο. Όμως μια ομάδα «μεγιστάνων» του City όπως ο κ. Χόντσον – κυρίως βρετανοί άντρες που έφτιαξαν την καριέρα τους πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση – λένε πως η ΕΕ είναι ασφυκτική με τη γραφειοκρατία της ενώ γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστικός εμπορικός εταίρος.

«Ο πραγματικός ανταγωνισμός μας βρίσκεται εκτός Ευρώπης. Είναι η Νέα Υόρκη, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ» είπε ο κ. Χόντσον.

Η κατάρρευση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας παρά λίγο να παρασύρει την πόλη του Λονδίνου μαζί της. Όμως τη δεκαετία του 1960, το χρηματοπιστωτικό κέντρο ξαναχτίστηκε χάρη σε ανάλαφρες ρυθμίσεις που προώθησε μια ακμάζουσα αγορά ευρωδολαρίων. Η επιτήρηση ήταν περιβόητα διακριτική. Οι τράπεζες των ΗΠΑ έσπευσαν εκεί, βοηθώντας το Λονδίνο να ανταγωνιστεί τη Νέα Υόρκη ως παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κόμβος.

Αφού σπούδασε στο Κολλέγιο του Ήτον και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο κ. Χόντσον άρχισε να δουλεύει στο City το ’60 σε τοπικό υποκατάστημα της τράπεζας Chase. Θυμάται με ευχαρίστηση τις ημέρας στα μέσα του ’90 όταν διαχειριζόταν το London International Financial Futures and Options Exchange. Ήταν ταυτόχρονα ο γενικός διευθυντής και ο ρυθμιστής του ανταλλακτηρίου. Η επιτήρηση αποτελούταν από μια συνάντηση με διευθυντή της Τραπέζης της Αγγλίας για ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μήνα.

Εάν υπήρχε πρόβλημα στο ανταλλακτήριο, ο κ. Χόντσον θα καλούσε τον υπεύθυνο επικεφαλής της εταιρείας και θα έλεγε, «Κοίτα, γνωρίζεις τη θέση που έχουν πάρει οι χρηματιστές σου;» και εκείνος θα έλεγε όχι και θα το διευθετούσε.

Μια έξοδος από την ΕΕ – το λεγόμενο Brexit – θα μπορούσε να ελαφρύνει την παρεμβατικότητα και να «επιστρέψει στην καλή πλευρά της», υποστηρίζει ο 72χρονος.

Δεν είναι όλοι τόσο συναισθηματικοί. Πριν από τις έκρηξη των ξένων χρηματοπιστωτικών εταιρειών στο Λονδίνο, η πόλη ήταν μια απομόνωση με λίγα καλά εστιατόρια, θυμάται ο 56χρονος κ. Ρολέτ. Χωρίς τη συμμετοχή στην ΕΕ, το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου θα αντιστοιχούσε μετά δυσκολίας σε αυτό της Μαδρίτης, προσθέτει.

Μια ομάδα γενικών διευθυντών σε μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν βγει λέγοντας πως η κοινή αγορά της Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα τεράστιους αριθμούς επιχειρήσεων να περνούν από το Λονδίνο.

Επί αιώνες, οι βρετανοί μονάρχες και κυβερνήσεις άφηναν σε μεγάλο βαθμό το Λονδίνο να τα βγάλει πέρα μόνο του, με τη συνεννόηση πως θα γέμιζε τα φορολογικά αποθέματα. Το 2008, δισεκατομμύρια λίρες σε χρηματοδοτούμενες από τους φορολογούμενους τραπεζικές διασώσεις παραβίασαν αυτό το άγραφο συμβόλαιο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η ΕΕ αναπτύσσουν τώρα κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Το κατά πόσο αυτή η επιτήρηση θα πρέπει να καλωσοριστεί είναι ένα δύσκολο θέμα. Νωρίτερα φέτος, περίπου εκατό σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν για να ψηφίσουν εάν η City of London Corp – η οποία διοικεί το Λονδίνο επί αιώνες – θα πρέπει να πάρει θέση στο θέμα του Brexit.

Το debate κράτησε δύο ώρες, σύμφωνα με ανθρώπους που παραβρέθηκαν. Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι υποστήριξαν πως η εταιρεία θα πρέπει πάντα να παραμένει πολιτικά ουδέτερη. Άλλοι απάντησαν πως η City of London Corp στήριξε κάποτε μια εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκεφαλισμό του άγγλου βασιλιά τον 17ο αιώνα. Η συνάντηση κατέληξε με μια ψήφο υπέρ της εναντίωσης στο Brexit.

Η κίνηση εξαγρίωσε τον κ. Χόντσον, ο οποίος γρήγορα υπέγραψε ένα αυστηρό γράμμα προς τη City of London Corp. Το lobby του «City for Britain», εν τω μεταξύ, πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ του Brexit, γράφοντας σε blogs και στέλνοντας ομιλητές σε δημόσιες διαβουλεύσεις για το θέμα.

Μαζί με τους μεγιστάνες συσστρατεύονται και κάποιοι διαχειριστές hedge fund και ιδιωτικών μετοχών, που επίσης εκστρατεύουν υπέρ της μείωσης της επιτήρησης.

«Η Ευρώπη απολαμβάνει να ρυθμίζει το City» είπε ο Τζον Μούλτον, βρετανός επιχειρηματίας.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έχει συσστρατευτεί με κάποιες μεγάλες τράπεζες για να μεταδώσει το μήνυμά της. Ο γενικός διευθυντής της J.P. Morgan Chase & Co Τζέιμς Ντίμον προειδοποίησε πρόσφατα πως το Brexit μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες θέσεων εργασίας να αφήσουν τη χώρα.

Ο κ. Χόντσον μυρίζεται συνωμοσία. «Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν πως στις πολυεθνικές με έδρα στις ΗΠΑ μάλλον αρέσει η ιδέα το City να μένει λίγο πίσω» λέει.

Άλλοι τραπεζίτες υπέρ του Brexit έχουν λάβει εντολή να μη μιλούν, προσθέτει. «Δεν επιτρέπεται στον κόσμο να μιλήσει. Μιλάω για ανθρώπους σε κάθε επίπεδο. Το γνωρίζω αυτό. Νομίζω ότι είναι ατυχές» προσθέτει.

Οι μεγιστάνες «απλά δεν καταλαβαίνουν πώς ο κόσμος έχει αλλάξει» λέει ο κ. Ρολέτ. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τις ανταλλαγές της χρηματιστηριακής αγοράς, «δεν έχουν κατανόηση του πόσο έχουν εξελιχθεί τα οικονομικά, του πόσο η ρύθμιση είναι εγχώρια και όχι μόνο από την ΕΕ».

Ο γάλλος διευθυντής περιμένει πλέον να περάσει το δημοψήφισμα του Brexit προτού προχωρήσει με το σχέδιο που έχει σε προτεραιότητα: τη συγχώνευση της London Stock Exchange Group με τη γερμανική ανταγωνίστρια Deutsche Börse.           

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ