Log in

Οι χρηματιστές περιμένουν την ελληνική δόση να κινήσει την αγορά ενέργειας

Οι χρηματιστές περιμένουν την ελληνική δόση να κινήσει την αγορά ενέργειας

Μια πιθανή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα θα ήταν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τους χρηματιστές ενέργειας της περιοχής.

Αφού η Ελλάδα συμφώνησε σε μέτρα με τους πιστωτές της που μπορεί τελικά να χαλαρώσουν τους εν ισχύ εδώ και έναν χρόνο περιορισμούς, το πιο καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα έχει τη δυνατότητα να μιμηθεί την άνοδο στις συναλλαγές στον χώρο της ενέργειας της Ιταλίας, σύμφωνα με την Arax Commodities, χρηματομεσιτική εταιρεία του Λονδίνου. Από τη στιγμή που το European Energy Exchange άρχισε να εγγυάται συμφωνίες στην Ιταλία το 2014, οι συναλλαγές έχουν περισσότερο από τριπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου ενεργειακών χρηματομεσιτών του Λονδίνου.

1

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για να σταματήσουν τις μεταφορές χρήματος στο εξωτερικό χωρίς έγκριση και στοιχειοθέτηση, σημαίνουν πως μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία εβδομάδα για να σταλούν χρήματα από μια ελληνική τράπεζα έξω από τη χώρα, σύμφωνα με τη  Watt & Volt, υπηρεσία κοινής ωφέλειας στην Αθήνα. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η κρατική εταιρεία ενέργειας, παραμένει ο κυρίαρχος πάροχος ηλεκτρισμού, καθώς η Ελλάδα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην απελευθέρωση της αγοράς της τα τελευταία 15 χρόνια, παρότι αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι ξένες εταιρείες δεν εμπιστεύονται την ελληνική αγορά» είπε ο Γιώργος Οικονόμου, χρηματιστής ενέργειας της Watt & Volt. «Η αγορά βρίσκεται σε επίπεδο έναρξης. Πιστεύω πως έχει εξαιρετικές προοπτικές.»

Υπάρχουν 39 εταιρείες ελληνικού ηλεκτρισμού καταγεγραμμένες στο EEX. Ακόμη και έτσι, είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους να κάνεις δουλειά, επειδή δεν υπάρχει μια αγορά με ρευστότητα, σύμφωνα με τον Βίτο Κέκετς, χρηματιστή ενέργειας στη σλοβένικη εταιρεία κοινής ωφέλειας Gen-i d.o.o. 

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, μπορείς να πραγματοποιήσεις συναλλαγές από 15 λεπτά πριν την παράδοση μέχρι και έξι χρόνια νωρίτερα, τόσο χρηματιστηριακά όσο και σε αγορές «over-the-counter». Η δραστηριότητα στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη σε μια φυσική αγορά, όπου οι γεννήτριες πρέπει να παρέχουν ρεύμα την προηγούμενη ημέρα.

Το EEX εγγυάται τα μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια ελληνικά συμβόλαια. Οι συναλλαγές είναι σπάνιες – η πρώτη μηνιαία συμφωνία από τον Φεβρουάριο εγκρίθηκε στις 24 Μαΐου, με μία μόλις να καταγράφεται ακόμη στις 9 Ιουνίου.

«Οι χρηματοπιστωτικές ενεργειακές συναλλαγές στην Ελλάδα παραμένουν χωρίς ρευστότητα, επειδή ολόκληρη η οικονομία δεν έχει ρευστότητα, λόγων των υπαρχόντων δημοσιονομικών προβλημάτων» είπα ο Ανδρέας Μηταφίδης, διευθυντής διαχείρισης και εμπορίας ενέργειας της ΔΕΗ. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει σχέδιο δράσης για τη μεταρρύθμιση της αγοράς σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, είπε.

Τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν σύντομα κατάλληλα για το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, είπε σε συνέντευξη της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτό θα γίνει περισσότερο εφικτό μετά τη συμφωνία για της οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές για την έγκριση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αυτήν την εβδομάδα. Η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει κάποια πρόσβαση στις τράπεζες της χώρας στις τακτικές λειτουργίες αναχρηματοδότησης.

Τοποθετημένη στο κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και με τις υπάρχουσες και μελλοντικές διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τα δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε κόμβο στην περιοχή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν.

«Εάν η Ελλάδα μπορούσε να ενισχύσει τις διασυνδέσεις με κάποιες χώρες, για παράδειγμα δεύτερες γραμμές με την αγορά της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, ή να συνδέσει κάποια από τα νησιά με την ενδοχώρα, πιστεύω πως θα μπορούσε να αυξήσει τον όγκο» είπε ο Πλάμεν Ποπόβ, επικεφαλής εμπορίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη για τη Statkraft Markets GmbH. Θα μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε με μεγαλύτερους όγκους, όμως χρειαζόμαστε μια θετική εξέλιξη στους κανονισμούς της αγοράς και την αύξηση των διασυνδέσεων.»

Η χώρα θα πρέπει επίσης να επιδείξει μεγαλύτερη πρόοδο εισάγοντας προθεσμιακές, αυθημερόν και εξισορροπητικές αγορές, ανέφερε η Κομισιόν σε περσινή έκθεσή της. Αυτού του είδους οι αγορές θα αναπτυχθούν, είπε ο Μηταφίδης της ΔΕΗ.

«Δεν υπάρχει αγορά OTC και δεν υπάρχουν πολλοί χρηματιστές που αισθάνονται άνετα όταν έχουν μόνο μία επιλογή να αγοράσουν ή να πουλήσουν» είπε ο Ποπόβ.

Η ελληνική αγορά θα μπορούσε να είναι ελκυστική λόγω της μεταβλητότητας που μπορεί να προκύψει από τις πιθανές ανόδους στη ζήτηση κατά την καλοκαιρινή σεζόν, είπε ο Κέκετς από τη Λιουμπλιάνα.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να γίνει καλύτερη για να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής αγοράς» προσέθεσε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ