Log in

Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο

Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο

Οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν την Κυριακή φορολογικές αυξήσεις και ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσαν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε αντάλλαγμα για τα τόσο απαραίτητα δάνεια διάσωσης και την ελάφρυνση του χρέους.

Η Αθήνα ελπίζει πως τα μέτρα, δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα συμβάλουν στην απελευθέρωση των χρημάτων που χρειάζεται για να πληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ, τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τις αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες κρατικές οφειλές.

«Οι έλληνες έχουν ήδη πληρώσει πολλά, αλλά αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που η πιθανότητα αυτές οι θυσίες να είναι οι τελευταίες είναι τόσο εμφανής» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.

Η συγκυβέρνησή του, η οποία επανεκλέχτηκε τον Σεπτέμβριο με την υπόσχεση να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε τον Ιούλιο, έχει μια μικρή πλειοψηφία 153 βουλευτών στη Βουλή των 300 εδρών.

Η συγκυβέρνηση ψήφισε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, με έναν μόνο βουλευτή να καταψηφίζει κάποια άρθρα για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό περικοπών δαπανών που θα ενεργοποιηθεί εάν η Αθήνα δείξει πως δε θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου αργότερα παραιτήθηκε, λέγοντας σε δημοσίευσή της στο Facebook  πως «εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που αντιτίθενται στον πυρήνα των αξιών μας». Η παραίτησή της δε θα επηρεάσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης, καθώς θα αντικατασταθεί.

Οι φόροι θα χτυπήσουν τους έλληνες στο πιο ευάλωτο σημείο, με αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε 24%, περισσότερους φόρους στα καύσιμα, στον καπνό, στη χρήση του διαδικτύου και με επέκταση του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από τη Βουλή για να διαδηλώσουν ενάντια στις μεταρρυθμίσεις.

«Είναι καταστροφή!» είπε ο 60χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Κεχρής. «Θα κόψουμε τα πάντα, από το φαγητό μέχρι την οδήγηση.»

Για να καθησυχάσει τον εξοργισμένο κόσμο, ο Τσίπρας είπε στους βουλευτές πως κάθε φορά που η Αθήνα θα ξεπερνά τους ετήσιους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, το επιπλέον κρατικό εισόδημα θα πηγαίνει σε ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης. Περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε φέτος στο ταμείο, είπε.

Οι συζητήσεις της Αθήνας με τους ξένους πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις έχουν κρατήσει μήνες, κυρίως λόγω της διαφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας και της αντίστασης της Αθήνας σε μη δημοφιλή μέτρα.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η Ελλάδα δε θα μπορέσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 ή αργότερα εκτός κι αν λάβει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και εφαρμόσει προληπτικά μέτρα. Έχει θέσει και τα δύο ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Οι δανειστές της ΕΕ, θέλοντας να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις και να αποφύγουν μια νέα κρίση στην ένωση, επιμένουν πως οι στόχοι είναι εφικτοί, όμως ο ταμίας της ευρωζώνης, η Γερμανία, χρειάζεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Για να βγει από το αδιέξοδο, η Αθήνα έχει συμπεριλάβει έναν προληπτικό μηχανισμό περικοπών δαπανών, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εάν δείξει πως δε θα πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Το ΔΝΤ δεν τον έχει ακόμη εγκρίνει, σύμφωνα με πηγή κοντά στους δανειστές.

Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα συζητηθεί ο μηχανισμός και θα διαμορφωθούν οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση θέλει μια στέρεη συμφωνία για βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση.

Ο Τσίπρας ελπίζει πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα προσελκύσει επενδυτές και θα πείσει τους έλληνες πως οι θυσίες τους αρχίζουν να αποδίδουν ύστερα από επτά χρόνια λιτότητας.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν ένα μήνυμα απόψε, πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αύριο, η άλλη πλευρά θα πρέπει επίσης να αναλάβει την ευθύνη της.» είπε.

Τα βασικά σημεία των εγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων είναι τα ακόλουθα:

ΦΟΡΟΙ

Έμμεσα φορολογικά μέτρα με στόχο να συγκεντρώσουν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.

·         Αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε 24% από 23% και τοποθέτηση εισφοράς στη μπύρα από τον Ιούνιο. Αύξηση της φορολόγησης των ακαθάριστων εσόδων των τυχερών παιχνιδιών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε 35%.

·         Παράταση του μη δημοφιλούς φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ.

·         Αύξηση φόρου καυσίμων από τον Οκτώβριο. Εισαγωγή φόρου στη δορυφορική τηλεόραση, τις τηλεφωνικές χρεώσεις, τον καφέ και αύξηση του φόρου καπνού από το 2017.

·         Αύξηση του φόρου στα ξενοδοχεία από το 2018.

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Απελευθέρωση της πώλησης των επισφαλών δανείων, με εξαίρεση αυτών που αφορούν πρώτη κατοικία και των οποίων η αξία υπολογίζεται σε κάτω από 140.000 ευρώ.

ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Δημιουργία νέου ταμείο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο 2016 και για 99 χρόνια. Τα μισά από τα έσοδα του ταμείου θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και τα υπόλοιπα θα πάνε σε επενδύσεις για την ανάπτυξη.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Νομοθέτηση προληπτικού μηχανισμού ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν η Αθήνα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα διάσωσης. Θα επιβάλει αυτόματα περικοπές δαπανών αξίας 2% της οικονομικής παραγωγής, ανάλογα με το υπολογιζόμενο δημοσιονομικό κενό.

Τα στοιχεία της Eurostat είναι που θα καθορίσουν εάν θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Η Ελλάδα είχε εγκρίνει ένα ακόμη πακέτο ασφαλιστικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ακολουθούν κάποια από τα βασικά μέτρα:

Συντάξεις

Εισαγωγή ενοποιημένων κανόνων συνταξιοδότησης και εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σχέδια για σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων για τους χαμηλοσυνταξιούχους και επανυπολογισμός συντάξεων. Αυστηροποιούνται επίσης οι κανόνες για τις συντάξεις χηρείας ή κληρονομιάς, ενώ αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο στόχος είναι να μειωθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες και να φτάσουν γύρω στο 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Κοινωνική Ασφάλιση

Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα φτάσουν στο 20% των καθαρών μηνιαίων εσόδων των εργαζομένων – με 13,3% να επιβαρύνει τους εργοδότες και 6,7% τους εργαζόμενους.

Η βάση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μεταφέρεται από το θεωρητικό στο πραγματικό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των δικηγόρων, αναγκάζοντάς τους να κάνουν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία που θα φτάσουν σταδιακά, σε μια περίοδο πέντε ετών, στο 20% του εισοδήματός τους, αντί να πληρώνουν συγκεκριμένο μηνιαίο ποσό.

Φόροι

-              Φόρος εισοδήματος: μειώνεται το όριο αφορολόγητου εισοδήματος σε ένα μέσο όρο περίπου 8.800 ευρώ τον χρόνο, από τα 9.500, στενεύουν τα κλιμάκια εισοδήματος, αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Το χαμηλότερο φορολογικό κλιμάκιο είναι πλέον 22% σε ακαθάριστο εισόδημα 20.000 τον χρόνο, σε σύγκριση με 22% για 25.000 ευρώ που ίσχυε ως τώρα.

Το υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο, στο 45%, επιβάλλεται σε ακαθάριστα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ, σε αντίθεση με το 42% που επιβαλλόταν σε εισόδημα που ξεπερνούσε τα 42.000 ευρώ υπό την προηγούμενη διαρρύθμιση.

Θα συμπεριληφθούν τα επιδόματα της ΕΕ για τους αγρότες στο φορολογήσιμο εισόδημα.

-              Εισφορά αλληλεγγύης: εισήχθη αρχικά το 2012, με τη λογική να βοηθήσει το πλήθος των ανέργων της Ελλάδας.

Η εισφορά στα καθαρά εισοδήματα ποικίλει από το χαμηλότερο 2,2% σε εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο, μέχρι το 5% για μέχρι 30.000 και 6,5% για μέχρι 40.000. Το υψηλότερο κλιμάκιο βρίσκεται στο 10% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 220.000 ευρώ.

Συγκριτικά, το υψηλότερο κλιμάκιο ήταν 8% πριν περάσει η νέα μεταρρύθμιση και αφορούσε εισοδήματα που ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

-              Φορολογικοί συντελεστές: αυξάνονται στο 15% από το 10%.        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ