Log in

Το ΔΝΤ δέχεται πίεση από τη Γερμανία για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ δέχεται πίεση από τη Γερμανία για την Ελλάδα

Στη διαμάχη της Ευρώπης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Γερμανία έχει τρόπο να κερδίσει.

Η Γερμανία, η κυρίαρχη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, ασκεί μεγάλη πίεση στο ΔΝΤ για να δεχτεί υποθετικές διαβεβαιώσεις πως το χρέος της Ελλάδας θα συζητηθεί στο μέλλον αν χρειαστεί, αντί για τη συγκεκριμένη και βαθιά ελάφρυνση χρέους που ήθελε το ΔΝΤ, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Το Βερολίνο πιστεύει πως το ΔΝΤ θα πρέπει να δεχτεί αυτό που του προτείνεται, ακόμη κι αν το προσωπικό του δε θα είναι ευχαριστημένο με αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το ΔΝΤ δέχεται επίσης ισχυρή ευρωπαϊκή πίεση να δεχτεί πολιτικές λιτότητας για την Ελλάδα που είναι λιγότερο συγκεκριμένες από τις περικοπές που ήθελε το ταμείο. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και κάποιοι προειδοποιούν πως μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες.

Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ: το διοικητικό του συμβούλιο ελέγχεται από τη Γερμανία, άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ, καμία από τις οποίες δε θέλει μια νέα κρίση για την Ελλάδα. Αυτή η πραγματικότητα υπονομεύει την απειλή του ΔΝΤ να αποσυρθεί από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εάν δεν ικανοποιηθεί.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πολλαπλές προκλήσεις που απειλούν να αποσυνθέσουν το 60ετές σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραμονή στην ένωση, της μεταναστευτικής κρίσης, και της ανόδου ευρωσκεπτικιστικών, λαϊκιστικών κομμάτων. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν διάθεση για έναν νέο γύρο μικροπολιτικής για την Ελλάδα, όπως το 2015, και θέλουν μια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες που θα διασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας – τουλάχιστον προσωρινά.

Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανώς κάποιες σημαντικές υποχωρήσεις προς το ΔΝΤ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – που μέχρι πρόσφατα τηρούσε δημόσια την κάθετη θέση πως η Ελλάδα δε χρειάζεται καθόλου ελάφρυνση χρέους – έχει ήδη επιτρέψει να ξεκινήσουν συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα για το πώς τα δάνεια της ευρωζώνης στην Ελλάδα θα μπορέσουν να αναδιαρθρωθούν στο μέλλον.

Η συμφωνία, η οποία πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι πως θα επιτευχθεί στα τέλη του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου, αναμένεται να συμπεριλαμβάνει υπόσχεση από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης να διατηρήσουν το χρέος της Ελλάδας κάτω από κάποιο όριο. Αυτή η υπόσχεση θα σημαίνει τη χαλάρωση των όρων των ελληνικών δανείων «εάν είναι απαραίτητο».

Κρίσιμο για το Βερολίνο, ωστόσο, είναι οποιαδήποτε απόφαση για την αναδιάρθρωση των δανείων να αναβληθεί μέχρι το 2018 – μετά τις εκλογές της Γερμανίας το 2017. Ο κ. Σόιμπλε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν προς το παρόν οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας η οποία θα τους ανάγκαζε να διεξάγουν μια άβολη διαβούλευση στο γερμανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση του τρόπου σκέψης τους.

Μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος και τη λιτότητα θα επέτρεπε στην Αθήνα να παραμείνει στην επιφάνεια αυτό το καλοκαίρι, όταν θα χρειαστεί να αποπληρώσει μεγάλα ομόλογα. Είναι, ωστόσο, απίθανο να λύσει την επταετή κρίση χρέους της χώρας. Οι συμμετέχοντες στο ανάστατο πρόγραμμα διάσωσης είναι έτοιμοι για νέες παρατεταμένες συζητήσεις τα επόμενα χρόνια για τις δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας.

Η κύρια πηγή της φετινής κλιμάκωσης στο ελληνικό δράμα είναι η επιμονή της Γερμανίας πως δεν μπορεί να εκταμιεύσει περαιτέρω χρήματα χωρίς το ΔΝΤ να συμφωνήσει να συνεχίσει τον δικό του δανεισμό προς την Αθήνα. Τα δάνεια του ΔΝΤ βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το προσωπικό του ΔΝΤ δήλωσε πως «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Το ΔΝΤ πασχίζει επίσης να επιβάλει τις απαιτήσεις του για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε γράμμα της προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, απέρριψε το προτεινόμενο ελληνικό σχέδιο για επιπλέον εξοικονομήσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ως «ad hoc», «όχι πολύ αξιόπιστο» και πολύ μακριά από τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, η Ευρώπη δέχτηκε μια τροποποιημένη έκδοση της ελληνικής πρότασης. Η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το πώς η Ελλάδα θα κάνει τις δημοσιονομικές αποταμιεύσεις της μόνιμες. Το ΔΝΤ ήθελε προηγουμένως η Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, όμως είναι πιθανό να αποσπάσει μόνο μια χαλαρότερη δέσμευση, αφήνοντας πολλούς παράγοντες πολιτικής προς διαπραγμάτευση στο μέλλον, σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Και εδώ, το ΔΝΤ έχει δεχτεί πίεση από τους μετόχους του να αραιώσει τις απαιτήσεις του από την Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταφέρει να πείσει τον κ. Σόιμπλε πως οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, όπως ήθελε το ΔΝΤ, ξεπερνούν πολιτικά αυτά που μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει, σύμφωνα με άτομα με γνώση του ζητήματος.

Η Γερμανία έφερε το ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2010, παρά την αντίθεση πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να βοηθήσει στην επιβολή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η διατήρηση της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι πολιτικά και νομικά απαραίτητη εάν η Bundestag πρόκειται να εκταμιεύσει περισσότερα δάνεια διάσωσης για την Αθήνα, σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι γερμανοί ηγέτες αρχίζουν να ενοχλούνται με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τα οικονομικά της Ελλάδας, οι οποίες έχουν δυσκολέψει την επίτευξη συμφωνίας για να μείνει η Ελλάδα στην επιφάνεια φέτος. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι συχνά λανθασμένες, και συνεπώς η άποψή του δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αλάθητη, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Βερολίνο.

Το γράμμα της κυρίας Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα απαντά σε αυτού του είδους την κριτική. Υποστήριξε πως οι υποθέσεις της Ευρώπης για τη μελλοντική οικονομική υγεία της Ελλάδας είναι «μη ρεαλιστικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ