Log in

«Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά» οι βόρειες χώρες στην ΕΕ

eurozone alamyΤο «λόμπι» των βόρειων χωρών της ΕΕ ασκούν πιέσεις για το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ώστε να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών, καθώς οι σκληροπυρηνικοί δημοσιονομικοί παράγοντες επιταχύνουν την κριτική τους στις Βρυξέλλες διότι δεν ελέγχουν επαρκώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα.

Δέκα κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και της Ιρλανδίας, επιθυμούν να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την αρμοδιότητα να αξιολογεί την οικονομική υγεία των οικονομιών της ευρωζώνης, εξουσία που κατέχουν αποκλειστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ΕΜΣ, ο οποίος δημιουργήθηκε στην κορύφωση  της κρίσης της ευρωζώνης ως μέσο για τη συγκέντρωση δανείων διάσωσης, πρέπει να έχει «πλήρη πρόσβαση στην πληροφόρηση για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση» των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας  που διέρρευσε.  Οι εξουσίες πρέπει να εφαρμόζονται σε «κανονικούς χρόνους» καθώς και σε κρίσεις, λέει το έγγραφο.

Το έγγραφο, που πρόκειται να δημοσιευθεί την Παρασκευή, είναι η πιο άμεση απόπειρα ακόμα της ομάδας να ενισχυθεί ο έλεγχος των εθνικών δημόσιων οικονομικών στην ευρωζώνη παρέχοντας εποπτικές αρμοδιότητες στον ΕΜΣ. Η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία είναι επίσης υπογράφοντες, μαζί με δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης: Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία

Η παρέμβαση έρχεται καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει τις Βρυξέλλες για το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, την οποία η Επιτροπή δήλωσε σαφώς ότι παραβιάζει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Ρώμης για συρρίκνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το επόμενο έτος. Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει μέχρι το Νοέμβριο να υποχωρήσει ή να αντιμετωπίσει μια διαδικασία της ΕΕ που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου στη Ρώμη τον επόμενο χρόνο.

Οι διπλωμάτες τόνισαν ότι το έγγραφο του ΕΜΣ δεν ήταν μια απόπειρα απομάκρυνσης του ρόλου του που ενισχύει τα όρια του προϋπολογισμού της ευρωζώνης - κάτι που οι ενδοεπιχειρησιακοί δικηγόροι της ΕΕ είπαν ότι θα ήταν παράνομοι σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Αντ 'αυτού, οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι οι τακτικές εκτιμήσεις της οικονομικής υγείας των εθνών είναι κρίσιμες, προκειμένου ο ΕΜΣ να κάνει σωστά τη δουλειά του και να αποφασίσει εάν μια χώρα που επιδιώκει τη διάσωση μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επίσημες δοκιμασίες για τη διατηρησιμότητα του χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής της κυβέρνησης θα μεταφερθούν πριν να χορηγηθεί η βοήθεια - μιμούμενες τις λειτουργίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους αποδέκτες της διάσωσης.

"Ένα βασικό κομμάτι του έργου [του ΕΜΣ] είναι η έγκαιρη αναγνώριση των κινδύνων και των τρωτών σημείων και ο προγραμματισμός έκτακτης ανάγκης", υποστηρίζει η εφημερίδα. Όταν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα αποπληρωμής, τα δάνεια θα χορηγούνται μόνο αφού μια χώρα είχε λάβει "μέτρα για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας του χρέους. . . σε συνεργασία με τους υφιστάμενους πιστωτές ".

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης αντανακλά την μακρόχρονη απογοήτευση στην "πολιτική" εφαρμογή των κανόνων του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες. Ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δήλωσε φέτος ότι η «αξιοπιστία της Επιτροπής ως θεματοφύλακα του ευρώ στέκεται ή εμπίπτει στην αυστηρή αμεροληψία με την οποία εφαρμόζει και επιβάλλει τους κανόνες».

Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας επιθυμεί βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης με μεγαλύτερες εξουσίες για τις Βρυξέλλες.

Η ομάδα Χανσεάτ ενέτεινε τα αιτήματά της για περισσότερη εθνική ευθύνη σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και λιγότερη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ στήριξη ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις του προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν της Γαλλίας για βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης με μεγαλύτερες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Οι διπλωματικές προσπάθειές τους έχουν ενταθεί, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, υπέγραψε το καλοκαίρι με τον κ. Macron κοινό πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Αρχικά αποτελούμενο από βορειοευρωπαϊκά έθνη, οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι έχουν στρατολογηθεί τώρα στον Χανσεατικό σκοπό.

Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι η διάσωση των φορολογουμένων θα πρέπει πάντα να παραμείνει η τελευταία λύση για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να αναθεωρήσουν την πρόοδο όσον αφορά τον τρόπο μεταρρύθμισης του ΕΜΣ κατά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ