Log in

O Tραμπ χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή, κρατά τη Γερουσία

  • Published in TOP STORY
 
O Tραμπ χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή, κρατά τη Γερουσία

Γλυκόπικρη γεύση για τον Ντόναλντ Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές. Διατήρησε μεν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά όχι και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δύο μουσουλμάνες από το Δημοκρατικό κόμμα έγραψαν ιστορία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ενδιαμέσων εκλογών στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το twitter. "Απόψε ήταν μια θεαματική νίκη", έγραψε. Μια μισή νίκη ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα. Γιατί μπορεί οι Ρεπουμπλικανοί να διατήρησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά στη Βουλή των Αντιπροσώπων την έχασαν. Έτσι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια οι Δημοκρατικοί θα έχουν το πάνω χέρι.

Δυνατότητες των Δημοκρατικών

Παρόλα αυτά το λεγόμενο "μπλε κύμα" από το χρώμα των Δημοκρατικών που θα σάρωνε τις ΗΠΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν επαληθεύτηκε παρά την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες. Και το κάπως παρήγορο για τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν ότι όλοι οι υποψήφιοι για τη Γερουσία, τους οποίους προσωπικά υποστήριξε, κατάφεραν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την έδρα τους. Από τον Ιανουάριο που οι εκπρόσωποι των δύο σωμάτων θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους η πολιτική πραγματικότητα για τον Τραμπ αλλάζει. Θεωρητικά οι Δημοκρατικοί μπορούν να του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Θα μπορούσαν στην έσχατη των περιπτώσεων να δρομολογήσουν διαδικασίες ακόμη και για την καθαίρεσή του λόγω κατηγοριών περί ανάμειξης των Ρώσων το 2016 στον προεκλογικό του αγώνα.

Κάτι τέτοιο δεν είναι ωστόσο και πολύ ρεαλιστικό δεδομένου ότι χρειάζεται και η συναίνεση της Γερουσίας, όπου έχει μείνει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών. Στις πρώτες της δηλώσεις η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι ήταν συναινετική. "Οι Δημοκρατικοί και στα δύο νομοθετικά σώματα θα εργαστούν για λύσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά, επειδή έχουμε κουραστεί από τις διαιρέσεις".

Δύο μουσουλμάνες έγραψαν ιστορία

Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 θα μείνουν όμως στην ιστορία για έναν άλλο λόγο. Για πρώτη φορά δύο γυναίκες μουσουλμάνες από το Δημοκρατικό κόμμα καταλαμβάνουν έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Ρασιντά Τλαΐμπ, κόρη Παλαιστίνιου μετανάστη και η Ιλχάν Ομάρ, πρυσφυγοπούλα από τη Σομαλία. Η νίκη της Τλαΐμπ ήταν προδιαγεγραμμένη, διότι κατέβηκε στην εκλογική αρένα χωρίς αντίπαλο από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στην πολιτεία Μινεσότα. Αλλά αυτό δεν κάνει την νίκη της λιγότερο εντυπωσιακή. "Εάν θέλουμε μια έδρα", είχε πει στην προεκλογική εκστρατεία, "θα πρέπει να κάνουμε αγώνα. Άνθρωποι σαν κι εμάς με διαφορετικό όνομα και καταγωγή, παιδιά μεταναστών, μας κάνουν και πιο διαφορετικούς στην διεκδίκηση αξιώματος".

Η 32χρονη Ιλχάν Ομάρ, που φορά μαντίλα, έζησε τα πρώτα της χρόνια σε προσφυγικό κατάλυμα στην Κένυα. Και όταν μετακόμισε με τους γονείς της στις ΗΠΑ δεν ήξερε ούτε λέξη αγγλικά. "Ως μετανάστρια καταλαβαίνω και αγαπώ την δημοκρατία με τρόπο που αντιλαμβάνεται μόνο όποιος δεν έζησε σε δημοκρατία". Τέλος η Αλεξάντρια Οκάζιο Κόρτες, ηλικίας 29 χρονών από το Δημοκρατικό κόμμα, είναι η νεότερη γυναίκα που καταλαμβάνει έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

 

 
Last modified onΤετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 15:20

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ