Log in

Η Ευρώπη ακόμα ελπίζει στο «φθηνό» χρήμα

bl1Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επόμενη φάση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής θα μοιάζει πολύ με την τελευταία.

Στέλνουν αποδόσεις χαμηλότερες σε ολόκληρη την περιοχή, αφήνοντας τις μετοχές των τραπεζών να εξασθενήσουν και να προωθήσουν ένα ράλι στο εταιρικό χρέος - όλες οι πιέσεις των επενδυτών δεν τοποθετούνται για κανονικοποίηση, αλλά για μια ακόμη μακρά πορεία εύκολων χρημάτων.

Οι προσδοκίες της αγοράς για το μέγιστο επιτόκιο σε αυτόν τον κύκλο υποβαθμίζονται.

Η ετυμηγορία μπορεί να είναι σκληρή, αλλά οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να διπλασιάσει την περιθωριοποίησή της, αφού τα οικονομικά δεδομένα χειροτερεύουν. Φαίνεται πιθανό ότι θα πρέπει να ανανεώσουν ένα από τα λιγότερο γνωστά εργαλεία  τους αντικαθιστώντας τα μακροπρόθεσμα δάνεια που παρέχονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες με στόχο να προωθήσουν τον δανεισμό στον πραγματικό κόσμο.

Τα ομόλογα μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη ταση, αλλά - χάρη στα χαμηλά ποσοστά και τα αναιμικά οικονομικά δεδομένα - οι προοπτικές για τις μετοχές είναι λιγότερο ροδινές.

"Ενώ θα ήθελαν να εξομαλύνουν τα επιτόκια πολιτικής, ο κίνδυνος είναι ότι έχουν τεθεί εκτός δρόμου πριν φτάσουν εκεί", δήλωσε ο Richard McGuire, επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια της Rabobank International. "Οι δυνάμεις που έχουν υποχωρήσει στις αποδόσεις αναμένεται να συνεχιστούν."

Οι γερμανικές αποδόσεις 10 ετών έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε δύο χρόνια αυτό το μήνα και η κερδοσκοπία αυξάνεται, ώστε να πέσουν και πάλι κάτω από το μηδέν φέτος. Τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία έχουν πληγεί από δημοσιονομικές μάχες κατά το παρελθόν έτος, έχουν επίσης ξεπεράσει την προοπτική μιας πιο υποστηρικτικής ΕΚΤ.

Στην αγορά εταιρικών ομολόγων, το χρέος απόδοσης σε χαρτοφυλάκια σε ευρώ απολαμβάνει την καλύτερη αρχή του έτους από το 2015, σύμφωνα με τους δείκτες της Bloomberg Barclays. Ο δείκτης αναφοράς έφθασε το 0,6% φέτος, ενώ τα spreads αυξήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους σχεδόν σε δύο μήνες.

Ωστόσο, παραμένουν κοντά στο ανώτατο επίπεδό τους από τις αρχές του 2016, όταν η ΕΚΤ παρουσίασε για πρώτη φορά τις αγορές εταιρικών ομολόγων.

bl2"Υπάρχουν αποδείξεις ότι η ΕΚΤ δεν ήταν τόσο υψηλή στον κατάλογο προτεραιοτήτων, καθώς ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος", δήλωσε ο Jeroen van den Broek, πιστωτικός στρατηγικός της ING Groep NV. "Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυτό πρέπει να είναι στο μυαλό όλων των επενδυτών ως συνέπεια του μεταβαλλόμενου σκηνικού".

Υπάρχει επίσης το επιχείρημα ότι τα εταιρικά ομόλογα θα πρέπει να καθοδηγούνται κυρίως από τεχνικούς παράγοντες, όπως η συσσώρευση εσόδων που παρεμποδίζει την προσφορά και τη συμπίεση των spreads, καθώς και από πιο άμεσους κινδύνους όπως ο Brexit και ο εμπορικός πόλεμος.

Παρόλα αυτά, η BlackRock Inc. ανέφερε πολιτικές εύκολου χρήματος, παράλληλα με ελκυστικές αποτιμήσεις όσον αφορά την έκδοση ομολόγων BBB στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη θα πρέπει να σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα το 2019, με τη βοήθεια της εξαιρετικά εύκολης πολιτικής της ΕΚΤ, των φρέσκων δημοσιονομικών κινήτρων και της άρσης των εφάπαξ παρεμβάσεων, όπως οι διαταραχές που σχετίζονται με τη ρύθμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας ", ανέφερε ο Richard Turnill, παγκόσμιος στρατηγικός επενδυτής της BlackRock. σε μια σημείωση.

Η εικόνα είναι πιο θορυβώδης για τους επενδυτές σε ευρωπαϊκά αποθέματα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά σημαίνουν επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας, ένα μεγάλο μέρος του δείκτη Stoxx Europe 600, μπορεί να συνεχίσει να μαστίζεται από τα δεινά κερδοφορίας που το κατέστησαν τα χειρότερα αποτελέσματα την τελευταία πενταετία. Ακόμη και μετά την ένταξή τους στην ευρύτερη ανάκαμψη των στοιχείων του κινδύνου τον Ιανουάριο, οι δανειστές της ευρωζώνης διαπραγματεύονται κοντά στους χαμηλότερους μεσους ορους έναντι των ΗΠΑ από το 2002 τουλάχιστον.

Ο Edmund Shing, επικεφαλής της μετοχικής και παράγωγης στρατηγικής της BNP Paribas SA, δήλωσε ότι έχει υποτιμηθεί η ύπαρξη ασθενέστερων οικονομικών δεδομένων και ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προεξοφλήσει την "έντονη απαισιοδοξία".

Μια καθυστέρηση στη σύσφιξη θα επιτρέψει "την αύξηση του δανεισμού να συνεχίσει να αυξάνεται στη ζώνη του ευρώ - καλό είναι ιδιαίτερα για τις τράπεζες", ανέφερε. Προσθέστε σε αυτό ένα άλλο γύρο στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης - τα φτηνά δάνεια που έχουν καταβληθεί σε τράπεζες - και οι προοπτικές θα γίνουν πιο φωτεινές, πρόσθεσε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ