Log in

ΔΕΗ και Ιταλία «κρατάνε» το ΧΑ

xaa 2 thumb largeΜικρή άνοδο καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά, κινούμενη στα επίπεδα των 780 μονάδων. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σημαντική πτώση καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ στον απόηχο της ανακοίνωσης των αρνητικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το 2018.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 13:10, διαμορφώνεται στις 780,44 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,26%.Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη στις 785,31 μονάδες (+0,89%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 23,57 εκατ. ευρώ.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,31%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,02%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+4,94%), της Εθνικής (+2,18%) του ΟΛΠ (+1,95%) και της Eurobank (+1,85%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-6,13%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,27%) και της Motor Oil (-1,19%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Τραπεζών (+1,50%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,58%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank, διακινώντας 2.353.525 και 2.252.528 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 3,351 εκατ. ευρώ και η Jumbo με 2,325 εκατ. ευρώ.Ανοδικά κινούνται 53 μετοχές, 49 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΣΙΔΜΑ +20,00% και SATO +18,92%.Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Dionic -16,00% και Forthnet -10,74%.

Ιταλία

H απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο επτά εβδομάδων σήμερα, λόγω της ανησυχίας για την ενδοκυβερνητική διαμάχη και την επικείμενη αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας. Αναλυτές τόνιζαν ότι η διαπραγμάτευση στις αγορές ομολόγων παρέμενε χαμηλή μετά τις διακοπές του Πάσχα, διογκώνοντας τις κινήσεις των τιμών. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα για το 2019 άσκησε, επίσης, πίεση στις αποδόσεις της Ευρωζώνης γενικά. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε 7,5 μονάδες βάσης στο 2,67% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Η διαφορά της απόδοσής του από αυτή του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου αυξήθηκε σε περίπου 261 μονάδες βάσης και είναι η υψηλότερη δύο εβδομάδων.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global αναμένεται να επαναξιολογήσει το αξιόχρεο της Ιταλίας την Παρασκευή. Σήμερα, αξιολογεί την Ιταλία στο BBB, δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης, αλλά με αρνητική προοπτική για τη χώρα. Η αδύναμη ιταλική οικονομία και οι ανησυχίες για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την προοπτική του αξιόχρεου της Ιταλίας. Οι εταίροι του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού συγκρούστηκαν την Παρασκευή σχετικά με αμοιβαίες κατηγορίες για διαφθορά, με τις σχέσεις μεταξύ της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων να βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση.

Εκτός της Ιταλίας, οι αποδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 2 με 3 μονάδες βάσης, καθώς οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου ενίσχυσαν τις πληθωριστικές προσδοκίες. Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ ανήλθαν στο υψηλότερο φετινό επίπεδό τους μετά την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Αποτελέσματα

Σημαντικές ζημιές για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εξαιρουμένων των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης) ανακοίνωσε προ ολίγου η ΔΕΗ για τη χρήση του 2018. Πρόκειται για αποτελέσματα που επηρεάζονται από τις υψηλές δαπάνες που προξενούν στην εταιρεία οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων αλλά και των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ.

Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες είναι:

* Κύκλος εργασιών 4,7416 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 4,1%

* Λειτουργική κερδοφορία EBITDA 260,1 εκατ. ευρώ -44,5% (χωρίς εφάπαξ επιπτώσεις)

* Λειτουργική κερδοφορία EBITDA 216,5 εκατ. ευρώ -73,9%

* Ζημιές προ φόρων 509,1 εκατ. ευρώ (αντί κερδών 145,3 εκατ. ευρώ)

* Ζημιές μετά από φόρους 542 εκατ. ευρώ (αντί κερδών 127,6 εκατ. ευρώ)

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα είναι η μείωση των πωλήσεων, λόγω μείωσης μεριδίου αγοράς, η υψηλότερη δαπάνη για αγορές δικαιωμάτων CO2, η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ο σχηματισμός πρόβλεψης για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ, η πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού λόγω αποχώρησης.

Στον αντίποδα οι ζημιές που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν, αντιστροφή προβλέψεων 198,6 εκατ. ευρώ, μείωση της χρέωσης προμηθευτών ΕΛΠΑΕ, μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών, αλλά και εφάπαξ θετικές επιπτώσεις όπως η οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για παλαιότερα έτη αλλά και η αναγνώριση εσόδου για παλαιά ΥΚΩ.

Η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλίσει τις ανωτέρω επιπτώσεις στους καταναλωτές, ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι η διοίκηση θα δρομολογήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αντιστροφή της μειωμένης κερδοφορίας.

Τα μεγέθη της εταιρείας επιδεινώνονται και οι ζημιές είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες (Μελίτη και Μεγαλόπολη) Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ με τις διακοπτόμενες δραστηριότητες έχουν ως εξής:

* Κύκλος εργασιών 4,7416 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 4,5%

* Λειτουργική κερδοφορία EBITDA (χωρίς εφάπαξ επιπτώσεις) 207,6 εκατ. ευρώ -60,6%

* Λειτουργική κερδοφορία EBITDA -94,2 εκατ. ευρώ

* Ζημιές προ φόρων 848,8 εκατ. ευρώ (αντί κερδών 270,4 εκατ. ευρώ)

* Ζημιές μετά από φόρους 903,8 εκατ. ευρώ (αντί κερδών 237,7 εκατ. ευρώ)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ