Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 983
Log in

Η Βρετανία δε θα μπορούσε να βγει από την ενιαία αγορά ακόμη κι αν το ήθελε

cityoflondonΟι δημόσιες υπηρεσίες υπερηφανεύονται ότι είναι σε θέση να πετύχουν το τρελό και το αδύνατο, αν το ζητήσουν οι υπουργοί.

Κατάφεραν μάλιστα να εισάγουν κεφαλικό φόρο Μάργκαρετ Θάτσερ και να τον κρατήσουν για τρία χρόνια παρά τις αναταραχές. Αλλά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το Brexit μπορεί να είναι ένα αδύνατο πολύ μακρινό, ακόμη και για τους καλύτερους και ευφυέστερους του Whitehall.

Με το Brexit εννοούμε τη σκληρή πολιτική του Brexit, με έξοδο από τους βασικούς οικονομικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης - την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά – όπως το έθεσε η Τερέζα Μέι στην ομιλία της στο Lancaster House στην αρχή του έτους. Μέχρι τότε, η υπόθεση ήταν ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να παραμείνει και στα δύο, αφήνοντας τα βασικά όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα ένα καθεστώς «συσχετισμένου μέλους» παρόμοιο με εκείνο της Νορβηγίας και της Ελβετίας. Η ομιλία του Lancaster House έδωσε τέλος σε αυτό.

Αφήνοντας στην άκρη τα πλεονεκτήματά του, υπάρχει ένα τεράστιο πρακτικό πρόβλημα με το σκληρό Brexit. Η έξοδος από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Μάρτιο του 2019 να έχει διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συνθήκες όχι μόνο με την ΕΕ των 27 αλλά με τα 75 άλλα κράτη με τα οποία η ΕΕ έχει ελεύθερες ή ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες, ένα θέλει να αποφύγει ένα άμεσο και ουσιαστικό χτύπημα. Συνολικά, αυτές οι 102 χώρες περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού κόσμου και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των βρετανικών εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Απλά επειδή οι υπουργοί συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν το μάντρα ότι μια «παγκόσμια Βρετανία» μετά το Brexit θα συναλλάσσεται πολύ περισσότερο με τον «ευρύτερο κόσμο» δεν το κάνει αλήθεια. Το εμπόριο της Βρετανίας είναι ήδη παγκόσμιο - και αυτό βοηθάται, όχι εμποδίζεται, από τη συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Υπάρχουν μερικές μεγάλες αγορές με τις οποίες η ΕΕ δεν έχει ακόμη εμπορικές συμφωνίες, αλλά τις έχει με τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας, και ο αριθμός τους αυξάνεται. Μια συμφωνία με τον Καναδά τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα. Αρχικοί όροι έχουν μόλις υπογραφεί με την Ιαπωνία.

Όταν οι υπουργοί μιλούν ανέμελα για συνθήκες εμπορίου με, για παράδειγμα, τις ΗΠΑ, κόκκινο φωτάκι πρέπει να ανάψει αμέσως. Δεν έχει να κάνει μόνο το αν θέλουμε ή όχι χλωριωμένο κοτόπουλο. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ συνεχίζονται εδώ και τέσσερα χρόνια, ολοκληρώνοντας 15 γύρους διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα - και δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία. Χιλιάδες σελίδες λεπτομερών κειμένων για τα πάντα, από τους φόρους έως τα φαρμακευτικά (και τα κοτόπουλα), περνούν από δεκάδες σχέδια, που περιλαμβάνουν εκατοντάδες διαπραγματευτές. Και αυτή είναι μία μόνο συνθήκη. Η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευτεί περισσότερες από 40 απλά για να διατηρήσει όσα έχει. Εντός 20 μηνών.

Πού είναι λοιπόν οι εμπορικοί διαπραγματευτές που θα επιτύχουν αυτό το σχεδόν αδύνατο έργο; Η Βρετανία δεν έχει διαπραγματευθεί μια εμπορική συνθήκη από το 1973, και ουσιαστικά κανένας από το μικρό συγκροτήματα των βρετανών που εργάζονται στην ΕΕ δεν ασχολείται με το εμπόριο. Συνεπώς, το νέο Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Dit) πρέπει να αναπτύξει τη διαπραγματευτική του ικανότητα από το μηδέν. Κοινοβουλευτικές απαντήσεις αυτήν την εβδομάδα αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 1,15 εκατομμύρια λίρες για κυνηγούς ταλέντων και συμβούλους προσλήψεων.

Τι έχουν επιτύχει; «Πόσοι υπάλληλοι με ουσιαστική εμπειρία των εμπορικών διαπραγματεύσεων βρίσκονται στο Dit;» Στην ερώτηση αυτή ήρθε η υπέροχη απάντηση: «Το Dit έχει μια δυνατή και ικανή ομάδα εμπορικής πολιτικής, που έχει αυξηθεί σημαντικά από 45 τον Ιούνιο του 2016 σε πάνω από 300 σήμερα, και συνεχίζει να αναπτύσσεται». Το «δυνατή και ικανή» δεν είναι ίδιο με την απαραίτητη «ουσιαστική εμπειρία».

Ακόμη και η εξεύρεση ενός κύριου διαπραγματευτή ήταν μια δοκιμασία. Ο πρώτος υποψήφιος (Καναδός) απέρριψε τη δουλειά ύστερα από διαφωνία για την αμοιβή, και το Dit συμβιβάστηκε με αξιωματούχο από τη μικροσκοπική Νέα Ζηλανδία. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: οι εμπορικοί διαπραγματευτές γενικά αποκτούν επαγγελματική ώθηση από την άρση των φραγμών στο εμπόριο. Γιατί θα ήταν ευνοϊκή για τη σταδιοδρομία των διαπραγματευτών του υπόλοιπου κόσμου να πάνε στη Βρετανία για να τη βοηθήσουν να τους αναστηλώσουν;

Ένας σύμβουλος προσλήψεων σημειώνει ότι απουσία εμπορικών διαπραγματευτών, το Dit προσλαμβάνει αντί αυτού δημόσιους υπαλλήλους γενικών καθηκόντων - συμπεριλαμβανομένων νέων πτυχιούχων - μέσω σύντομων μαθημάτων σε τεχνικές διαπραγμάτευσης: μετά βίας ένα υποκατάστατο. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τα 2,5 εκατομμύρια λίρες που λέει το τμήμα ότι δαπανώνται φέτος για την «εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εμπορική πολιτική». Υπάρχει επίσης ανάγκη για έμπειρους εμπορικούς δικηγόρους. Το Dit δεν έχει ουσιαστικά κανέναν από αυτούς. Υπολογίζει να δαπανήσει 1,5 εκατομμύρια λίρες μόνο αυτό το έτος σε ιδιωτικούς δικηγόρους εμπορίου.

Δεν είναι λοιπόν ζήτημα αν η κυβέρνηση επιθυμεί ή όχι να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά τον Μάρτιο του 2019. Δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί τίποτα άλλο. Όσο περισσότερο μια μεταβατική συμφωνία διαφέρει από την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, τόσο πιο ανέφικτη γίνεται.

Πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές για το τι βρίσκεται πέρα από οποιαδήποτε μεταβατική συμφωνία. Η διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συνθηκών με την ΕΕ και τις άλλες 75 χώρες δεν θα καταστεί πολύ πιο εύκολη ακόμη και με πολύ μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα. Η ΕΕ δεν έχει ποτέ διαπραγματευθεί μια εμπορική συνθήκη σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια - και είναι ένα θεσμικό όργανο που έχει όλους τους διαπραγματευτές που λείπουν στη Βρετανία.

Η σύγκριση με τον κεφαλικό φόρο είναι πολύ αισιόδοξη. Άλλωστε, ο κεφαλικός φόρος κατάφερε να ξεκινήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ