Log in

Ο Στιβ Μπάνον «προετοιμάζει» την επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο

Ο Στιβ Μπάνον «προετοιμάζει» την επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο

Οι ηγέτες του ακραίου λαϊκιστικού κινήματος στην Ευρώπη αλλά και ευρωσκεπτικιστές, μία ημέρα πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο, μαζεύτηκαν σιωπηλά σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην περιοχή Mayfair στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι ίδιοι, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους καλοκαιρινούς τουρίστες, απολάμβαναν το παγωτό τους, σχολιάζει το «Politico».

Ο Λουί Αλιό, Γάλλος πολιτικός της δεξιάς πτέρυγας και σύντροφος της Μαρίν Λεπέν, προχώρησε από το λόμπι του ξενοδοχείου προς μία αίθουσα συνεδριάσεων, που βρίσκονταν πίσω από ένα εστιατόριο, το οποίο και πρόσφερε απογευματινό τσάι. Το ίδιο έκανε και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο Βρετανός εμπνευστής του «Brexit». Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες ταμπλόιντ, ο Φάρατζ έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση της Βρετανίας και έτσι δεν θα γίνει κάποια συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ, στη διάρκεια της επίσκεψης του.

Τρόπους οργάνωσης μιας θερμής υποδοχής του Τραμπ από τους οπαδούς του στη Βρετανία συζητούσε ο Μπεν Χάρις-Κουίνι, πρόεδρος μιας συντηρητικής δεξαμενής σκέψης στο Λονδίνο, καθώς αναμένονται διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.

Παράλληλα, ένα φουσκωτό τεράστιο μωρό που θα φοράει μια πάνα και θα παραπέμπει στον πρόεδρο Τραμπ, θα υψωθεί πάνω από το Λονδίνο.

«Προσπαθούμε να πούμε την ιστορία της ύπαρξης μιας ισχυρής υποστήριξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρις-Κουίνι.

Όλοι όσοι βρέθηκαν στο ξενοδοχείο, συγκεντρώθηκαν για να δουν τον πρώην στρατηγικό σύμβουλο του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που είχε διαμορφώσει μία ατμόσφαιρα αίθουσας πολέμου, εντός της αίθουσας συνεδριάσεων, προκειμένου ν’ ανταλλάξει απόψεις με τους ηγέτες του ανερχόμενου λαϊκιστικού κινήματος στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του, πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Μπάνον δήλωσε ότι ο στόχος της συνάντησης αυτής, ήταν για τον ίδιο, να βοηθήσει στην οργάνωση ενός «πλαισίου κατανόησης για τον Τραμπ» απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό ακροατήριο που τον μισεί.

Επίσης, ο Μπάνον προσπάθησε να επανατοποθετήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, απέναντι στις εκρηκτικές εφημερίδες ταμπλόιντ της Βρετανίας, καθώς σύμφωνα με την άποψή του, ο πρόεδρος Τραμπ, δεν αντιμετωπίζεται δίκαια από αυτές.

Η συνάντηση αυτή, αποτέλεσε μία ισχυρή υπενθύμιση ότι η ευρωπαϊκή έκδοση του Τραμπισμού που επεκτείνεται ταχέως από την Αγγλία στη Γαλλία, αλλά και στην Ιταλία, ακόμη και αν όπως είναι αναμενόμενο, η άφιξη του Αμερικανού προέδρου σήμερα το βράδυ στο Λονδίνο, δεν θα προκαλέσει κάποιον πολιτικό σεισμό.

Οι μυστικές συναντήσεις στο ξενοδοχείο εξελίχθηκαν σιωπηλά, πριν από την προεδρική επίσκεψη, που φαίνεται ότι επισκιάζεται περισσότερο από το δράμα του βρετανικού ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο και λιγότερο από τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Αμερικανού προέδρου. Οι Βρετανοί προσπαθούν να χωνέψουν την ήττα που υπέστη η ποδοσφαιρική τους ομάδα χθες το βράδυ, στον ημιτελικό από την Κροατία.

Ο Τραμπ επίσης θα φτάσει στο Λονδίνο, στο μέσον μιας πολιτικής κρίσης σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μετά τις εξελίξεις που δρομολόγησε το δημοψήφισμα του 2016, για το Brexit. Η κατάσταση πολιτικής έντασης που έχει διαμορφωθεί, εκτιμάται ότι μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει ένα χαμηλό πολιτικό προφίλ κατά την αναφερόμενη επίσκεψή του, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επισκέψεις Αμερικανών προέδρων. Με δεδομένες τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες σε κεντρικές περιοχές του Λονδίνου, ο Λευκός Οίκος οργάνωσε μία περιορισμένη επίσκεψη, κρατώντας τον Αμερικανό πρόεδρο μακριά από το κεντρικό Λονδίνο. Οι συναντήσεις του Τραμπ θα πραγματοποιηθούν στο εξοχικό της Βρετανίδας πρωθυπουργού (Chequers), αλλά και στο παλάτι (Blenheim Palace) αντί των κεντρικών περιοχών της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η επιλογή των περιοχών αυτών, μακριά από τον έντονα κοσμικά και πολυάσχολο χαρακτήρα του Λονδίνου, δημιούργησε χθες την εντύπωση ότι δεν υπήρχαν προετοιμασίες για την επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος Τραμπ επέπληττε φραστικά τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για τη χαμηλή οικονομική συνεισφορά τους στα λειτουργικά έξοδα του ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ν’ αναφερθεί ότι μεγαλύτερη δημοσιότητα και πιο λεπτομερή κάλυψη είχε το ατύχημα του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ με το σκούτερ του, παρά η επίσκεψη Τραμπ.

«Έρχεται ο Τραμπ; Κανείς δεν το ξέρει αυτό», δήλωσε ανώνυμα ένας πωλητής εφημερίδων.

Ωστόσο, με την εκτίμηση αυτή για τη χαμηλή δημοτικότητα της επίσκεψης, συμφωνούν ακόμη και οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου.

«Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για το Παγκόσμιο Κύπελλο από ό,τι για τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνθήκες βοηθούν για την απόσπαση της προσοχής. Είναι πολύ βοηθητικό για τον Τραμπ, ότι το ενδιαφέρον βρίσκεται στη χαοτική κατάσταση της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πιρς Μόργκαν δημοσιογράφος-παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης και φίλος του Τραμπ, εδώ και χρόνια.

Από την άλλη μεριά, ο λεγόμενος Τραμπισμός ως πολιτική λογική, δήλωσε την παρουσία του στο ξενοδοχείο της περιοχής Mayfair, όπου ο Μπάνον ήταν χθες το απόγευμα απασχολημένος, προσπαθώντας να παρουσιάσει τις δικές του απόψεις για την πορεία του λαϊκιστικού κινήματος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μέι ταράσσεται πολιτικά από την πολυπλοκότητα της διαδικασίας του Brexit, εξέλιξη την οποία είχε υποστηρίξει ο Τραμπ κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2016.

«Ο Τραμπ είχε ουσιαστική υποστήριξη εδώ, τόσο με τον Νάιτζελ, όσο και με τους υποστηρικτές του σκληρού Brexit κατά τα τελευταία χρόνια. Είμαι εδώ για να το εκπροσωπήσω και να το παρουσιάσω αυτό στα βρετανικά ΜΜΕ», εξήγησε ο Μόργκαν.

Ο Μπάνον είχε προγραμματίσει παράλληλα να εμφανιστεί στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News και στην εκπομπή του Σον Χάνιτι, η οποία είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί ζωντανά από το Λονδίνο, στις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

«Εδώ, σε σχέση με το Brexit λένε ‘είμαστε στη δεύτερη επέτειο και ακόμη κάνουμε μεσοβέζικες συζητήσεις’. Πρέπει να είμαστε γενναίοι. Νομίζω ότι ο ερχομός του Τραμπ εδώ υπογραμμίζει ακριβώς την υποστήριξή του, στη γενναία ανάληψη δράσης», είπε ο Μπάνον.

Ο Μπάνον με την επίσκεψη του στο Λονδίνο, ανταποκρίνεται στον νέο του ρόλο. Είναι πλέον ο υποστηρικτής του προέδρου Τραμπ προς τα έξω. Ο ίδιος, απολύθηκε από τη θέση του στρατηγικού συμβούλου στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Αύγουστο, ενώ στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ του Μπάνον και του Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος κρατήθηκε μακριά του. Ιδίως, μετά την έκδοση του βιβλίου «Φωτιά και Οργή: Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ» του Μάικλ Γουλφ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχόμενου του αναφερόμενου βιβλίου, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Μπάνον ως τον «αφηρημένο Στιβ», ενώ θεωρήθηκε επίσης, υπεύθυνος για τις διαρροές πληροφοριών που έγιναν από τον Λευκό Οίκο, προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, ο Μπάνον με τις ευρωπαϊκές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, τις οποίες θα παρακολουθήσει ο Τραμπ, φέρεται να επιδιώκει την επιστροφή του στην ομάδα των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου. Ο ίδιος, υποστήριξε και την πίεση που άσκησε ο Τραμπ στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προχωρήσουν σε αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, κατηγορώντας και τη Γερμανία που την χαρακτήρισε ως «αιχμάλωτη της Ρωσίας» καθώς «πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια» στη Ρωσία, «υποτίθεται τη χώρα, από την οποία, σας προστατεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Τα σχόλια αυτά του προέδρου Τραμπ, μεταφράστηκαν ως μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της συμμαχίας, που κράτησε ενωμένους τους Ευρωπαίους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, ενώ ο Μπάνον υποστήριξε ότι ο στόχος του προηγούμενου αφεντικού του, ήταν ακριβώς ο αντίθετος. «Δεν πρόκειται για σκληρή ρητορική. Είναι αυτό που αποκαλώ συζήτηση μεταξύ συνεργατών. Δεν υπάρχει ευτυχισμένη συζήτηση. Ο λόγος που ο Τραμπ το κάνει αυτό, είναι επειδή θέλει από την συμμαχία να λειτουργήσει», τόνισε ο Μπάνον.

Παρά τις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Τραμπ στο Λονδίνο, οι υποστηρικτές του στη βρετανική πρωτεύουσα θα προσπαθήσουν να προγραμματίσουν εκδηλώσεις υποστήριξης του, προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ