Log in

Οι Τούρκοι στηρίζουν τον Ερντογάν και κατηγορούν τις ΗΠΑ για την κρίση της λίρας

Οι Τούρκοι στηρίζουν τον Ερντογάν και κατηγορούν τις ΗΠΑ για την κρίση της λίρας

Η 23χρονη Σεράπ που δουλεύει σε κατάστημα με ρούχα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης δεν έχει αμφιβολία για το ποιος ευθύνεται για την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας. «Αυτήν την κρίση τη δημιουργεί η Αμερική», δήλωσε στο Reuters.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε ποσοστό 19% έναντι του δολαρίου, με τη συνολική πτώση του νομίσματος φέτος να ξεπερνά το 35%. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, των ενοικίων και των καυσίμων στην Τουρκία.

Αν και δε γνωρίζει τι ακριβώς κυρώσεις έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον κατά της Τουρκίας, η Σεράπ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα χειραγωγηθεί από τις ΗΠΑ. «Δεν είναι τόσο εύκολο να μας κάνουν να υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις τους», είπε.

Την άποψη της Σεράπ ενστερνίζονται και πολλοί άλλοι Τούρκοι, υποδεικνύοντας το γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που επανεξελέγη τον Ιούνιο, παραμένει μέχρι στιγμής αλώβητος. Οι πιστοί του υποστηρικτές θεωρούν πως η αποδυνάμωση της λίρας είναι υποκινούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπονομεύσει τη χώρα και τον πρόεδρό της.

«Κυβερνούν τον κόσμο όπως θέλουν», δήλωσε ο έμπορος Γιλμάζ Τσακαρλί. «Κάποιος πρέπει να βρει μια λύση και να πει stop στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με το Reuters, τα τουρκικά ΜΜΕ σε μεγάλο βαθμό αποσιωπούν τη νομισματική κρίση που έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια, προβάλλοντας μόνο τις δηλώσεις του Ερντογάν.

«Οι εφημερίδες δε δημοσιεύουν καν τις αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού», είπε ο Βεϊσέλ, ένας οδηγός ταξί στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μαθαίνει για την πτώση της λίρας και την απότομη άνοδο της τιμής των καυσίμων όταν γεμίζει το ντεπόζιτο ή όταν συζητά με τους πελάτες του, και όχι από τα ΜΜΕ.

Κάποιοι Τούρκοι κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας για την κρίση, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί την Τουρκία στο χείλος του γκρεμού. Όμως οι οπαδοί του Ερντογάν δεν ανησυχούν το ίδιο.

«Η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει, οι φήμες περί κρίσης δημιουργούν λανθασμένα πανικό», δήλωσε ο 30χρομος περιπτεράς Αχμέτ, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι καλό που οι εφημερίδες δεν το κάνουν μεγάλο θέμα αυτό. Τι θα εξυπηρετούσε αυτό, πέρα από το να προκαλέσει κι άλλο πανικό; Η κυβέρνηση θα κάνει κάτι όταν χρειαστεί».

Ο Λεβέντ, ιδιοκτήτης καταστήματος με αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η θέση της Τουρκίας στον κόσμο είναι πιο σημαντική από την τουρκική λίρα και ότι οι φόβοι για κατάρρευση του νομίσματος είναι υπερβολικοί.

«Το δολάριο ξεπέρασε τις 5 λίρες, ναι. Αλλά δεν ψηφίσαμε το δολάριο, ψηφίσαμε για μία ισχυρή Τουρκία», δήλωσε, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου. «Κοιτάξτε, όλοι έχουν αυτοκίνητα, υπάρχει κίνηση όλο το 24ωρο σε αυτήν την πόλη. Μοιάζει αυτή με πόλη σε κρίση;».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ