Log in

Για στοχοποίηση κατηγορεί το FBI ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του

Για στοχοποίηση κατηγορεί το FBI ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του

Για άδικη στοχοποίησή του και παρεμπόδιση της έκδοσης του βιβλίου του με τίτλο «Η Απειλή: Πώς το FBI προστατεύει την Αμερική στην Εποχή της Τρομοκρατίας και του Τραμπ» κατηγορεί το FBI ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Άντριου Μακέιμπ.

Ο Μακέιμπ κατέθεσε αντίγραφο του βιβλίου του στο FBI, πριν από δύο και πλέον μήνες, εφαρμόζοντας κανονισμό που δίνει το δικαίωμα στο FBI να εξετάσει πληροφορίες που αναφέρονται στην δράση του, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν.

Το βιβλίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η υπηρεσία δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τις αποκαλύψεις που κάνει ο Μακέιμπ με συνέπεια η ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου να έχει μετατεθεί για τον Φεβρουάριο του 2019.

«Είμαι απογοητευμένος γιατί έχουμε ουσιαστική καθυστέρηση στην ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου μου επειδή η ανάγνωση του από το FBI, διαρκεί χρονικά πολύ περισσότερο, από ό,τι πίστευα ότι θα διαρκούσε» ανέφερε ο Μακέιμπ σε ανακοίνωσή του προς το ABC News. «Έχοντας κάνει λόγο για μία μη κανονική κι άδικη μεταχείριση στην διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, ανησυχώ ότι το ίδιο συμβαίνει και πάλι» τόνισε.

Πηγή που γνωρίζει τις εξελίξεις στο αναφερόμενο ζήτημα τόνισε ότι η ομάδα του Μακέιμπ και αξιωματούχοι του FBI έχουν μιλήσει πολλές φορές τηλεφωνικά κι έχουν ανταλλάξει αναρίθμητα ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, ώστε να προκύπτει ότι η διαδικασία ανάγνωσης του βιβλίου από το FBI βρίσκεται εκτός των κανόνων και του πρωτοκόλλου του ελέγχου των πληροφοριών πριν από την έκδοση.

Ο κανονισμός του FBI προβλέπει ότι προκειμένου «να προστατευτεί το εθνικό συμφέρον και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική τήρηση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας» το προσωπικό του FBI πρέπει να καταθέσει «την οποιαδήποτε προτεινόμενη δημοσιοποίηση πληροφοριών του FBI» στην υπηρεσία, προκειμένου οι πληροφορίες αυτές να λάβουν έγκριση πριν από τη δημοσιοποίησή τους.

Η εξέταση του προς δημοσίευση υλικού ολοκληρώνεται «σε γενικές γραμμές» εντός 30 εργάσιμων ημερών, αλλά «μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία υλικού πληροφοριών που είναι ευαίσθητου χαρακτήρα και μεγάλου όγκου ή ενδεχόμενα περιέχουν τεχνικούς όρους». Όταν «το υλικό που έχει κατατεθεί περιέχει πληροφορίες για επιχειρησιακά θέματα ή ζητήματα διαχείρισης πληροφοριών, είναι μη ρεαλιστικό να υποθέσει κάποιος ότι θα έχει δοθεί η έγκριση της υπηρεσίας, μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κανονισμός του FBI που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, που ήταν ο πρώην διευθυντής του Μακέιμπ, ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2017 ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ενός βιβλίου το οποίο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2018, περίπου έξι μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση για την έκδοση του βιβλίου του Μακέιμπ έγινε τον προηγούμενο μήνα, ενώ σήμερα αναμένεται ότι η έκδοσή του θα γίνει μετά από πέντε μήνες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το ABC News.

Από την άλλη μεριά, ο κανονισμός του FBI προβλέπει ότι «αν η εξέταση του βιβλίου απαιτεί περισσότερο χρόνο, το FBI θα δημοσιοποιεί περιοδικές αναφορές για την πρόοδο που γίνεται και θα ενημερώσει αυτόν που έχει καταθέσει το υλικό για την ημερομηνία κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία».

Ο Μακέιμπ δεν έχει ενημερωθεί για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εξέτασης του προσχεδίου του βιβλίου του, που παρέδωσε στο FBI, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το θέμα. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του προς το ABC News ο Μακέιμπ, αναφέρει: «Επιθυμώ να δημοσιοποιήσω την ιστορία μου και τώρα περιμένω να το κάνω αυτό τον Φεβρουάριο».

Πηγή που έχει λάβει γνώση για το ζήτημα θέτει θέμα πολιτικής διάστασης, λέγοντας ότι η πλευρά του Μακέιμπ «ανησυχεί για το ενδεχόμενο η καθυστέρηση να προκαλείται από πολιτικό άγχος», μετά από πρόσφατες δημοσιογραφικές αναφορές, που αποκάλυψαν ότι ο Μακέιμπ κρατούσε σημειώσεις από μία συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που έγινε το 2017. Στην συνάντηση αυτή, ο Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν φέρεται να αναφέρεται στο ενδεχόμενο να ηχογραφήσει μυστικά τον πρόεδρο Τραμπ ή ακόμη και να προσπαθήσει να τον απομακρύνει από την προεδρία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου του βιβλίου του Μακέιμπ να έχει κάποια πολιτική διάσταση. Επίσης, το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει συνολικά για την πορεία της όλης διαδικασίας.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η παραμονή του Ρόζενσταϊν στο υπουργείο Δικαιοσύνης τέθηκε σε καθεστώς αμφισβήτησης μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τα όσα φέρεται να αναφέρει ο Μακέιμπ. Ωστόσο, μετά την συνάντηση που είχε με τον ίδιο, στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι «οι δύο τους τελικά τα βρήκαν» τονίζοντας ότι δεν σχεδιάζει να απολύσει τον Ρόζενσταϊν στο άμεσο μέλλον.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ