Image default
Πρώτο Θέμα

Η Επιστροφή της Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη

Η Επιστροφή της Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ακριβώς –ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ ή ο Πήτερ Πάρκερ (Spiderman)– είπε πρώτος ότι «η μεγάλη δύναμη συνεπάγεται και μεγάλη ευθύνη». Όποιος και αν επινόησε τη φράση, το σίγουρο είναι ότι ταιριάζει απόλυτα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η ηχηρή νίκη της Μέρκελ στις πρόσφατες γενικές εκλογές της Γερμανίας, της δίνει μία εντολή που ελάχιστοι από τους εταίρους της ηγέτες του κόσμου απολαμβάνουν σήμερα. Σε μια χώρα που έχει εμμονή με το κόστος της κρίσης του ευρώ για τους εγχώριους αποταμιευτές, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που είναι ενάντια στο ευρώ, έλαβε λιγότερο από το 5% της λαϊκής ψήφου, δίνοντας στη Μέρκελ εξαιρετική πολιτική δύναμη. Ακόμη και το γεγονός ότι η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική της Ένωση υπολείπονταν της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελεί ευλογία. Ο μεγάλος συνασπισμός με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ο οποίος είναι πιθανόν να σχηματίσει, θα κατέχει μια υπερ-πλειοψηφία 503 εδρών σε ένα κοινοβούλιο 630 εδρών.

Η υπόλοιπη Ευρώπη περίμενε το αποτέλεσμα των εκλογών εδώ και αρκετούς μήνες (τουλάχιστον). Το μεγαλύτερο ερώτημα τώρα είναι το πώς σκοπεύει η Μέρκελ να επενδύσει το τεράστιο πολιτικό της κεφάλαιο. Η επιλογή της μπορεί κάλλιστα να διαμορφώσει το μέλλον της ηπείρου.

Σήμερα, η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον. Η οικονομική ανάκαμψη είναι αναμφισβήτητη, οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν υποχωρήσει, και οι πραγματικές αποκλίσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών έχουν μειωθεί. Αλλά, το συνολικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2007. Στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται κοντά στο επίπεδο του 2000· στην Ιταλία, παραμένει κοντά στο επίπεδο του 1997.

Επιπλέον, η Νότια Ευρώπη μαστίζεται από μαζική ανεργία, κυρίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Και τα επίπεδα του χρέους -δημόσιου και ιδιωτικού- παραμένουν επικίνδυνα υψηλά.

Στο πλαίσιο αυτό, μια στρατηγική θα ήταν να πιστέψουμε ότι η θεραπεία θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα σε ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι.

Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους είναι οικονομικοί: Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος για τις αγορές, και μία επιστροφή της αποστροφής κινδύνου θα μπορούσε να επηρεάσει σύντομα τις πιο ευάλωτες χώρες της Ένωσης. Ορισμένοι κίνδυνοι είναι οικονομικοί: Εκτός και αν προκύψει μία μόνιμη επιτάχυνση της ανάπτυξης (κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι άπιαστο), οι στόχοι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν εν μέρει σε σύγκρουση. Ορισμένοι κίνδυνοι είναι πολιτικοί: Αν και οι πολίτες της Ευρώπης έχουν επιδείξει μία απίστευτη δέσμευση στο ευρώ, σε πολλές χώρες οι κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι επισφαλείς και ο λαϊκισμός είναι σε άνοδο.

Μέχρι να χαραχτεί με ακρίβεια ένα μονοπάτι προς την ευημερία, οι κίνδυνοι αυτοί θα παραμείνουν. Έτσι, το ερώτημα για τη Μέρκελ είναι στρατηγική ελαχιστοποίησης των κινδύνων θα πρέπει να επιλέξει.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η Μέρκελ θα μπορούσε να βοηθήσει πρώτα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ευρώπης. Βλέπε την ενιαία αγορά αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων -την περίφημη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ολοκλήρωσης. Σήμερα, είναι σε κακή κατάσταση.

Η ενιαία αγορά για την ενέργεια, για παράδειγμα, είναι δυσλειτουργική· διαφορετικά, η Γερμανία δεν θα οικοδομούσε ηλιακά πάρκα, αυτά θα κατασκευάζονταν στη νότια Ευρώπη αντ’ αυτού. Η ψηφιακή αγορά δεν είναι ενιαία. Και, οι κεφαλαιαγορές έχουν κατακερματιστεί στον απόηχο της κρίσης του ευρώ. Δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη μέχρις ότου ολοκληρωθούν σοβαρές εργασίες επισκευής.

Δεύτερον, η Μέρκελ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς της Ευρώπης. Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει αποδυναμώσει το πολύπλοκο σύστημα διακυβέρνησης της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναδειχθεί ως ένας ισχυρός και τολμηρός θεσμό, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών δεν έχουν αποδειχθεί αντάξια στα δύσκολα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η Γερμανία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα, διορίζοντας έκτακτο προσωπικό στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ισχυρή Επιτροπή δεν αποτελεί τη λύση σε όλα τα προβλήματα, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση πολλών από αυτών.

Τρίτον, η Μέρκελ θα πρέπει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελπίδας στη νότια Ευρώπη. Σε αντίθεση με τις προκαταλήψεις, οι νότιοι έχουν φροντίζει σε μεγάλο βαθμό το κομμάτι που τους αναλογούσε. Έχουν παραδώσει δημοσιονομική εξυγίανση, και πολλές χώρες έχουν επίσης εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα, χρειάζονται κεφάλαια και επενδύσεις για την ενίσχυση της εμπορεύσιμων αγαθών-τομέων τους. Και χρειάζονται εξωτερική ζήτηση για την προώθηση της ανάπτυξης των εξαγωγών.

Τα καθαρά μυαλά στη Γερμανία αναγνωρίζουν ότι η προσαρμογή στην ευρωζώνη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή των ιδιωτικών κεφαλαίων στη νότια Ευρώπη (για να επενδυθούν αυτή τη φορά σε παραγωγικά στοιχεία του ενεργητικού), καθώς και τη στήριξη της ζήτησης στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη.

Τέταρτον, η μεταρρύθμιση του συστήματος του ευρώ δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι συζητήσεις για την τραπεζική ένωση είναι ακόμη υπό εξέλιξη, και η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη ως προς την αμοιβαιοποίηση του κινδύνου. Ωστόσο, ο πλήρης διαχωρισμός του κινδύνου των τραπεζών από τους κρατικούς κινδύνους σημαίνει ότι το τελικό «backstop» (προστατευτικός μηχανισμός) θα πρέπει να είναι κοινό.

Πέρα από μια τραπεζική ένωση, μια αποτελεσματική και ανθεκτική νομισματική ένωση μπορεί να χρειαστεί τελικά έναν μηχανισμό επίλυσης κρατικού χρέους, έναν κοινό προϋπολογισμό, μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους, ή ένα κοινό ταμείο, για να αναφέρουμε μόνο τις πιο πολυσυζητημένες προτάσεις. Αυτά είναι θέματα προς συζήτηση, αλλά ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: Η ευρωζώνη δεν πρέπει να στοχεύει στο να πετύχει το ελάχιστο αναγκαίο υπό από ευνοϊκές συνθήκες. Κάτι τέτοιο θα εκθέσει τους ηγέτες της στα ελαττώματα του κακού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, αν τελικά επανεμφανιστούν οι συνθήκες κρίσης. Αντίθετα, η ευρωζώνη πρέπει να στοχεύει στο να επιτύχει το ελάχιστο που απαιτείται για να παραμείνει ελαστική και ανθεκτική υπό αυτού του είδους τις συνθήκες.

Τέλος, ήρθε η ώρα για τη Γερμανία, τη χώρα που εφηύρε την έννοια της ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, να της δώσει μορφή και ουσία. Η ιδέα ότι η νομισματική ένωση θα γεννούσε φυσικά την πολιτική ένωση αποδείχθηκε λανθασμένη. Αλλά, η ιδέα ότι η νομισματική ένωση απαιτεί ένα βαθμό αλληλεγγύης που μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από κάποια μορφή πολιτικής ένωσης έχει δικαιωθεί.

Η μετάφραση αυτής της αφηρημένης ιδέας σε πραγματικότητα, είναι η πιο δύσκολη από όλες τις προκλήσεις που έχουν τεθεί από την κρίση. Εδώ είναι που θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία το πολιτικό κεφάλαιο της Μέρκελ.

Σχετικα αρθρα

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin