Image default
Πρώτο Θέμα

Η τέχνη του να μην παράγεις τίποτα σε πολύ ακριβές τιμές

Η τέχνη του να μην παράγεις τίποτα σε πολύ ακριβές τιμές

Και όμως παρά την αρνητική δημοσιότητα, το δέλεαρ του χρηματοπιστωτικού τομέα στους νέους είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Δεν ξέρουμε αν τελικά υπάρχει κάποια οικονομική αξία για την κοινωνία όταν τόσοι πολλοί από τους πιο ακαδημαϊκά ταλαντούχους επιλέγουν μια σταδιοδρομία στη λεγόμενη «άλλη οικονομία. »

Στις Ηνωμένες Πολιτείες , το 7,4% των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων το 2012 πήγε στους ανθρώπους που εργάζονται στις βιομηχανίες της χρηματοδότησης και ασφάλισης. Το αν ή όχι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό δεν έχει και τόση σημασία – το πραγματικό ζήτημα είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των πιο μορφωμένων, των οποίων οι δραστηριότητες μπορεί να είναι οικονομικά και κοινωνικά άχρηστες , αν όχι και επιβλαβείς.

Σε μια έρευνα στατ πανεπιστήμια των ΗΠΑ , η Catherine Rampell διαπίστωσε ότι το 2006 , λίγο πριν από την οικονομική κρίση , το 25% των αποφοίτων  στο Χάρβαρντ , το 24 % στο Yale , και ένα τεράστιο 46 % στο Princeton είχαν αρχίσει τη σταδιοδρομία τους στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών . Τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί από τότε, αλλά αυτό μπορεί να είναι μόνο μια προσωρινή επίδραση της κρίσης .

Σύμφωνα με μια μελέτη από τον Thomas Philippon και Ariell Reshef , μεγάλο μέρος της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας έλαβε χώρα στους πιο κερδοσκοπικούς τομείς , εις βάρος των παραδοσιακών οικονομικών υπηρεσιών. Από το 1950 έως το 2006, η πιστωτική διαμεσολάβησης( δάνεια , συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών τραπεζών) μειώθηκε σε σχέση με  άλλες μορφές χρηματοδότησης  (συμπεριλαμβανομένων των κινητών αξιών , εμπορευμάτων , κεφαλαίων , ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων , hedge funds , τραστ, και άλλων επενδυτικών δραστηριοτήτων , όπως η επενδυτική τραπεζική ).

Επιπλέον, οι μισθοί των «λοιπών οικονομικών» έχει ανέβει στα ύψη σε σχέση με εκείνες στην πιστωτική διαμεσολάβηση.

Χρειαζόμαστε σίγουρα κάποιους ανθρώπους στις συναλλαγές αυτού του τύπου. Αλλά πώς ξέρουμε αν έχουμε πάρα πολλούς;

Για μερικούς ανθρώπους, το ζήτημα είναι ηθικό .Το trading ενάντια σε άλλους θεωρείται ως εγγενώς εγωιστική επιδίωξη – έστω και αν θα μπορούσε να έχει έμμεσα κοινωνικά οφέλη.

Όμως , οι οικονομολόγοι επισημαίνουν, ότι οι traders παρέχουν μια χρήσιμη υπηρεσία. Μπορούν να ταξινομήσουν σωστά τις πληροφορίες και να τις αξιολογήσουν σε σχέση με την οικονομική ευρωστία – τουλάχιστον κάποιες φορές, βοηθώντας έτσι την κατανομή των πόρων της κοινωνίας για καλύτερες χρήσεις – δηλαδή , σε πιο πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις .

Όμως, οι δραστηριότητες αυτών των ανθρώπων επιβάλλει επίσης κόστος στους υπόλοιπους από εμάς. Έγγραφο από τον Patrick Bolton , Tano Santos , και ο José Scheinkman  υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι καθαρά κερδοσκοπικό. Με άλλα λόγια , είναι μια σπατάλη ωφέλιμου χρόνου που δεν επιτυγχάνει τίποτα περισσότερο από το επιτρέπει την είσπραξη ‘ενοικίων’ για πράγματα που θα μπορούσαν αλλιώς να είναι δωρεάν. Το κλασικό παράδειγμα είναι εκείνο ενός φεουδάρχη που βάζει μια αλυσίδα σε ένα ποτάμι που ρέει μέσα από τη γη του και στη συνέχεια μισθώνει έναν εισπράκτορα να χρεώνει τα πλοία που περνούν (παρέχει δηλαδή προς ενοικίαση τμήμα του ποταμού για λίγα λεπτά) ώστε να κατεβάσει  την αλυσίδα. Δ

Δεν υπάρχει τίποτα παραγωγικό στην όλη διαδικασία. Αυτός που εισπράττει τα ενοίκια δεν έχει κάνει καμία βελτίωση στο ποτάμι και δε βοηθά κανένα με οποιονδήποτε τρόπο , άμεσα ή έμμεσ , εκτός από τον εαυτό του. Το μόνο που κάνει είναι να βρίσκει ένα τρόπο για να βγάλει λεφτά από κάτι που ήταν νωρίτερα δωρεάν. Εάν έβρισκε αρκετούς μιμητές κατά μήκος του ποταμού να ακολουθήσουν το παράδειγμά του η χρήση του ποταμού μπορεί να περιοριζόταν σημαντικά .

Εκείνοι σε άλλες μορφές χρηματοδότησης  συχνά επιδίδονται σε παρόμοια συμπεριφορά. Εμπλέκονται στις πιο κερδοφόρες συμφωνίες, δημιουργώντας μια «αρνητική εξωτερικότητα» για εκείνους που δεν εμπλέκονται σε αυτές. Αν τα μη-αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία που απορρίπτουν – για παράδειγμα, τα sub-prime ενυπόθηκων χρεόγραφα που τροφοδότησε την οικονομική κρίση του 2008 – δημιουργούνται έτσι κι αλλιώς και πλασάρονται σε λιγότερο έμπειρους επενδυτές, οι χρηματοδότες δεν συμβάλλουν περισσότερο στην κοινωνία από ότι ένας γαιοκτήμονας που εγκαθιστά μια αλυσίδα σε ένα ποτάμι .

Σε ένα προσεχές έγγραφο , Patrick Μπόλτον επεκτείνει αυτή την άποψη και εξετάζει τραπεζίτες και το νόμο Glass- Steagall, που απαγόρευσε σε εμπορικές τράπεζες την  εμπλοκή σε μια ευρεία ποικιλία των δραστηριοτήτων που θεωρούνται κομμάτι μιας τράπεζας επενδύσεων. Από τότε που καταργήθηκε ο νόμος Gramm – Leach – Bliley του 1999 από τον Glass – Steagall, οι τραπεζίτες έχουν ενεργήσει όλο και περισσότερο σαν φεουδάρχες . Ο Dodd – Frank Act του 2010 εισήγαγε ένα μέτρο κάπως παρόμοιομε την απαγόρευση του Glass- Steagall με την επιβολή του κανόνα Volcker , ο οποίος αποκλείει το proprietary trading από τις εμπορικές τράπεζες , αλλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα.

Για πολλούς παρατηρητές , ο νόμος Glass – Steagall δεν είχε νόημα. Γιατί δεν πρέπει οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση θέλουν, τουλάχιστον για όσο διάστημα έχουμε τις ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες των τραπεζών δεν θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό υποδομής;

Στην πραγματικότητα , τα κύρια πλεονεκτήματα του αρχικού νόμου Glass – Steagall μπορεί να ήταν πιο κοινωνιολογικά από ότι τεχνικά, με σκοπό την αλλαγή της νοοτροπίας των επιχειρήσεων. Με τη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων, οι τράπεζες μπορεί να έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στις παραδοσιακές βασικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες .

Ο Bolton και οι συνεργάτες του φαίνεται να έχουν δίκιο από πολλές απόψεις , αν και η οικονομική έρευνα δεν μας επέτρεψε ακόμη να εκτιμήσουμε την αξία για την κοινωνία από τις δραστηριότητες αυτές, ιδιαίτερα όταν ο τομέας της λοιπής χρηματοδότησης απορροφά τόσο μεγάλο μέρος ταλαντούχων νέων.

Οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες έχουν συν και τα πλην, και αυτά είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τους κανονισμούς που έχουν επιπτώσεις σε αυτές τις δραστηριότητες , αλλά δεν πρέπει να διστάζουμε να φτιάχνουμε κανόνες που είναι σαφείς.

Σχετικα αρθρα

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin