Image default
Πρώτο Θέμα

Φθινοπωρινή έφοδος της τρόικας στις συντάξεις

Φθινοπωρινή έφοδος της τρόικας στις συντάξεις

Σε δύο «μέτωπα», όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 έχουν υποστεί τις πιο δραματικές ήττες έναντι της τρόικας, με δυσβάστακτο κόστος για την κοινωνία, επιχειρεί να βγει αλώβητη η κυβέρνηση, εν αναμονή της νέας επίσκεψης των κορυφαίων εκπροσώπων των ξένων πιστωτών στην Αθήνα: η τρόικα επιμένει σε νέο «ψαλίδισμα» κύριων συντάξεων από το 2014, που θα προκαλούσε δραματική όξυνση των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, αλλά και σε δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με μεγάλα θύματα τους ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτός σχεδίου.


Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, για το οποίο ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός, είναι η μεγάλη «τρύπα», που έχει ανοίξει η ύφεση στους προϋπολογισμούς των Ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, την ώρα που το μνημόνιο δεσμεύει την κυβέρνηση σε δραματικές μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία.

Αυτή η αμείλικτη εξίσωση, όπου τα έσοδα παραμένουν ο κρισιμότερος «άγνωστος Χ», οδηγεί την τρόικα να ασκεί ισχυρές πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου να εφαρμοσθούν ήδη από το 2014 νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, που θα είναι δυσβάστακτες για τους ασφαλισμένους, καθώς θα πρέπει να γίνουν με προκρούστεια μεθοδολογία: οι περικοπές θα πρέπει να ευθυγραμμισθούν πλήρως, όπως λέει η τρόικα, με τις (απαισιόδοξες) προβλέψεις για τις εισπράξεις εισφορών και με τις εγγεγραμμένες στο μνημόνιο περικοπές χρηματοδότησης στα Ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό και συμπυκνώνει την ουσία του προβλήματος το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των Ταμείων από τον προϋπολογισμό θα πρέπει το 2014 να μειωθεί από τα 10,5 δις. ευρώ, που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2013, στα 8,7 δις. ευρώ! Σημειωτέον ότι ακόμη και τα 10,5 δις. ευρώ της φετινής χρηματοδότησης το πιθανότερο είναι να αποδειχθούν ανεπαρκή στο κλείσιμο του έτους, αφού ήδη τα ανοίγματα στα Ταμεία είναι πολύ μεγαλύτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων από τις εισφορές.

Η κυβέρνηση πασχίζει να μεταθέσει το πρόβλημα με τις συντάξεις το 2015, που ούτως ή άλλως είναι το έτος-κλειδί, εντός του οποίου οι συνταξιούχοι θα αντιληφθούν ακριβώς τι έχει συμβεί με τη «μνημονιακή» μεταρρύθμιση Λοβέρδου, το 2010, όταν το κράτος έπαψε οριστικά να βαρύνεται με την υποχρέωση κάλυψης των ελλειμμάτων των Ταμείων. Ο ίδιος ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου, είχε τονίσει σε δραματικούς τόνους ότι:

«Δραπετεύει το κράτος από την εγγύηση απέναντι στις συντάξεις. Εάν κάποιος δει το άρθρο 37 του νομοσχεδίου, θα παρατηρήσει ότι είναι το μόνο άρθρο, το κρίσιμο άρθρο από το οποίο προκύπτει εγγύηση του κράτους κι εκεί αυτό που φαίνεται είναι ότι το κράτος φεύγει, το κράτος «δραπετεύει». Οι συντάξεις πλέον δεν είναι εγγυημένες και ειδικά από το 2015 και μετά εάν δεν έχουν λεφτά τα ταμεία, δεν θα δοθούν συντάξεις, δεν θα είναι υποχρέωση του κράτους».

Σκληρά μέτρα για επιχειρήσεις

Μπροστά στην εμμονή της τρόικας για περικοπές συντάξεων, ο Γ. Βρούτσης δηλώνει αποφασισμένος να δώσει «μάχη» για να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων και να αποφύγουν οι συνταξιούχοι τις περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάσθηκε στην τρόικα με την εκτίμηση ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, προβλέπει ακόμη και μέτρα-σοκ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως όσες επιλέγουν την οδό της εισφοροδιαφυγής, έστω και αν το κάνουν για να καλύψουν άλλα προβλήματα ρευστότητας, που δημιουργούνται από την ύφεση:

Το μέτρο που θα προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιβολή εξοντωτικού προστίμου, ύψους 10.500 ευρώ, σε όσες επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση στο ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλλουν εισφορές. Το ίδιο ακριβώς πρόστιμο επιβάλλεται ήδη στις επιχειρήσεις για κάθε διαπιστωμένη περίπτωση απασχόλησης ανασφάλιστων και, όπως λένε από το υπουργείο Εργασίας, έχει αποδώσει από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής θεαματικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, ότι περισσότεροι από 62.000 εργαζόμενοι δηλώθηκαν στο σύστημα «Εργάνη» ως νεοπροσληφθέντες, στο τέλος της τουριστικής περιόδου, όταν συνήθως οι επιχειρήσεις αποδεσμεύουν εποχικά απασχολούμενους. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση δηλωμένης απασχόλησης αποδίδεται από το υπουργείο Εργασίας στην εσπευσμένη, από πλευράς επιχειρήσεων, πρόσληψη προσωπικού, που ήδη απασχολούνταν με «μαύρη» σχέση εργασίας, ακριβώς επειδή οι επιχειρηματίες θορυβήθηκαν από τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Επιπλέον, το υπουργείο σχεδιάζει συστηματικές διασταυρώσεις στοιχείων του ΙΚΑ με αυτά του συστήματος «Εργάνη», για να διαπιστώνεται αν πληρώνονται οι οφειλόμενες εισφορές από τις επιχειρήσεις. Ένα άλλο μέτρο, που επίσης θα αποτελέσει «δαμόκλειο σπάθη» για τους ασυνεπείς επιχειρηματίες, θα είναι η συγκέντρωση των οφειλών των περισσότερων ταμείων, μέσα στο 2014, στον ενιαίο μηχανισμό είσπραξης οφειλών (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – Κ.Ε.Α.Ο.). Αυτό σημαίνει ότι θα επιταχυνθούν και θα γίνουν πολύ αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, με κατασχέσεις και άλλα σκληρά μέτρα. Τέλος, τα στοιχεία για τα εισοδήματα όλων των συνταξιούχων θα στέλνονται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών και θα περιλαμβάνονται αυτόματα στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εκμηδενισθεί η απόκρυψη εισοδημάτων από συντάξεις, με στόχο να συγκεντρωθούν επιπλέον φορολογικά έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει για χρηματοδότηση των Ταμείων.

Παρά ταύτα, ακόμη και αν οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας για πρόσθετα έσοδα γίνουν δεκτοί από την τρόικα, θα χρειασθούν αρκετές δόσεις… αισιόδοξης αριθμητικής, για να γίνει επίσης δεκτό ότι τα μέτρα λύνουν το πρόβλημα και δεν απαιτείται μείωση συντάξεων…

Κακά… ξεμπερδέματα για ιδιοκτήτες ακινήτων

Δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση κρύβει και η διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για το ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων. Το υπουργείο αλλάζει… σαν πουκάμισα τα σχέδια για το νέο φόρο, ύστερα από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε, ακόμη και εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το αρχικό σχέδιο για δυσβάστακτες επιβαρύνσεις σε οικόπεδα και εκτός σχεδίου ακίνητα.

Το τελευταίο σχέδιο που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα περιορίζει αρκετά αυτές τις «τρελές» επιβαρύνσεις οικοπέδων και χωραφιών, αλλά αυτό σημαίνει πως μειώνονται αρκετά και οι προβλέψεις για τα έσοδα από το φόρο, που θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποφέρει, σύμφωνα με το μνημόνιο, περί τα 3 δισ. ευρώ. Η τρόικα έχει αντιπροτείνει να διατηρηθεί περίπου στα επίπεδα του αρχικού σχεδιασμού η επιβάρυνση οικοπέδων και χωραφιών και να καταργηθεί από το 2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ώστε να δοθεί «ανάσα» στην αγορά, όπου οι συναλλαγές έχουν προ πολλού «παγώσει».

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην παράδοξη θέση να λέει «όχι» σε μια σημαντική μείωση φόρου, δηλαδή στην κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί και το 2014, για να μην απαιτηθεί να φθάσει σε δυσβάστακτα επίπεδα η επιβάρυνση από τον ενιαίο φόρο κατοχής. Η «μπίλια» και σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι ακόμη σαφές που ακριβώς θα «καθίσει».

Κώδικας δικηγόρων στα αγγλικά!

Στο μεταξύ, η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει η τρόικα κάθε πρόταση και πρωτοβουλία ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα από τα… ουκ ολίγα «χουνέρια» που έχουν υποστεί οι εκπρόσωποι των πιστωτών από τους «πονηρούς» ελιγμούς που παγίως επιχειρούνται, έχει φθάσει σε παράδοξες κορυφώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητήθηκε από τους «τροϊκανούς», επειδή η μεταρρύθμιση του κώδικα των δικηγόρων εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, να… μεταφρασθεί το κείμενο του κώδικα στην αγγλική, προκειμένου να το ελέγξουν τα υψηλά κλιμάκια της τρόικας λέξη προς λέξη, ώστε να βεβαιωθούν ότι ο κώδικας φέρνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος, για την οποία πιέζουν ασφυκτικά οι ξένοι πιστωτές.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση κυβέρνησης-δικηγόρων, που βρίσκεται σε ύφεση, μετά τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους, που ήταν αποτέλεσμα ορισμένων υποχωρήσεων από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αν η τρόικα, μετά την προσεκτική ανάγνωση του κώδικα, κρίνει ότι η μεταρρύθμιση δεν επαρκεί και χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις, πιθανότατα οδηγούμαστε σε νέες κινητοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων, που θα «φρενάρουν» και πάλι τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Σχετικα αρθρα

Από τη μεγάλη μετριοπάθεια στον μεγάλο στασιμοπληθωρισμό – N.Rubini

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Ανεβαίνει και προβληματίζει η χρήση πετρελαίου

admin

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

admin

Πιστεύετε ότι η ύφεση θα αποφευχθεί;

admin

Wall st: Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

«Καμπανάκι» από τη BofA: Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πυρηνική τάξη παγκοσμίως

admin

Το τέλος του “λεφτόδεντρου” της ΕΕ – HANS-WERNER SINN

admin

ΧΑ:Τράπεζες, ρίσκα, διακοπές

admin