Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Στη Βρετανία τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας – Οι συναντήσεις και η ατζέντα

    March 15, 2026

    Μητσοτάκης για κρίση στη Μέση Ανατολή: Η δημοσιονομική σοβαρότητα μάς δίνει περιθώρια παρέμβασης

    March 15, 2026

    Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο

    March 15, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Στη Βρετανία τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας – Οι συναντήσεις και η ατζέντα
    • Μητσοτάκης για κρίση στη Μέση Ανατολή: Η δημοσιονομική σοβαρότητα μάς δίνει περιθώρια παρέμβασης
    • Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο
    • Το σοκ του Ορμούζ
    • Ανοίγει ο δρόμος για τα σιδηροδρομικά έργα ΣΚΑ-Οινόη και Μουριές-Προμαχώνας
    • Οι ελληνικές τράπεζες μπροστά στο δίλημμα του πολέμου: Κέρδη από τα επιτόκια ή απειλή για τους ισολογισμούς;
    • Χρυσοχοΐδης για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι για τη χώρα μας
    • Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για τη χορήγηση στεγαστικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές
    • Με δάνειο 42 εκατ. ευρώ από εταιρεία Ισραηλινών αγόρασε ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο
    • Η αγορά διορθώνει, οι ηγέτες ανεβαίνουν
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, March 15
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πρώτο Θέμα

    Μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2013

    October 14, 2013 Πρώτο Θέμα 5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2013

    Οι άσχημοι χειρισμοί γύρω από το θέμα των περικοπών του προϋπολογισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς από ότι αναμενόταν φέτος , δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Η αναθεώρηση (προς τα κάτω) των προβλέψεων του ΔΝΤ όσον αφορά την ανάπτυξη το 2013 και το 2014 , είναι μια προειδοποίηση ότι η απόδοση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αδύναμη και είπε ότι η Federal Reserve, η αμερικανική κεντρική τράπεζα , απαιτείται να λάβει ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι προβλέπεται κολοσσιαία μείωση του προγράμματος τόνωσης της σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

    Το ΔΝΤ αναμένει τώρα η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί κατά 2,9 % το 2013 και 3,6 % το 2014 – κατά 0,3 και 0,2 μονάδες αντίστοιχα κάτω από τις τελευταίες προβλέψεις του τον Ιούλιο – παρά τα σημάδια ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ.

    « Η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αδύναμη , η υποκείμενη δυναμική της αλλάζει και οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις παραμένουν καθοδικοί », ανέφερε το Ταμείο στο World Economic Outlook (WEO).

    Η εξαμηνιαία ανάλυση των παγκόσμιων τάσεων ήταν επικριτική για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι οριζόντιες περικοπές του προϋπολογισμού στην Ουάσιγκτον , επισημαίνοντας ότι είχαν συμβάλει στην ασθενέστερη ανάπτυξη των ΗΠΑ.

    « Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει στο επίκεντρο των γεγονότων. Η ιδιωτική ζήτηση συνεχίζει να είναι ισχυρή , αν και η ανάπτυξη είναι ασθενής κατά το τρέχον έτος από την υπερβολική δημοσιονομική εξυγίανση », είπε ο Olivier Blanchard , οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ. «Η πολιτική δημιουργεί αβεβαιότητα τόσο για τη φύση όσο και τη δύναμη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η απότομη μείωση στις δαπάνες είναι ένας κακός τρόπος να αναπτθχθεί κανείς και οι συγκρούσεις γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο αποσταθεροποίησης, αβεβαιότητας και χαμηλότερης ανάπτυξης .»

    Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν τώρα την ΗΠΑ να αναπτύσσεται κατά 1,6 % φέτος και 2,6 % το 2014 , κάτω κατά 0,1 και 0,2 μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση της. Ακόμα κι έτσι είπε ότι είχε έρθει η ώρα για την Fed να κάνει σχέδια για μια έξοδο από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και την στρατηγική ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων που επεδίωξε να παράσχει πιστώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

    Ο Blanchard , δήλωσε : «Αν και δεν υπάρχουν σημαντικά εννοιολογικά ή τεχνικά ζητήματα, τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζει η Federal Reserve είναι νέα και ευαίσθητα. Είναι λογικό να αναμένεται κάποια αστάθεια στα μακροπρόθεσμα επιτόκια , με τις αλλαγές στην πολιτική της Fed.»

    Το Ταμείο εκτιμά ότι η Fed – η οποία αποφάσισε τον περασμένο μήνα να περιμένει πριν από την έναρξη του περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – θα πρέπει να δράσει με προσοχή και να γνωστοποιεί τη στρατηγική της με σαφήνεια , με δεδομένη την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης , το κατακερματισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του ευρώ , και τα ανησυχητικά τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους στα δυτικά κράτη. Προειδοποίησε ότι παλιά προβλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες κρίσεις.

    Ο Blanchard είπε ότι η μεγάλη είδηση στο WEO προήλθε από τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς , όπου το ταμείο είχε εκπλαγεί από την πτώση της ανάπτυξης.

    «Το προφανές ερώτημα είναι αν αυτή η επιβράδυνση αντανακλά κυκλικούς παράγοντες ή μείωση σε δυνητική αύξηση της παραγωγής με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, η απάντηση είναι ότι αντανακλά και τα δύο, αν και σε διαφορετικό βαθμό σε διάφορες χώρες – είναι περισσότερο κυκλική στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, με πιο δυναμικές μειώσεις στην Κίνα και την Ινδία,» δήλωσε ο Blanchard.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη από τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση της σύγχρονης εποχής συνεχίζεται, αλλά σε πολύ αργό ρυθμό. Η εστίαση αυτή τη στιγμή είναι στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς – συγκεκριμένα, στο συνδυασμό βραδύτερης ανάπτυξης και αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών που προκλήθηκε από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

    «Αλλά στο παρασκήνιο, άλλα ‘κληροδοτήματα’ της κρίσης εξακολουθούν να υπάρχουν, και μπορεί κάλλιστα να επανέλθει στο προσκήνιο. Δημόσιο χρέος και , σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιωτικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό και η δημοσιονομική βιωσιμότητα δεν είναι δεδομένη. Η αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξελίσσεται , και η μελλοντική μορφή του εξακολουθεί να είναι ασαφής.»

    Το ΔΝΤ είπε ότι η ώθηση για ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 αναμένεται να προέλθει κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου η δραστηριότητα προβλέπεται να αναπτυχθεί σε υψηλότερους ρυθμούς καθώς η επίδραση των υψηλότερων φόρων και η μείωση των δαπανών μειώνεται και η Fed αποσύρει πολύ σταδιακά το έντονο πρόγραμμα τόνωσης της .

    «Στη ζώνη του ευρώ, οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα είναι κοντά στη σταθεροποίηση στην περιφέρεια και ήδη ανακάμπτει στις οικονομίες του πυρήνα » , σημείωσε το ΔΝΤ.

    «Οι αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας είναι τώρα κάτω από περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του 2010 , με τη Βραζιλία , η Κίνα και η Ινδία, να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της πτώσης.»

    Previous ArticleΧρέος και χάος
    Next Article Η Πύρρειος Νίκη της Άνγκελα Μέρκελ

    Keep Reading

    Χρυσά Αγαλματίδια, Χρυσά Εκατομμύρια Πόσο κοστίζει πραγματικά μια νύχτα Oscar — και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

    Τι αλλάζει στην αγορά ακινήτων το 2026

    Moody’s: Κρατά την Ελλάδα στο Baa3 – Τι χρειάζεται για να έρθει η αναβάθμιση

    Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις αναταράξεις — Εβδομαδιαίο κέρδος +0,47% με τη σκιά του ΚΜΟ200 να αποτρέπει τη διολίσθηση

    Ανάκαμψη στα αυτοκίνητα, πτώση στις μοτοσυκλέτες: Ο Φεβρουάριος στέλνει μικτά μηνύματα

    Το πετρέλαιο ως όπλο: Γιατί το Ιράν θα χάσει αυτή τη μάχη

    Follow @x
    Tweets by sofokleous10
    Latest Posts

    Στη Βρετανία τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας – Οι συναντήσεις και η ατζέντα

    March 15, 2026

    Μητσοτάκης για κρίση στη Μέση Ανατολή: Η δημοσιονομική σοβαρότητα μάς δίνει περιθώρια παρέμβασης

    March 15, 2026

    Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο

    March 15, 2026

    Το σοκ του Ορμούζ

    March 15, 2026

    Ανοίγει ο δρόμος για τα σιδηροδρομικά έργα ΣΚΑ-Οινόη και Μουριές-Προμαχώνας

    March 15, 2026
    sofokleous10.gr
    Facebook X (Twitter) LinkedIn TikTok

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.