Image default
Πρώτο Θέμα

Μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2013

Μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2013

Οι άσχημοι χειρισμοί γύρω από το θέμα των περικοπών του προϋπολογισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς από ότι αναμενόταν φέτος , δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η αναθεώρηση (προς τα κάτω) των προβλέψεων του ΔΝΤ όσον αφορά την ανάπτυξη το 2013 και το 2014 , είναι μια προειδοποίηση ότι η απόδοση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αδύναμη και είπε ότι η Federal Reserve, η αμερικανική κεντρική τράπεζα , απαιτείται να λάβει ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι προβλέπεται κολοσσιαία μείωση του προγράμματος τόνωσης της σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί κατά 2,9 % το 2013 και 3,6 % το 2014 – κατά 0,3 και 0,2 μονάδες αντίστοιχα κάτω από τις τελευταίες προβλέψεις του τον Ιούλιο – παρά τα σημάδια ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ.

« Η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αδύναμη , η υποκείμενη δυναμική της αλλάζει και οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις παραμένουν καθοδικοί », ανέφερε το Ταμείο στο World Economic Outlook (WEO).

Η εξαμηνιαία ανάλυση των παγκόσμιων τάσεων ήταν επικριτική για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι οριζόντιες περικοπές του προϋπολογισμού στην Ουάσιγκτον , επισημαίνοντας ότι είχαν συμβάλει στην ασθενέστερη ανάπτυξη των ΗΠΑ.

« Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει στο επίκεντρο των γεγονότων. Η ιδιωτική ζήτηση συνεχίζει να είναι ισχυρή , αν και η ανάπτυξη είναι ασθενής κατά το τρέχον έτος από την υπερβολική δημοσιονομική εξυγίανση », είπε ο Olivier Blanchard , οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ. «Η πολιτική δημιουργεί αβεβαιότητα τόσο για τη φύση όσο και τη δύναμη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η απότομη μείωση στις δαπάνες είναι ένας κακός τρόπος να αναπτθχθεί κανείς και οι συγκρούσεις γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο αποσταθεροποίησης, αβεβαιότητας και χαμηλότερης ανάπτυξης .»

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν τώρα την ΗΠΑ να αναπτύσσεται κατά 1,6 % φέτος και 2,6 % το 2014 , κάτω κατά 0,1 και 0,2 μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση της. Ακόμα κι έτσι είπε ότι είχε έρθει η ώρα για την Fed να κάνει σχέδια για μια έξοδο από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και την στρατηγική ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων που επεδίωξε να παράσχει πιστώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο Blanchard , δήλωσε : «Αν και δεν υπάρχουν σημαντικά εννοιολογικά ή τεχνικά ζητήματα, τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζει η Federal Reserve είναι νέα και ευαίσθητα. Είναι λογικό να αναμένεται κάποια αστάθεια στα μακροπρόθεσμα επιτόκια , με τις αλλαγές στην πολιτική της Fed.»

Το Ταμείο εκτιμά ότι η Fed – η οποία αποφάσισε τον περασμένο μήνα να περιμένει πριν από την έναρξη του περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – θα πρέπει να δράσει με προσοχή και να γνωστοποιεί τη στρατηγική της με σαφήνεια , με δεδομένη την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης , το κατακερματισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του ευρώ , και τα ανησυχητικά τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους στα δυτικά κράτη. Προειδοποίησε ότι παλιά προβλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες κρίσεις.

Ο Blanchard είπε ότι η μεγάλη είδηση στο WEO προήλθε από τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς , όπου το ταμείο είχε εκπλαγεί από την πτώση της ανάπτυξης.

«Το προφανές ερώτημα είναι αν αυτή η επιβράδυνση αντανακλά κυκλικούς παράγοντες ή μείωση σε δυνητική αύξηση της παραγωγής με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, η απάντηση είναι ότι αντανακλά και τα δύο, αν και σε διαφορετικό βαθμό σε διάφορες χώρες – είναι περισσότερο κυκλική στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, με πιο δυναμικές μειώσεις στην Κίνα και την Ινδία,» δήλωσε ο Blanchard.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη από τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση της σύγχρονης εποχής συνεχίζεται, αλλά σε πολύ αργό ρυθμό. Η εστίαση αυτή τη στιγμή είναι στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς – συγκεκριμένα, στο συνδυασμό βραδύτερης ανάπτυξης και αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών που προκλήθηκε από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

«Αλλά στο παρασκήνιο, άλλα ‘κληροδοτήματα’ της κρίσης εξακολουθούν να υπάρχουν, και μπορεί κάλλιστα να επανέλθει στο προσκήνιο. Δημόσιο χρέος και , σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιωτικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό και η δημοσιονομική βιωσιμότητα δεν είναι δεδομένη. Η αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξελίσσεται , και η μελλοντική μορφή του εξακολουθεί να είναι ασαφής.»

Το ΔΝΤ είπε ότι η ώθηση για ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 αναμένεται να προέλθει κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου η δραστηριότητα προβλέπεται να αναπτυχθεί σε υψηλότερους ρυθμούς καθώς η επίδραση των υψηλότερων φόρων και η μείωση των δαπανών μειώνεται και η Fed αποσύρει πολύ σταδιακά το έντονο πρόγραμμα τόνωσης της .

«Στη ζώνη του ευρώ, οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα είναι κοντά στη σταθεροποίηση στην περιφέρεια και ήδη ανακάμπτει στις οικονομίες του πυρήνα » , σημείωσε το ΔΝΤ.

«Οι αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας είναι τώρα κάτω από περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του 2010 , με τη Βραζιλία , η Κίνα και η Ινδία, να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της πτώσης.»

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin