Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια ανακούφιση

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια ανακούφιση

Οι τιμές των μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα το τέλος της περασμένης εβδομάδας, με την έκδοση νέων στοιχείων για την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από την Κίνα. Τα νέα ενθάρρυναν επενδυτές στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας. Με τα βλέμματα στραμμένα στην λύση του αδιεξόδου στις ΗΠΑ και στην αποφυγή μιας νέας κρίσης στη σημαντικότερη οικονομία του κόσμου, οι επενδυτές δεν ανέμεναν σπουδαία νέα για  ήδη τις προοπτικές ανάπτυξης από  τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου .

Όμως η Κίνα επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,8 % το τρίτο τρίμηνο του 2013 , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ενισχυμένη από το ρυθμό του 7,5 % που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Κίνας θέτει νέα δεδομένα και βοήθησε να κατευνάσει τους φόβους της επιβράδυνσης.

Στον απόηχο αυτών των δεδομένων , ο δείκτης FTSEurofirst 300 – ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών των μεγάλων εταιρειών σε όλη την ευρωζώνη – έφτασε σε νέο υψηλό πέντε ετών στις 1,276.92 . Ο γερμανικός δείκτης Dax έκλεισε σε υψηλό ρεκόρ επίσης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,7 % , στις 6.226 μονάδες.

«Μια ισχυρή βελτίωση στα κινεζικά στοιχεία μαζί με την προοπτική της συνεχιζόμενης πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την πλευρά της Fed το 2014 έδωσε στις αγορές της Ευρώπης περαιτέρω ώθηση στο τέλος της εβδομάδας , καθώς οι επενδυτές γιορτάζουν το γεγονός ότι η αβεβαιότητα των τελευταίων τριών εβδομάδων που προερχόταν από τις ΗΠΑ έχει τελικά διαλυθεί και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα », δήλωσε ο Michael Hewson , αναλυτής στη CMC Markets .

Στη Wall Street, όπου οι επενδυτές είχαν αρχίσει την εβδομάδα τους κυριευμένοι από τον κίνδυνο ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά για να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ο δείκτης S & P 500 αυξήθηκε κατά 0,7 % κατά το κλείσιμο , φθάνοντας σε ρεκόρ 1.744,50 .

Οι αγορές επίσης ενισχύθηκαν από την ισχυρή θέση της General Electric, ενώ οι μετοχές της Google  έφτασαν σε ρεκόρ όλων των εποχών στα $ 1.000, βάσει νέων ενθαρρυντικών στοιχείων για τη διαδικτυακή διαφήμιση. Οι μετοχές της Google ξεκίνησαν το 2013 στα 703 δολάρια .

Δεδομένου ότι έκλεισε η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, οι αγορές ελπίζουν πλέον ότι το πιθανό πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη θα αναβάλει την απόφαση της Fed για διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης .

Ωστόσο , ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι το ράλι των μετοχών που παρατηρήθηκε μπορεί να είναι βραχύβιο . Ο Guillermo Felices της Barclays ανέφερε: «Οι προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές παραμένουν δύσκολες, με ακριβότερες αποτιμήσεις και μικρότερα περιθώρια για θετικές οικονομικές εκπλήξεις .»

Η καθυστερημένη μηνιαία εικόνα της αγοράς εργασίας από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας , αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη Τρίτη 22 Νοεμβρίου και οι αγορές αναμένουν για στοιχεία που να προδίδουν σημάδια αισθητής βελτίωσης στην απασχόληση.  Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τη Fed να επαναπροσδιορίσει στη στάση της μεσοπρόσθεσμα όσον αφορά το θέμα της πολιτικής της.

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin