Image default
Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ: Περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης

ΕΚΤ: Περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιμετωπίζει εντεινόμενες πιέσεις να αναλάβει περαιτέρω δράση για να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης, μετά την μείωση του πληθωρισμού σε χαμηλό τετραετίας και την αύξηση της ανεργίας στα 17 κράτη-μέλη της.

Ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,7% τον Οκτώβριο, από 1,1% τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του 12,2%, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα από την Eurostat.

“Με δεδομένα αυτά (τα στοιχεία) και την περαιτέρω άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ μοιάζει να αυξάνεται η πίεση προς την ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω την νομισματική της πολιτική”, επισήμανε ο Μπεν Μέι, ένας οικονομολόγος της Capital Economics.

Τα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό δόθηκαν από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία πριν από την τακτική σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια και θέματα νομισματικής πολιτικής.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν η ΕΚΤ, η οποία εδρεύει στην Φραγκφούρτη, να ανακοινώσει κάποια μείζονα μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής. Όμως η άσχημη κατάσταση στην αγορά εργασίας και η μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να δώσει στην ΕΚΤ περιθώρια για να λάβει περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής, όπως το να μειώσει ακόμα περισσότερο το βασικό της επιτόκιο αν δεν επιβεβαιωθεί ως τα τέλη του χρόνου η πρόβλεψή της για μέτρια ανάπτυξη.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%, ενώ η ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση των τελευταίων 18 μηνών μόλις το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Μια μείωση του επιτοκίου θα συνέβαλε να καμφθεί η πρόσφατη άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, εν μέσω των εκτιμήσεων ότι η κρίση χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης έχει τεθεί υπό έλεγχο. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι χώρες όπου εδρεύουν στην ευρωζώνη ανησυχούν πλέον για τις συνέπειες που θα έχει στις παραγγελίες από το εξωτερικό η άνοδος αυτή.

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την προσεχή Πέμπτη για ενδείξεις ότι η τράπεζα μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το επιτόκιό της ακόμα περισσότερο, πιθανόν ήδη από τον Δεκέμβριο.

“Θεωρούμε αυτήν την ανάκαμψη αδύναμη, εύθραυστη, άνιση”, είχε πει ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου την οποία είχε παραχωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έκτοτε πάντως έχουν υπάρξει ενδείξεις οι οποίες δείχνουν πως η ευρωζώνη παραμένει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα στις 97,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 96,9 τον Σεπτέμβριο.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως η οικονομία της Ισπανίας βγήκε από την διετή ύφεσή της το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,1%. Η οικονομία του Βελγίου στο μεταξύ —την οποία ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν έναν δείκτη και για την υπόλοιπη ευρωζώνη— κατέγραψε ανάπτυξη 0,3%, για δεύτερο συναπτό τρίμηνο.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin