Image default
Πρώτο Θέμα

Θα ορθοποδήσει η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση;

Θα ορθοποδήσει η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση;

Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε στο CNN ότι «η Ελλάδα είναι στο δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει στις χώρες της ευρωζώνης που μαστίζονται από την κρίση».

Ο Πέτρος Χριστοδούλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η δραστική μείωση στο κόστος δανεισμού της κυβέρνησης από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, σηματοδοτεί μία «μεγάλη βελτίωση και αλλαγή στην αντίληψη της χώρας» για τους ξένους επενδυτές.

Μιλώντας στον Μαξ Φόστερ του CNN στην Αθήνα, ο Χριστοδούλου δήλωσε: «Έχουμε ξεπεράσει τους κινδύνους με 8% αποδόσεις στο δημόσιο χρέος; Όχι ακόμα, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο.» Πρόσθεσε: «Αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον τραπεζικό τομέα ο οποίος είναι το κέντρο της οικονομίας, και αυτή είναι καλή είδηση για το μέλλον».

 Τα σχόλια του Χριστοδούλου έρχονται σε μία εβδομάδα που είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα για τη χώρα που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στην ευρωζώνη. Μόλις επτά ημέρες πριν, οι ελληνικές μετοχές που είχαν άλλοτε απορριφθεί από τους επενδυτές εξαιτίας των φόβων ότι η χώρα θα αποχωρούσε από το ευρώ, έσπασαν ρεκόρ σε όλες τις αγορές παγκοσμίως, καθώς η εξαετής ύφεση υποχωρεί. 

Παράλληλα την Τρίτη, οι πιστωτές –που αποτελούνται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ- επισκέφτηκαν την Αθήνα για να συναντηθούν με τους φορείς χάραξης πολιτικής και να αξιολογήσουν τα οικονομικά της χώρας.

Η ομάδα που είναι γνωστή ως η «Τρόικα» παραμένει σε διαμάχη με την κυβέρνηση Σαμαρά, σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας της χώρας.

Ο Χριστοδούλου πιστεύει ότι η Ελλάδα μετατρέπεται και πάλι σε μία χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες και το κράτος πωλούν περιουσιακά στοιχεία σε μία προσπάθεια να αντλήσουν κεφάλαια.

Πρόσθεσε: «Δεν ανησυχώ για όλους αυτούς τους διαπληκτισμούς εδώ κι εκεί μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας. Σε τελική ανάλυση, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και τώρα είμαστε στην τελική ευθεία.»

Ωστόσο, η εισροή των επενδύσεων δεν έχει φτάσει ακόμη στο εκλογικό σώμα το οποίο έχει εξουθενωθεί από τη λιτότητα με πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού χωρίς εργασία και την ανεργία των νέων στο 55%, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Έχει η κρίση της ευρωζώνης σχεδόν τελειώσει;

Ο Nicholas Spiro, ιδρυτής της Spiro Sovereign Strategy, δήλωσε στο CNN ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι αποκομμένη από την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα και είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένη στο αν είναι ασφαλής η θέση της χώρας εντός της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε: «Η ανεργία και οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά υπερβολικές. Είναι πολύ δύσκολο να δει φανταστεί πώς η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει οποιουδήποτε είδους ουσιαστική ανάκαμψη.»

Την Τετάρτη, δύο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας διαδήλωσαν στο κοινοβούλιο σε μία γενική 24ωρη απεργία κατά των σοβαρών περικοπών της κυβέρνησης στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Χριστοδούλου, δεύτερος στην ιεραρχία μίας από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εμπορικές τράπεζες της Ελλάδας, δήλωσε ότι δεν τον ανησυχούν οι διαμαρτυρίες.

«Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι είχαμε κάποιες διαμαρτυρίες», πρόσθεσε, «πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά και οι Έλληνες έχουν δεχθεί, κατά κάποιο τρόπο, έχουν παραιτηθεί, αποδεχόμενοι όλα αυτά τα μέτρα».

Η οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014 και προβλέποντας σταθερή ανάπτυξη 2,9% για το 2015 αν η χώρα διατηρήσει την τρέχουσα πορεία της.

Ο Spiro δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι «πολύ τυχερή» αν παρουσιάσει ανάπτυξη κατά το επόμενο έτος.

«Πρόκειται για μία χώρα που εξακολουθεί να αγωνίζεται για να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσής της», πρόσθεσε, «το πρόβλημα της Ελλάδας έχει αγνοηθεί ώστε να επιβιώσει το ευρώ.»

Η Ελλάδα έπεσε σε ύφεση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ το 2008, η οποία πυροδότησε μία κρίση χρέους σε ολόκληρη την ευρωζώνη το επόμενο έτος.

Από τότε, η χώρα έχει λάβει 240 δισ. ευρώ από τους πιστωτές για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και πιθανή έξοδός της από την ευρωζώνη των 17 κρατών-μελών.

Ο Χριστοδούλου δήλωσε στο CNN ότι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα είναι να μειώσει την παρέμβαση του κράτους στις επιχειρήσεις.

Ολοκλήρωσε προσθέτοντας: «Στα παλιά τα χρόνια, είχαμε το ελληνικό κράτος να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα σε περίπου δύο τρίτα των ελληνικών επιχειρήσεων, και όλοι οι Έλληνες θα χαρούν να δουν το κράτος να περιορίζει δραστικά την παρέμβασή του».

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin