Image default
Πρώτο Θέμα

Πρέπει η AT T να αγοράσει τη Vodafone?

Πρέπει η AT T να αγοράσει τη Vodafone?

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Vittorio Colao πρέπει να έχει βαρεθεί να τον ρωτάνε: «Τι ακριβώς κάνει η AT&T;»

Για τους επενδυτές στον όμιλο τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, το αν η AT&T θα εξαπολύσει προσφορά εξαγοράς είναι το μόνο στρατηγικό ερώτημα που έχει σημασία, τώρα που η Vodafone έχει ολοκληρώσει την πώληση του μεριδίου της στην Verizon Wireless προς  130 δισ. δολάρια. Οι μέτοχοι της AT&T έχουν και αυτή περιέργεια ως προς το υπερβολικό δημόσιο ενδιαφέρον του αμερικανικού ομίλου στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.

Τόσο ο κ. Colao όσο και ο Randall Stephenson, ο ομόλογός του στην AT&T, έχουν αποφύγει τις δηλώσεις. Η AT&T εξετάζει τις επιλογές της, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον όμιλο, ακόμη και αν η λεπτομερής δουλειά είναι απίθανο να ξεκινήσει προτού η Vodafone ολοκληρώσει την πώληση του μεριδίου της Verizon μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο κ. Stephenson θα πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά μίας εξαγοράς που θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ετήσια αποτελέσματα της Vodafone το Μάιο είναι πιθανό να παρουσιάσουν τα μεγαλύτερα κέρδη μετά φόρων που έχουν σημειωθεί ποτέ για μία βρετανική εταιρεία, ύψους μέχρι και 70 δισ. λιρών, σύμφωνα με τη Citi. Δεν είναι και άσχημη αρχή για μία εταιρεία που θα παρουσιάζεται αναπόφευκτα ως έργο σε εξέλιξη, εάν τελικά εξαγοραστεί.

Η AT&T θέλει να προχωρήσει σε συμφωνίες εταιρικής σχέσης σε όλες τις αγορές κινητής τηλεφωνίας της Ευρώπης. Η Vodafone ταιριάζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στον σκοπό αυτό. Αυτό ισχύει διότι, ρεαλιστικά, καμία άλλη παρόμοια εταιρεία δεν επιθυμεί να εξαγοραστεί δεδομένης της απροθυμίας των κυβερνήσεων να επιτρέψουν την πώληση των εθνικών τους υποδομών (π.χ. η O2 της Telefónica’s O2 ή η Orange της France Telecom).

Η Vodafone δεν κρύβει κάποιο κρατικό ή εταιρικό δηλητήριο. Πράγματι, η ίδια η εταιρεία έχει γίνει περισσότερο ελκυστική οικονομικά, εδραιώνοντας πρόσφατα £18 δισ. φορολογικών στοιχείων ενεργητικού στον ισολογισμό της.

Η στρατηγική διαχείρισης είναι ευρέως ευθυγραμμισμένη: και οι δύο θέλουν να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς για την παροχή συνδέσεων υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο.

Ο κ. Colao ήδη επιχείρησε μία συγχώνευση στις ΗΠΑ πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, όταν προσπάθησε να πείσει τη Verizon να συνδυάσει αντί να αγοράσει την επιχείρηση των ΗΠΑ, και δεν διαφαίνεται από φιλοσοφικής άποψης να αντιτίθεται στη συγχώνευση.

«Αν έρθει κάποιος  και μου πει “έχεις πολύ όμορφα στοιχεία ενεργητικού” τότε θα συμφωνήσω», ανέφερε σε συνέντευξη ο κ.Colao τον περασμένο μήνα. «Έχουμε πολύ όμορφα περιουσιακά στοιχεία.»

Η μετοχική βάση έχει κινηθεί εναντίον εκείνων που επιθυμούν να κρατήσουν ανεξάρτητη τη Vodafone, με τα hedge funds των ΗΠΑ να ποντάρουν στο ότι η συγχώνευση της AT&T θα βοηθήσει να εκτοπιστούν ορισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια που διστάζουν να κατέχουν μετοχές της Verizon. Άλλοι μέτοχοι μπορεί να προτιμούν μία συγχώνευση με μία ανεξάρτητη Vodafone η οποία θα κάνει τεράστιες μελλοντικές επενδύσεις.

Αλλαγές στον Τομέα

Η ευρωπαϊκή οικονομία βελτιώνεται, και οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι πιθανό ότι θα ανακάμψουν καθώς οι άνθρωποι εξοικειώνονται με την αγορά πιο ακριβών προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Η Ευρώπη είναι μόλις στην αρχή μίας στροφής σε δίκτυα 4G που επιτρέπουν ταχεία πρόσβαση στις υπηρεσίες διαδικτύου. Όπως τόνισε και ο κ. Stephenson σε μία ομιλία κατά την οποία περιέγραψε την Ευρώπη ως «συναρπαστική αυτή τη στιγμή», το κινητό internet δεν έχει ακόμα απογειωθεί όπως στις ΗΠΑ.

«Αν κάποιος επένδυε επιθετικά στις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, δεν θα οδηγούσε το δημογραφικό αυτό σε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των ΗΠΑ; Και πιστεύω πως ουσιαστικά, ναι, αυτό θα γίνει.»

Οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι μέρος μίας ευρύτερης ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών που επιταχύνεται από τα χρήματα που έρχονται στην περιοχή από ομίλους όπως η Liberty Global και η Hutchison Whampoa.

Οι κανονισμοί θα μπορούσαν επίσης να στραφούν προς όφελος του κλάδου, με την αναγνώριση μεταξύ των νομοθετών των Βρυξελλών ότι η βιομηχανία χρειάζεται βοήθεια για την ενίσχυση των επενδύσεων, και με την ελπίδα ότι οι αρχές ανταγωνισμού θα επιτρέψουν την ενοποίηση αυτή να λάβει χώρα και στη Γερμανία. Μία ευνοϊκή απόφαση θα άλλαζε τα δεδομένα του παιχνιδιού για τον τομέα· ενός τομέα που έχει ασκήσει για καιρό πιέσεις μέσω lobbying υποστηρίζοντας ότι η περιφερειακή δύναμη μπορεί να προκύψει μόνο μέσω συγχωνεύσεων.

Καουμπόηδες, Βρετανοί (και Νίντζα)

Οι αναλυτές λένε ότι η AT&T πιστεύει στη σημασία της κλίμακας –και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή μέσω εξαγορών. Αυτό είναι λογικό, μέχρι έναν βαθμό, με τους μεγαλύτερους ομίλους τηλεπικοινωνιών να κερδίζουν αγοραστική δύναμη με τους παρόχους εξοπλισμού και την ευρύτερη πρόσβαση πελατών, και επιτρέποντας την ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνολογίας.

Υπάρχει επίσης και ένα επιχείρημα που αφορά τη γεωγραφική διαφοροποίηση σε μία εποχή που η αγορά των ΗΠΑ ενδέχεται να επιβραδυνθεί.

Τα βασικά στοιχεία φαίνονται λογικά. «Μία απλή εξαγορά της Vodafone σε 7πλάσιο πολλαπλασιαστή κερδών θα μπορούσε να είναι αυξητική για την AT&T με την αποτίμηση στην εύλογη αξία και αρκετή βοήθεια από φορολογικές απαιτήσεις», λένε αναλυτές της Bernstein.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν επίσης να στηρίξουν αυτή τη στρατηγική σε ένα σημείο όπου τα θεσμικά κεφάλαια είναι γεμάτα με μετρητά των επενδυτών τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη μίας προσφοράς. Η AT&T δεν θα είχε καμία δυσκολία να «μαζέψει» χρέος, εντωμεταξύ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης μία «Ευαγγελική επιθυμία» να θεραπευτεί η Ευρώπη από τις αμαρτίες των προηγούμενων διοικήσεων με μία δόση «Αμερικανικής τεχνογνωσίας». Οι καουμπόηδες, σύμφωνα με τα λόγια ενός αναλυτή, είναι ήδη στο δρόμο. Και αν οι Αμερικάνοι δεν κάνουν γρήγορα την κίνησή τους, υπάρχει μία αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των αναλυτών ότι υπάρχει και ενδιαφέρον για προσφορά από την SoftBank της Ιαπωνίας.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin