Image default
Πρώτο Θέμα

Πέντε επιπλέον ανοιχτά μέτωπα μετά τον προϋπολογισμό…

Πέντε επιπλέον ανοιχτά μέτωπα μετά τον προϋπολογισμό...

Πέντε επιπλέον ανοιχτά μέτωπα – μετά τον προϋπολογισμό – καλείται να κλείσει η κυβέρνηση τις προσεχείς δύο εβδομάδες, για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και προκειμένου να αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ ταξιδεύοντας σε ήρεμα νερά.

Μπορεί τα καλά λόγια για την πορεία της χώρας να περισσεύουν την τελευταία περίοδο στο εξωτερικό, με πολλούς από τους επικριτές της να αναγνωρίζουν τώρα την προσπάθεια που καταβάλλει, αλλά η εικόνα που εκπέμπει στο εξωτερικό η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της. Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός μιλά στους συνομιλητές του για την σταθερότητα της κυβέρνησής του, υπουργοί τσακώνονται με υπουργούς, βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν κι όλοι μαζί βάλλουν κατά της τρόικας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τις προσταγές της.

 «Είναι μια κατάσταση πρωτοφανής αλλά και κωμική» παρατηρούσαν βουλευτές στο περιστύλιο κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας βάλλεται από βουλευτές, αλλά ακόμη και από συναδέλφους του υπουργούς για την πολιτική που ακολουθεί, αλλά και για την ρητορική του. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς, ενώ αρχίζει να προκαλεί και ενδοκυβερνητικά πυρά εναντίων των κ.κ. Αδ. Γεωργιάδη και Κ. Αρβανιτόπουλου που το διαχειρίζονται. Οι απολύσεις που απαιτεί η τρόικα στην αμυντική βιομηχανία έχει προκαλέσει τέτοια ένταση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργών που αναγκάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και τα ζητήματα του φόρου ακινήτων και πλειστηριασμών εξακολουθούν να απειλούν την κυβερνητική συνοχή.

«Αυτήν την εποχή οι πάντες διαπληκτίζονται με τους πάντες. Η κυβέρνηση δίνει την εικόνα μιας ‘’αλληλοσπαρασσόμενης αγέλης’’σε όλα τα υπουργείαπου εφαρμόζονται δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κι όλα αυτά θα πρέπει να μπουν σε μια σειρά σε δεκαπέντε μέρες. Περνάμε τον δυσκολότερο κάβο μας», υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Το πρόβλημα δείχνει πλέον πιο σοβαρό από όλα τα άλλα, είναι αυτό των 700 απολύσεων που θα πρέπει να γίνουν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Για το θέμα αυτό κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Η κυρία Γεννηματά έχει ήδη διμηνύσει στον Πρωθυπουργό ότι προτιμά να παραιτηθεί παρά να απολύσει 700 υπαλλήλους, προτείνοντας αντι των απολύσεων ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στους εργαζομένους της Ολυμπιακής. «Δεν το συζητώ. Δεν μπορούμε να απολύουμε με απλή αποζημίωση σχολικούς φύλακες των 500 ευρώ και να κάνουμε πρόγραμμα εθελουσίας σε προνομιούχους υπαλλήλους. Αυτές οι εποχές τελείωσαν», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του κ. Μητσοτάκη και  του κ. Κ Αρβανιτοπούλου για το ζήτημα της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια. Οι συμβιβαστικές προτάσεις που διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας στην προσπάθειά του να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις, εκνεύρισαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένει ακόμη τον κατάλογο με τους 1.165 υπαλλήλους που θα μπουν στην κινητικότητα.

«Δεν θα δεχθούμε ούτε έναν λιγότερο», τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αλλά φαίνεται ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση, μετά τις δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου την Παρασκευή στον Βήμα FM, με τις οποίες υπογράμμιζε ότι μπορεί να αλλάξουν τα ονόματα, αλλά δεν θα μεταβληθεί ο αριθμός τους.

 Πάντως, ο κ. Αρβανιτόπουλος δέχεται την κριτική των συναδέλφων του υπουργών και βουλευτών ότι ήταν αρκετά μετριοπαθής στους χειρισμούς του και ανεκτικός απέναντι στις μεθοδεύσεις των συναδέλφων του καθηγητών, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι πίσω από τις κινητοποιήσεις.

Αντίστοιχη κριτική, αλλά για τους ακριβώς αντίθετους λόγους, δέχεται και ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι δεν είναι καθόλου συγκρατημένος, αλλά αντιθέτως ότι επιδιώκει μετωπικές συγκρούσει με κάθε ευκαιρία, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις του κόμματος με κλάδους που είχε ανέκαθεν προνομιακές σχέσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός και στελέχη της ΝΔ αποδοκιμάστηκαν από εκπροσώπους ιατρών και λίγο έλειψε να έλθουν στα χέρια. «Μήπως σας δημιουργώ πρόβλημα;», ρώτησε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Γεωργιάδης τον Πρωθυπουργό. «Μ’ανησυχεί που αρχίζεις και χαλαρώνεις» του απάντησε εκείνος.

Αύριο εκτός απροόπτου θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, παρότι δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί ότι θα υπερψηφιστεί από όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές. Παρά τις βελτιώσεις που συμφωνήθηκαν σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν όλοι οι βουλευτές και είναι πιθανό να υπάρξουν ορισμένες διαρροές. Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πάντως βεβαιώνουν ότι, ακόμη κι αν υπάρξουν, δεν θα είναι τόσες που να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι κατά τη συζήτηση αυτής της διάταξης, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει άλλη μια δύσκολη μέρα, με έντονη κρητική και ακόμα πιο έντονη αμφισβήτηση, που έχει επεκταθεί τις τελευταίες ημέρες ακόμη και στους συνεργάτες του, όπως ο αναπληρωτής του κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Αντίστοιχη κρητική αναμένεται να δεχθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζιδάκης, όταν καταθέσει στη Βουλή τη νέα διάταξη για τους πλειστηριασμούς. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία και τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και παρά τη συμφωνία που φαίνεται ότι θα υπάρξει και με την τρόικα, είναι πιθανών να υπάρξουν και σε αυτήν την ψηφοφορία διαρροές, από βουλευτές που απαιτούν πλήρη απαγόρευση για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin