Image default
Πρώτο Θέμα

Πρότυπο η Ιρλανδία για τις χώρες της κρίσης;

Πρότυπο η Ιρλανδία για τις χώρες της κρίσης;

Σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο ιρλανδός υφυπ. Οικονομικών Μπράιαν Χέις μιλάει για την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο και το εάν θα μπορούσε να αποτελέσει η χώρα του πρότυπο για άλλες χώρες της κρίσης.

Το σημαντικότερο τώρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, είναι να ανακτήσει και πάλι η χώρα την αξιοπιστία της στις διεθνείς χρηματαγορές. Γιατί όμως αρνήθηκε η Ιρλανδία μια προληπτική πιστωτική γραμμή;

«Για μια μικρή και ανοιχτή οικονομία όπως είναι η ιρλανδική, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φήμη της, είναι πολύ σημαντικό να βρει και πάλι τη θέση της στις χρηματαγορές. Αποφασίσαμε κατά μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, γιατί υπολογίζουμε στη βάση των προγνωστικών μας σε σημαντικά αποθέματα κεφαλαίων, τα οποία θα προκύψουν από τη στενή παρακολούθηση του κρατικού χρέους. Με τον τρόπο αυτό θα είχαμε επαρκή κεφάλαια ακόμη και στην περίπτωση που δεν βγάλουμε απολύτως τίποτα από την ετήσια αγορά ομολόγων. Το έλλειμμα είναι χαμηλό, η οικονομία αρχίζει και αναπτύσσεται και πάλι και η ανεργία υποχωρεί, ο κόσμος δουλεύει και πάλι. Πιστεύω ότι είμαστε η απόδειξη -δεδομένης της κρίσης που χτύπησε τη χώρα μας πριν λίγα χρόνια- ότι μπορείς να εγκαταλείψεις τα πακέτα διάσωσης με πολύ μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα».

Το μήνυμα της Ιρλανδίας

Ποιο είναι όμως το μήνυμα που στέλνει η Ιρλανδία στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης; «Το μήνυμά μας είναι: Πρέπει να διορθώσεις το λογαριασμό σου. Πάντα μπορείς να ασκείς μια οικονομική πολιτική που προάγει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Μέσω φορολογικών αυξήσεων και περικοπές δαπανών αφαιρέσαμε 28 δισ. ευρώ από την ιρλανδική οικονομία. Παρόλα αυτά βιώνουμε τώρα την οικονομική ανάπτυξη. Όταν διορθώνεις τους υπολογισμούς σου, μπορείς να αφαιρείς χρήματα από την οικονομία και παρόλα αυτά να ενισχύεις την ανάπτυξη».

Το κλειδί της επιτυχίας ή αποτυχίας της εξόδου από το μνημόνιο, σύμφωνα με τον Μπράιαν Χέις, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όταν οι άνθρωποι αποκτήσουν την αίσθηση ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί, τότε θα αρχίσουν να ξοδεύουν και πάλι τα χρήματά τους, λέει ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρείται μια στροφή στην ψυχολογία των πολιτών.

Εξίσου σημαντική όμως, όπως τονίζει, είναι τώρα η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω των τραπεζών. «Μετά την κατάρρευση των τραπεζών κάναμε στον τραπεζικό τομέα πολύ συγκεκριμένες υποδείξεις για να προσφέρουμε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το Credit Review Office (CRO) ιδρύσαμε μια εποπτική αρχή. Όταν απορρίπτεται ένα δάνειο, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει ένσταση. Στο 60 % των αιτήσεων το CRO έκρινε υπέρ του αιτούντος και εναντίον της τράπεζας. Επίσης προσφέρουμε ενδιαφέροντα κίνητρα σε αυτές τις επιχειρήσεις. Εάν, για παράδειγμα, προσλάβουν έναν άνεργο, αυτός απαλλάσσεται για δύο χρόνια από τις φορολογικές εισφορές. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να μοιράζεις παντού χρήματα για να δώσεις ώθηση στην ανάπτυξη, μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις το φορολογικό σύστημα ως ένα εργαλείο για να βοηθήσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να εξυγιανθούν. Αυτές είναι το μέλλον μας. Το γνωρίζουμε αυτό από τη Γερμανία».

«Κάναμε δραματικές περικοπές»

Η Ιρλανδία, όμως, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, παραδέχεται ο υφυπουργός Οικονομικών. Μπορεί το χρέος, όπως λέει, να μειώθηκε, ωστόσο μόλις το 2015 θα υποχωρήσει και το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3 %. Χρειάζεται προσοχή όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες και την φορολογική πολιτική, προκειμένου η χώρα να μην ξαναζήσει παρόμοιες περιπέτειες. Ο Μπράιαν Χέις, όμως, στέκεται και στα όσα έχει κάνει ήδη η χώρα και τα οποία, όπως υπογραμμίζει, δεν έχουν γίνει αντιληπτά από πολλούς:

«Μειώσαμε τις δαπάνες μας για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις κατά 17 %. Κάναμε δραματικές περικοπές στον δημόσιο τομέα, περίπου το 10 % όλων των θέσεων. Τα συνδικάτα το δέχτηκαν, παρότι δεν τους ήταν εύκολο. Δεν γνωρίζω άλλη χώρα που να έκανε τόσο δραστικές περικοπές στο δημόσιο -τόσο όσον αφορά τους μισθούς όσο και το προσωπικό- και να τις υλοποιήσει σε πνεύμα συναίνεσης με όλα τα εμπλεκόμενη μέρη. Οι Ιρλανδοί, όμως, αντιλαμβάνονται ότι έπρεπε να κάνουμε αυτές τις θυσίες για να ανοικοδομήσουμε και πάλι τη χώρα μας».

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin