Σε γερμανικό τείχος πέφτουν οι ελληνικές ικεσίες για ένα σοβαρό «κούρεμα» χρέους, το οποίο θα οδηγούσε την Αθήνα πίσω στις αγορές και εκτός μνημονιακής επιτήρησης μέσα στο 2014.
Το μόνο που αφήνουν ανοικτό ως ενδεχόμενο οι Γερμανοί είναι ένα μικρό «χτένισμα» στα διακρατικά δάνεια του πρώτου μνημονίου, ύψους 52 δισ. ευρώ, κίνηση που δεν θεωρεί επαρκή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, που είχαν γενικό και αόριστο περιεχόμενο («θα υπάρξει μικρή βοήθεια στην Ελλάδα, αποκλείεται όμως το “κούρεμα”») ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή του μόνιμου φορέα για τη χρηματοδοτική στήριξη αδύναμων οικονομικών της ευρωζώνης ήλθε να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς μπορεί να γίνει για την ελάφρυνση της Ελλάδας από δυσβάστακτο χρέος, το οποίο κρατά τη χώρα αποκλεισμένη από τις αγορές.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ στο “Spiegel”,
Δεν είναι ρεαλιστικές οι ελπίδες για νέα συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, με στόχο να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του 2014, διότι δεν θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση χρέους.
Η καταβολή των τόκων στα δάνεια μετατέθηκε μία δεκαετία αργότερα, γεγονός που ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση χρέους.
Και οι άλλοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ελάχιστο περιθώριο αλλαγών στους όρους δανεισμού. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να μειώσει τα επιτόκιά του.
Κάποιο μικρό περιθώριο ελιγμού ενδέχεται να υπάρχει στα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης. Όμως αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αυτοί είναι οι πιστωτές.
Οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ο Γερμανός αξιωματούχος που έχει ταχθεί να προστατεύει τα κεφάλαια του ΕΜΣ από κάθε… επιβουλή. Στόχος του είναι να εμπεδώσει και στις άλλες χώρες που έχουν δανεισθεί από το μηχανισμό την πεποίθηση ότι τα δάνεια του ΕΜΣ δεν «κουρεύονται». Σε αντίθετη περίπτωση, οι Γερμανοί φοβούνται ότι θα άνοιγε η όρεξη για «κουρέματα» και των άλλων κρατών που έχουν δανεισθεί (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).
Το μοναδικό «παράθυρο» που ανοίγει ο Ρέγκλινγκ για κάποιες διευθετήσεις χρέους αφορά τα δάνεια ύψους 52 δισ. ευρώ, τα οποία χορήγησαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα, όταν υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο. Για τα δάνεια αυτά, ο Γερμανός αξιωματούχος αφήνει κάποια ελπίδα για ονομαστική διαγραφή χρέους από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αλλά δεν φαίνεται να ευνοεί τις προτάσεις που έχει ήδη υποβάλει το ΔΝΤ στο παρασκήνιο, για ένα ριζικό «κούρεμα» αυτού του «ειδικής κατηγορίας χρέους».
Στην παρούσα φάση, το μόνο που φαίνεται ότι θα μπορούσαν να δεχθούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα ήταν μια νέα περίοδος χάριτος για την εξόφληση των διακρατικών δανείων ή/και μια νέα μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Πάντως, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει διακρατικά δάνεια στήριξης (οι άλλες δανείσθηκαν από τον ΕΜΣ) δημιουργεί μια «ειδική» κατηγορία χρέους, το οποίο υπόκειται σε πολιτικές αποφάσεις για αναδιάρθρωση ή «κούρεμα».
Το μήνυμα που στέλνουν οι Γερμανοί στην Αθήνα είναι σαφές και αφήνει στην ελληνική κυβέρνηση ελάχιστα περιθώρια ελιγμών τον Απρίλιο, όταν θα βεβαιωθεί το πλεόνασμα και θα ανοίξει πάλι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 (έχει προσδιορισθεί στα 11 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ): «μην περιμένετε εντυπωσιακές αποφάσεις, και γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, αλλά μόνο περιορισμένες κινήσεις στήριξης».
Με αυτό το μήνυμα «στον αέρα» θα ήταν επικίνδυνα αιθεροβάμων όποιος εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2014 και να δανεισθεί με βιώσιμο κόστος.
Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί τον Απρίλιο, ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές να επιμείνει η κυβέρνηση να συζητηθεί έστω και το «κούρεμα» των διακρατικών δανείων, ώστε να κατέλθουν με καλύτερους όρους στις εκλογές του Μαΐου τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Γι’ αυτό ήδη ακούγεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο η πληροφορία ότι δεν αποκλείεται τελικά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει αναβολή των αποφάσεων μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μην εκτεθούν τα δύο κόμματα σε προεκλογικές αιτιάσεις για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για το χρέος…