Image default
Πρώτο Θέμα

Έξι τράπεζες… σε μία Πειραιώς

Έξι τράπεζες... σε μία ΠειραιώςΟλοκληρώνεται το μεγάλο έργο της ενοποίησης των πέντε τραπεζών που απέκτησε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου που ξεκίνησε το 2012, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για εγχείρημα που υλοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα 14 μηνών, το οποίο αποτελεί μοναδικό επίτευγμα σε διεθνές επίπεδο.

«Το 2013 ήταν για την τράπεζα χρονιά μεγάλων προσκλήσεων» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γ. Σγουροβασιλάκης, Chief Operating Offiser της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «παράλληλα με την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης , ‘’τρέχαμε’’ το μεγάλο στοίχημα της ενοποίησης των συστημάτων των δικτύων που εντάχθηκαν μέσα σε ένα χρόνο στον όμιλο».

«Είναι γεγονός ότι, ενώ υλοποιούσαμε, από το φθινόπωρο του 2012, το σχέδιο της ενσωμάτωσης της ΑΤΕbank στο ενιαίο περιβάλλον των υποδομών και των συστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, βρεθήκαμε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: να ενσωματώσουμε σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο άλλες τέσσερεις τράπεζες. Να ενοποιήσουμε, δηλαδή, τεχνολογίες, συστήματα, προϊόντα και διαδικασίες, να αναμορφώσουμε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και να συνθέσουμε δημιουργικά διαφορετικές νοοτροπίες ώστε να διαμορφώσουμε τελικά και σύγχρονα τράπεζα σε όφελος όλων τον μετοχών μας και με γνώμονα το συμφέρον και την ποιοτική εξυπηρέτηση των 6,5 εκατομμυρίων και πλέον πελατών μας, ιδιωτών και επιχειρήσεων» σημειώνει σχετικά ο κ. Σγουροβασιλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία του έργου δεν συνιστάται τόσο στην αποτελεσματική ολοκλήρωση του όσο στο ότι η ενοποίηση των συστημάτων πληροφορικής των πέντε τραπεζών και η λειτουργική ενσωμάτωση τους στην Πειραιώς πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα 14 μηνών. «Πρόκειται για μοναδικό επίτευγμα σε διεθνές επίπεδο, όπως επιβεβαιώνεται και από την Gartner , τη διεθνή εταιρία συμβουλευτικών υπηρεσιών και ερευνών για θέματα τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών» υπογραμμίζει σχετικά το στέλεχος της Πειραιώς.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, πριν από ένα χρόνο περίπου οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitchκαι Moody’s διατύπωναν την άποψη ότι «η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει μεν την αναγκαία εμπειρία λόγω των ενοποιήσεων αρκετών τραπεζών στο παρελθόν αλλά η ταχεία και επιτυχής ενοποίηση πέντε ταυτόχρονα τραπεζών είναι ένα αντικειμενικά δύσκολο εγχείρημα που ενέχει κινδύνους». «Το εγχείρημα το φέρουμε με ασφάλεια σε πέρας την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 με την ενοποίηση των συστημάτων της τελευταίας τράπεζας, της Millennium Bank, στα συστήματα της Πειραιώς» τονίζει ο κ. Σγουροβασιλάκης.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012, λίγες ημέρες μετά την εξαγορά της ΑΤΕbank. Τότε αποφασίστηκε ότι λόγο του μεγέθους της τράπεζας έπρεπε να καινοτομήσουμε. «Έτσι πολύ γρήγορα αποφασίσαμε ότι στην περίπτωση της ΑΤΕbank δεν έπρεπε να ακολουθήσουμε τη μεθοδολογία της ολικής ενοποίησης των συστημάτων (full integration) που χρησιμοποιούμε συνήθως αλλά να εφαρμόσουμε τη μερική ενοποίηση (partial integration)» εξηγεί ο κ. Σγουροβασιλάκης.

Στο πλαίσιο αυτό «επιμερίσαμε το συνολικό έργο της ενοποίησης των συστημάτων της ΑΤΕbank σε δύο φάσεις: η πρώτη περιλάμβανε τη μεταφορά στο ενιαίο περιβάλλον των συστημάτων πληροφορικής της Τράπεζας Πειραιώς των περίπου 4 εκατ. πελατών της ΑΤΕbank και όλων των επιχειρηματικών δανείων των μεσαίων επιχειρήσεων και η δεύτερη φάση τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες των πελατών της ΑΤΕbanκ (καταθετικά, δανειακά, επενδυτικά, κάρτες, πληρωμές κτλ.)» Το σημαντικό στοιχείο της πρώτης φάσης ήταν ότι εκπαιδευτήκαν στο πελατοκεντρικό σύστημα της Τράπεζας Πειραιώς περίπου 2.580 υπάλληλοι της υπό ενοποίησης τράπεζας που συνέλαβε μετέπειτα στη γρήγορη εξοικείωση τους με τα υπόλοιπα συστήματα.

Ερωτηθείς για το πώς ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν ο κ. Σγουροβασιλάκης υποστήριξε ότι το κλειδί της επιτυχίας οποιουδήποτε μεγάλου έργου τεχνολογίας αποτελεί κατ’ αρχάς το κοινό όραμα, η πίστη δηλαδή από όλους για την επίτευξη του στόχου, ο σοβαρός σχεδιασμός του έργου και ο λεπτομερής προγραμματισμός των ενεργειών που απαιτούνται. Επιπλέον τόνισε ότι, πέραν της αυτονόητης προϋπόθεσης των τεχνικών γνώσεων, της εμπειρίας και των δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, τεράστια σημασία έχει η ηθική διάσταση της διαχείρισης όλων όσοι συμμετέχουν στην πραγματοποίηση του έργου.

«Δηλαδή, η κατανομή ρόλων και ο συντονισμός να προάγει τη συνοχή, τη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη των στελεχών και των ομάδων εργασίας και τις σχέσεις διαφάνειας, εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας με τους εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές» σημείωσε σχετικά ο ίδιος.

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin