Image default
Πρώτο Θέμα

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των hedge funds

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των hedge funds

Θα αποδειχθούν τα hedge funds και πάλι εξυπνότερα των πολιτικών. Το Δεκέμβριο του 2012 οι μπορεί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να θέλησαν να δώσουν ένα τέλος στο «πάρτι» των ελληνικών ομολόγων, που υπονόμευε το όφελος από το σχέδιο επαναγοράς, όμως, το λεγόμενο «smart money» δεν τσίμπησε με τη… «μπλόφα» τους.

Το Eurogroup που κατέληξε στο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεκαθάρισε ότι η προσφορά για την επαναγορά των ομολόγων δεν θα υπερέβαινε τις τιμές της 23ης Νοεμβρίου. Ουσιαστικά, ήταν μία προσπάθεια των Ευρωπαίων να σταματήσουν το «πάρτι» που γινόταν στα ελληνικά ομόλογα, καθώς η αγορά είχε αρχίσει να προεξοφλεί την επαναγορά. Και αυτό γιατί όσο ανέβαιναν οι τιμές των ομολόγων, τόσο μειωνόταν το όφελος που μπορούσε να έχει η Αθήνα μέσω του buyback.

«Τσίμπησαν» όμως τα hedge funds με αυτές τις δηλώσεις των Ευρωπαίων; Το αποτέλεσμα δείχνει πως όχι. Οι κερδοσκόποι συνέχισαν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, σπρώχνοντας τις τιμές ακόμα υψηλότερα. Για αυτό και η Αθήνα αναγκάστηκε τελικά να παραβιάσει όσα δήλωνε το Eurogroup, δίνοντας προσφορές υψηλότερες των τιμών κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.

Τα ίδια hedge funds (Third Point, Moore Capital, Appaloosa, Fir Tree Partners), αλλά και αμερικανικοί επενδυτικοί όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan  εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες εκ νέου αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα. Τα funds ποντάρουν σε πιθανές θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις μέσα στην επόμενη διετία, οι οποίες θα δώσουν σημαντικά κέρδη. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα παραπάνω επενδυτικά κεφάλαια ξεκίνησαν αθόρυβα τις αγορές ελληνικών τίτλων, ρίχνοντας τις αποδόσεις. Τις προηγούμενες ημέρες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κάτω 8%.

Πού ποντάρουν

Οι διεθνείς διαχειριστές προσδοκούν πως η Ελλάδα θα δημιουργήσει τους επόμενους μήνες διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα ενδεχομένως να «ανοίξει» μέσα στο 2014 τις πόρτες των αγορών. Στο θετικό αυτό σενάριο, οι τιμές του 10ετούς ομολόγου θα εκτοξεύονταν μέχρι τα επίπεδα των 80 λεπτών ανά ευρώ και έτσι τα hedge funds θα «γράφανε» υπεραξίες της τάξης του 20%-30%.

Σε περίπτωση που διαψευστεί το σενάριο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει σημαντική διόρθωση στις τιμές του 10ετούς μέχρι τα επίπεδα των 45-50 λεπτών / ευρώ. Σήμερα με αποδόσεις (κουπόνια) πάνω από το 10% και σε σχέση με το credit risk που έχουν, τα ελληνικά ομόλογα εκλαμβάνονται από πολλά hedge funds ως καλές ευκαιρίες ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση της μακροοικονομικής εικόνας της Ελλάδας. Άλλωστε, τα hedge funds όπως το Japonica που είχε κάνει δημόσια πρόταση για ελληνικά ομόλογα, αγοράζουν με discount και κάνουν hedging με άλλα ομόλογα μικρότερου κινδύνου. Σε περίπτωση που υπάρξει νέα βοήθεια, τότε οι αναλυτές εκτιμούν ότι έμμεσα οι αγορές θα εκτιμήσουν την προσπάθεια διάσωσης και θα θεωρήσουν ως βιώσιμο το χρέος, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέος γύρος τοποθετήσεων.

Μία παράμετρος που μπορεί να ευνοήσει σ’ αυτή τη συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα (εάν επικρατήσει το θετικό σενάριο) είναι η αυξημένη ρευστότητα που έχουν οι αγορές και ειδικά οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι της Αμερικής. Με δεδομένο ότι υπάρχει η τάση αποφυγής τοποθετήσεων σε «φουσκωμένες» αναπτυγμένες αγορές τότε οι οιωνοί για αναζήτηση ευκαιριών για τα ελληνικά ομόλογα είναι θετικοί. Σε περίπτωση που φανεί ότι η Ευρωζώνη βρίσκει κάποια λύση στα προβλήματα χρέους και ανάπτυξης, αυτομάτως θα μειωθούν τα spreads και οι τοποθετήσεις θα αυξηθούν γεωμετρικά, αφού ήδη έχουν προεξοφλήσει τα αρνητικά σενάρια.

Ποια είναι λοιπόν τα hedge funds που βάζουν και πάλι στο επενδυτικό τους κάδρο τα ελληνικά ομόλογα;

Ο διαχειριστής που έχει «ερωτευτεί» την Ελλάδα

Ανάμεσα στα funds που τοποθετούνται εσχάτως στα ελληνικά ομόλογα είναι το Third Point, του γνωστού διαχειριστή Νταν Λόεμπ. Η αγάπη του Λόεμπ για τα ελληνικά ομόλογα είναι γνωστή, καθώς ξεκίνησε τις τοποθετήσεις αμέσως μετά το PSI του περασμένου Μαρτίου, όταν οι τιμές κυμαίνονταν ακόμα και κάτω από τα 15 σεντς ανά ευρώ. Ο Λόεμπ, μάλιστα, εμφανιζόταν από τότε ιδιαίτερα αισιόδοξος για αυτό το στοίχημά του. «I’m tryin’ to make a dolla outta fifteen cents» (προσπαθώ να βγάλω ένα δολάριο από 15 σεντς), έλεγε ο στίχος από τραγούδι του εκλιπόντος ράπερ Tupac Shakur, που είχε αποστείλει ο διαχειριστής στους πελάτες του, για να τους εξηγήσει γιατί αγόραζε ελληνικά ομόλογα. Και το στοίχημα του βγήκε, καθώς κέρδισε περί τα 500 εκατ. ευρώ. Τώρα ο Λόεμπ χτίζει ξανά θέσεις, ελπίζοντας πως κι αυτή τη  φορά το στοίχημά του θα είναι επιτυχημένο.

Ο μανιακός με το ρίσκο και τη γυμναστική

Ο Λουίς Μπέικον, διαχειριστής του διάσημου fund Moore Capital Management, είναι 55 ετών, αλλά μοιάζει τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερος. Είναι ένας μανιακός της άσκησης, που τρώει σούσι, κάνει σκι, παίζει σκουός και κυνηγά με… τόξο! Ανάμεσα σε όλες αυτές του τις δραστηριότητες, βρίσκει χρόνο για να ξεγελάσει κεντρικούς τραπεζίτες, πολιτικούς και αγορές. Βγάζοντας αποδόσεις 115% σε δύο χρόνια, είδε τους νέους πελάτες να συνωστίζονται στα γραφεία της Moore Capital. Στην παρούσα φάση μεταξύ των αγαπημένων επενδυτικών επιλογών του Μπέικον είναι και τα ελληνικά ομόλογα.

Το ανερχόμενο αστέρι

Ο Nτέιβιντ Τέπερ, ιδρυτής της Appaloosa Management δεν είναι ευρέως γνωστός. Είναι όμως ο καλύτερα αμειβόμενος διαχειριστής hedge fund για το 2009, και το 2010 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε στη θέση του 258ου πλουσιότερου ανθρώπου στη γη. Ο Τέπερ, που πλήρωσε τις σπουδές του δουλεύοντας σε βιβλιοθήκη, ήταν επί χρόνια ο επικεφαλής του desk των junk bonds της Goldman Sachs, πριν να ιδρύσει το δικό του hedge fund. Τα πολλά λεφτά, ήρθαν από την εύστοχη πρόβλεψή του ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα άφηνε τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ να καταρρεύσουν. Σήμερα, δεν ξέρει πόσα έχει…

Και κερδοσκόπος και οικολόγος

Τα κεντρικά γραφεία της Fir Tree Partners, στη Fifth Avenue, δεν θυμίζουν σε τίποτα τους παραδοσιακούς χώρους εργασίας των hedge funds. Ο χώρος υποδοχής είναι επενδεδυμένος με οικολογικά υφάσματα, οι τοίχοι βαμμένοι με φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα, ενώ στο χώρο δεσπόζει μία τοιχογραφία με μια σκηνή από το δάσος Muir της Καλιφόρνια. Ο Τζέφρει  Tannenbaum, ιδρυτής αυτού του hedge fund, μπορεί να έχει οικολογική συνείδηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφιερώνει το χρόνο του στη μόδα των «πράσινων επενδύσεων». Αντίθετα, προτιμά να εκμεταλλεύεται τις επενδυτικές ευκαιρίες όπου αυτές παρουσιάζονται, και το τελευταίο διάστημα, φέρεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των αγοραστών των ελληνικών ομολόγων.

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin