Image default
Πρώτο Θέμα

Αεροπορικός πόλεμος με φόντο τον ελληνικό ουρανό

Αεροπορικός πόλεμος με φόντο τον ελληνικό ουρανό

«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρίες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για επέκταση στη χώρα μας.

Μετά την ανακοίνωση της Ryanair πως ετοιμάζει βάση στην Ελλάδα και ξεκινάει δρομολόγια χαμηλού κόστους και την Turkish Airlines που ασκεί πιέσεις για την έναρξη δεύτερης καθημερινής πτήσης Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη ήρθε ακόμα μία ευχάριστη είδηση αυτή τη φορά από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από την αεροπορική εταιρεία Αirberlin.

Σύμφωνα με το FortuneGreece.com η εταιρεία ανακοινώνοντας το προγράμματα της για την καλοκαιρινή περίοδο όχι μόνο έχει τη χώρα μας στον προγραμματισμό της, αλλά έχει βάλει απευθείας πτήσεις σε περισσότερους προορισμούς και πιο συχνά δρομολόγια.Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική της Γερμανίας, η οποία ανακοίνωσε ότι για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο αυξάνει κατά 11% την συχνότητα των δρομολογίων της προς ελληνικούς προορισμούς. Στην Κω η Airberlin θα πετάει 21 φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχη αύξηση θα έχει και το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, όπου η γερμανική αεροπορική εταιρεία θα βρίσκεται 7 φορές την εβδομάδα. Καθημερινή σύνδεση πλέον αποκτά και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ από μία επιπλέον πτήση την εβδομάδα συνδέονται τα αεροδρόμια Χανίων, Καλαμάτας, Λέσβου, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου και Ζακύνθου.

Από την πλευρά της η Turkish Airlines πιέζει για να ξεκινήσει δεύτερη καθημερινή  πτήση Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας χάνει από την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα, 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Τη συγκεκριμένη διαπίστωση επεσήμανε ο διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών στην Πόλη, Ουτκού Γιαζάν, επικαλούμενος μελέτη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαζάν, η απόρριψη, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, του αιτήματος της εταιρείας για την έναρξη δεύτερης καθημερινής πτήσης από τη Θεσσαλονίκη, ζημιώνει την τοπική οικονομία, αφού εάν αυτή ξεκινούσε,οι Τουρκικές Αερογραμμές θα μπορούσαν να μεταφέρουν από/προς την πόλη πάνω από 160.000 επιβάτες φέτος, έναντι 78.000 πέρυσι και 40.000 το 2012.

Μάλιστα προανήγγειλε, πως η εταιρεία θα επιμείνει στο αίτημά της, που άμεσα θα κατατεθεί για τρίτη φορά, με στόχο η δεύτερη καθημερινή πτήση η οποία θα γίνεται στις 7 το βράδυ, μετά την πρωινή των 10, να ξεκινήσει ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, μέχρι 31/3.

«Σήμερα οι πτήσεις της Turkish από/προς Θεσσαλονίκη είναι γεμάτες κι αναγκαζόμαστε να διώχνουμε κόσμο. Η άρνηση της δεύτερης πτήσης ήταν πολύ δυσάρεστη εμπειρία για εμάς», παρατήρησε ο κ.Γιαζάν, για να σημειώσει ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο αρνήθηκε στην Turkish επέκταση των δρομολογίων της.

Την ίδια ώρα η ιρλανδική Ryanair ανακοίνωσε τη δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και στη Θεσσαλονίκη από όπου θα πετάει προς έξι και 16 προορισμούς αντίστοιχα.

Συγκεκεκριμένα, η Ryanair θα σταθμεύσει δύο αεροσκάφη στο «Ελ. Βενιζελος» τα οποία θα εκτελούν έξι δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά, Πάφο, Λονδίνο και Μιλάνο. Οι πτήσεις προς τους προορισμούς αυτούς θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο.

Συνολικά από το Ελ. Βενιζέλος θα πραγματοποιούνται 154 πτήσεις εβδομαδιαίως και τα δρομολόγια καθημερινά θα έχουν ως εξής:

-10 ημερήσιες πτήσεις προς Θεσσαλονίκη

– 4 ημερήσιες πτήσεις προς Χανιά

– 2 ημερήσιες πτήσεις προς Ρόδο

– 2 ημερήσιες πτήσεις προς Λονδίνο (Στάνστεντ)

– 2 ημερήσιες πτήσεις προς Πάφο

– 2 ημερήσιες πτήσεις προς Μιλάνο (Μπέργκαμο).

Μάλιστα, η αεροπορική εταιρεία ρίχνει στην αγορά εισιτήρια εσωτερικού με τιμή 12 ευρώ έως τις 20 Ιανουαρίου για τα ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από το «Ελ. Βενιζέλος» τον Απρίλιο και το Μάιο.

Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της εταιρίας David O’Brien η νέα βάση στην Αθήνα θα προσφέρει στον κλάδο των αερομεταφορών και τουρισμού πάνω απο 1.200 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα η Ryanair εξήγγειλε και την δημιουργία νέας βάσης στην Θεσσαλονίκη όπου θα σταθμεύει μόνιμα ένα ακόμη αεροσκάφος και από όπου θα εξυπηρετούνται συνολικά 16 προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού με 212 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης η Ryanair προσφέρει θέσεις σε έκπτωση, με τιμές που ξεκινούν από 12 ευρώ για τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο, οι οποίες θέσεις θα είναι διαθέσιμες έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου.

Οι κινήσεις των δύο εταιριών εκτινάσσουν τον ανταγωνισμό στα ύψη, ενώ όπως όλα δείχνουν ο Ελληνικός ουρανός έχει αρχίσει σταδιακά να προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλων αεροπορικών εταιριών.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin