Image default
Πρώτο Θέμα

Το ελληνικό brand name σε ύφεση

Το ελληνικό brand name σε ύφεση

Είναι οι εταιρείες εκείνες που μας έμαθαν τι σημαίνει ελληνικό brand. Που δημιούργησαν πλούτο και εν τέλει ελληνικό καπιταλισμό. Πρόκειται για μια σειρά επιχειρήσεων από εκείνες που «έσκαψαν» την αγορά και που τροφοδότησαν τα καταναλωτικά μας όνειρα για τρεις και πλέον δεκαετίες.

Τώρα όμως κάποιες από αυτές τις μετρούν πληγές και δίνουν τη μάχη της επιβίωσης κι άλλες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν κι οδηγήθηκαν σε «λουκέτο». Δυστυχώς τα άλλοτε κραταιά «κάστρα» της ένδυσης πέφτουν το ένα μετά το άλλο.

Περισσότερα από 500 λουκέτα έχουν μπει τους τελευταίους 18 μήνες σε επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς δεν άντεξαν το «βαρύ φορτίο» των χρεών προς τις τράπεζες και άλλους πιστωτές, αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό από πολυεθνικές αλυσίδες, οι οποίες έχοντας την άνεση να επενδύουν τα εισαγόμενα κεφάλαιά τους, προβαίνουν σε μεγάλες τιμολογιακές προσφορές για τα προϊόντα τους, «γονατίζοντας» έτσι τους εγχώριους «παίκτες». Αν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της ένδυσης χρόνο με τον χρόνο «ξηλώνεται» όλο και περισσότερο, από το -18,8% το 2011, στο -21,5% το 2012, κοντά στο -25% σύμφωνα με τα μέχρι πρόσφατα στοιχεία του 2013, ενώ η σωρευτική πτώση από το 2005 έχει «αγγίξει» το 30%, τότε γίνεται αντιληπτή η «εκρηκτική» κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες, οι οποίοι προβλέπουν πως ως το τέλος του 2013 ίσως τα λουκέτα να φτάσουν ακόμη και τα 900.

Βάρδας: Απολύσεις και συμμάζεμα

Είναι μια ιστορική αλυσίδα. Μια εταιρεία που μας έμαθε τι εστί σικ ντύσιμο. Παλιά, οι Αθηναίοι όταν ήθελαν να δείξουν στα παιδιά τους πως μεγάλωσαν, τα πήγαιναν και τους αγόραζαν ένα κοστούμι στου Βάρδα – Αναγνωστόπουλου. Η ιστορική αλυσίδα προχώρησε αυτόνομα χωρίς τον Αναγνωστόπουλο, ο Θόδωρος Βάρδας μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι παρά τις λαμπρές σπουδές του στα οικονομικά που άνετα θα τον οδηγούσαν σε καθηγητική καριέρα και η επιχείρηση απογειώθηκε. Καταστήματα της γέμισαν την πόλη αλλά και την Ελλάδα, οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν. Σύντομα ο όμιλος εισήλθε και στο χρηματιστήριο. Όμως η πρωτοφανής κρίση από το 2008 και μετά οδήγησε την διοίκηση της εταιρείας σε σημαντικές περικοπές. Πολλά καταστήματα έκλεισαν, μεγάλες αλλαγές έγιναν στο προϊοντικό μείγμα, προμηθευτές διέκοψαν τη συνεργασία τους όχι υπό το φόβο της βιωσιμότητας της επιχείρησης αλλά της χώρας μας κυρίως. Ήδη η εταιρεία έχει περικόψει περίπου τα 2/3 των θέσεων εργασίας της μέσα στα τελευταία χρόνια ενώ πρόσφατα έκλεισε μέχρι και καταστήματα στοκ της. Σίγουρα οι κινήσεις αυτές είναι επιβεβλημένες από το κραχ και την κατάσταση, όμως όπως και να έχει η Βάρδας θα είναι από τις εταιρείες εκείνες που θα μείνουν ζωντανές στο παιχνίδι αρκεί να λύσει το θέμα της διαδοχής του πολύ ικανού Θόδωρου Βάρδα. Από τις «απώλειες» της κρίσης τέλος ήταν και το αποτράβηγμα του κ. Βάρδα από τα θεσμικά τεκταινόμενα (αποχώρησε από την προεδρία του ΣΕΛΠΕ) αλλά και η αποχώρησή του από την ενδεχόμενη πολιτική σταδιοδρομία δίπλα στον στενό το φίλο, πρωθυπουργό Αντώνη  Σαμαρά.

Καλογήρου: Το λουκέτο στον οίκο FENDI

Eνα ακόμη ηχηρό «λουκέτο» και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες έφερε η κρίση στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα σε μία από τις πλέον πολυτελείς φίρμες. Ο λόγος για τον γνωστό ιταλικό οίκο Fendi. Ο όμιλος επιχειρήσεων Λεμονή, είχε ανοίξει εν μέσω κρίσης, την άνοιξη του 2010 το πρώτο κατάστημα Fendi σε συνεργασία με το γνωστό ιταλικό οίκο σε ένα τριώροφο νεοκλασικό επί της οδού Βαλαωρίτου και Κριεζώτου. Ο όμιλος, ο οποίος διαθέτει στο δίκτυό του μερικά από τα πιο γνωστά και πολυτελή brands στην ελληνική αγορά, μεταξύ των οποίων τα Dolce & Gabbana, Τod’s, Salvatore Ferragamo, Hogan κ.α., όμως δεν κατόρθωσε υπό το βάρος των προβλημάτων να κρατήσει το μαγαζί ανοικτό, όπως και πολλά άλλα που διαθέτει στη χώρα. Ήδη η γνωστή οικογένεια Λεμονή μελετά κι άλλα λουκέτα καθώς και την πλήρη αναπροσαρμογή της τιμολογιακής (και ιδιαίτερα ακριβής ακόμα και σήμερα) πολιτικής της.

Hondos: Η κρίση χτύπησε την πόρτα της ομορφιάς

Ήταν η εταιρεία – συνώνυμο της επιτυχίας. Μια αλυσίδα που έκανε σχολή και η οποία μας είχε συνηθίσει μονάχα αναπτυξιακά. Η επένδυση στη γυναικεία ματαιοδοξία και η ανθηρή οικονομία της Ελλάδας τα τελευταία τριάντα χρόνια οδηγούσαν στην αγορά και πιο… περιττών πραγμάτων. Έτσι τα καλλυντικά μπήκαν στη ζωή μας και μάλιστα με δυναμισμό. Όμως τώρα η κρίση δείχνει το… άσχημο πρόσωπο της. Για την ακρίβεια έχει οδηγήσει σε πτώση κατά 20% τους τζίρους της αλυσίδας Hondos με ορατά τα αρνητικά αποτελέσματα σε καταστήματα ναυραρχίδες της όπως αυτό της Ομόνοιας του Νίκου Χόντου ή του Πειραιά. Τα σημάδια αυτά έχουν οδηγήσει σε γκρίνια τη διοίκηση η οποία έχοντας χάσει την ψυχραιμία της πιέζεται από τις τράπεζες και απειλεί οποιονδήποτε αμφισβητήσει τη βιωσιμότητά της. Όπως και να έχει πάντως η Hondos έχει λόγο ύπαρξης αρκεί να εξορθολογίσει τις σχέσεις με τους δικαιοπαρόχους της οι οποίες έχουν διαταραχθεί το τελευταίο διάστημα. Και φυσικά θα πρέπει να προσέξει όλους τους «κρίκους» των πέντε κυρίως μετόχων της ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα σε κανέναν από αυτούς. Διότι αν ένας πέσει, πέφτουν όλοι μετά.

GLOU: Ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες

Από το 2010 και μετά ξεκίνησε η «αποκαθήλωση» του ομίλου Γλου. Αν και η κρίση είχε αρχίσει να θαμπώνει την «βιτρίνα» του από το 2008, το επεισοδιακό διαζύγιο με την γερμανική Puma του στοίχισε ακριβά. Οι κατηγορίες των Γερμανών για υπεξαίρεση χρημάτων και οι εκατέρωθεν μηνύσεις των πρώην συνεταίρων στην Puma Hellas, που είχε συνδέσει το brand της με τα ακριβά συμβόλαια, όπως του Ριβάλντο, ήταν η «χαριστική βολή» των επιχειρηματιών.Τον Μάιο του 2011, προχωρούν σε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και ο άλλοτε ισχυρός όμιλος της ένδυσης, Glou το προσωπικό τους «οικοδόμημα» προσπαθεί να επιβιώσει. Από τα 60 καταστήματα που μετρούσε την εποχή της οικονομικής «ευφορίας», πλέον έχουν απομείνει μόλις εννέα. Έχοντας όμως, εξασφαλίσει την συνεννόηση με τους πιστωτές του, προχωρά στην εξυγίανση των οικονομικών και την συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών με στόχο να επιστρέψει άμεσα σε λειτουργική κερδοφορία.

CAROUZOS: Σκληρή μάχη επιβίωσης

Σκληρή «μάχη» επιβίωσης δίνει και η εταιρία που άλλαξε τα δεδομένα στην αντρική ένδυση και η οποία επί τέσσερις δεκαετίες μετρούσε πολλούς επώνυμους πελάτες (πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες), οι οποίοι σύχναζαν στον «ναό της μόδας» που διατηρούσε η Carouzos, στο Ψυχικό. Το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος, όπως και άλλων στα πλαίσια περικοπών, σήμανε και το «ξεθώριασμα» του άλλοτε ισχυρού brand name.

Η αλυσίδα που στα ράφια της «φιγούραραν» μεγάλες φίρμες, όπως Valentino, Celine, Prada, DKNY, Ermenegildo Zegna κ.α., έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και παλεύει να εξυγιάνει τον ισολογισμό της και να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, βίωσε μία ακόμη περιπέτεια, όταν συνελήφθη ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Καρούζος για χρέη στο δημόσιο 7 εκατ. ευρώ.

Φωκάς: Λουκέτο μετά από 77 χρόνια

Η έξωση από το κατάστημα της οδού Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη, ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» για τον όμιλο Φωκά, ο οποίος στο τέλος Οκτωβρίου προχώρησε σε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η Φωκάς αρχές της δεκαετίας αποτελούσε μία από τις πιο δυναμικές ελληνικές εταιρείες που βρίσκονταν στο «κατώφλι» της Σοφοκλέους. Ωστόσο, το 2010, άρχισαν για την εταιρεία τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τη συγκεκριμένη χρονιά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ζημιές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ.  Tο 2010 η Fokas πραγματοποίησε πωλήσεις της τάξης των 70 εκατ. ευρώ οι οποίες είχαν κόστος 42,5 εκατ. ευρώ. Το κόστος δηλαδή αντιπροσώπευε ποσοστό άνω του 60% του κύκλου εργασιών. Τα υψηλά αυτά έξοδα, τα μεγάλα κόστη διοικητικής λειτουργίας και η αύξηση των υποχρεώσεων, όπως προκύπτει από τις δημοσιοποιημένες λογιστικές καταστάσεις, σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων από το 2010, οδήγησαν σε ζημιές την Fokas. Σύμφωνα με δεδομένα παλαιότερα των τελευταίων 12 μηνών -που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο- η Φωκάς χρωστά στους εργαζομένους 6,5 εκατ. ευρώ (μισθοδοσία και αποζημιώσεις), στο Δημόσιο 2,7 εκατ. ευρώ, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς περίπου 2 εκατ. ευρώ, σε τράπεζες 42,8 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές-πιστωτές 17,5 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης, υποχρεώσεις που συνδέονται με επιταγές της τάξης των 9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τα ίδια στοιχεία.

Sprider Stores: Δεν τα κατάφερε η ελληνική ZARA

Την είχαν αποκαλέσει «η ελληνική ZARA». Με παραγωγικό βραχίονα στη Θράκη, η Sprider Stores κατόρθωσε να δημιουργήσει ποιοτικό ρούχο και να ανταγωνιστεί στα ίσια τον μεγάλο Ισπανό λιανέμπορο. Τις διαφημίσεις της υπέγραφε ο Σάκης Ρουβάς ενώ κάθε γωνιά της χώρας είχε ένα μαγαζί του δαιμόνιου Σάκη Χατζηιωάννου. Ώσπου η κρίση και μια σειρά από ατυχίες την έφεραν σε δεινή θέση. Τελικά μετά από 30 χρόνια παρουσίας η επιχείρηση έβαλε λουκέτο. Βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν, ήταν σύμφωνα με τη διοίκηση η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση. Την κατάσταση, πρόσθεσε, επιδείνωσαν η παρατεταμένη ύφεση που έπληξε τον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να την αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της.

Σχετικα αρθρα

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin

Πανδημία: Η νέα παλαιά καθημερινότητα της Δανίας

admin