Image default
Πρώτο Θέμα

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

Την προτίμησή τους για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στις ευρωπαϊκές μετοχές δηλώνουν οι διεθνείς διαχειριστές, τη στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι εύθραυστη  και ζητά από την ΕΚΤ να λάβει πρόσθετα μέτρα.

 Όπως προκύπτει από τη μηναία δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch το 41% των fund managers δηλώνει overweight για τις ευρωαγορές, καθώς θεωρεί πως η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.

Στον αντίποδα το ποσοστό των επενδυτών οι οποίοι θεωρούν υπερτιμημένες τις αμερικανικές μετοχές είναι το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο 2000 και ανέρχεται στο 7%. Σε αυτό το γεγονός οφείλεται η αύξηση της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια, που πλέον διαμορφώνεται στο 4,5%.

Την ίδια στιγμή οι fund managers έχουν τη χειρότερη άποψη στην ιστορία της έρευνας, όσον αφορά την εταιρική κερδοφορία των αναδυόμενων αγορών και καθαρό ποσοστό 15% εξ αυτών δηλώνουν ότι έχουν θέσεις underweight στα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια.

Σε άλλη έρευνα του  του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων - οι διεθνείς επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία από ό,τι ήταν στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Εν όψει των εργασιών του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου στο Νταβός της Ελβετίας, το 59% από τους 477 συνδρομητές του πρακτορείου –επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές– που ερωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, από 33% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το πλέον αισιόδοξο αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε αυτή η έρευνα.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη μετατόπιση των επενδυτών και πάλι προς τις αναπτυγμένες οικονομίες, πέντε χρόνια μετά την αναστάτωσή τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση. Τώρα, είναι οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες στήριξαν την παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ύφεσης, που προκαλούν ανησυχία. Το 72% των συνδρομητών δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται από 53% πριν από ένα χρόνο. Το 49% δήλωσε το ίδιο για την Ευρωζώνη – ποσοστό τριπλάσιο από πέρυσι τον Ιανουάριο και το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011 που τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα. Το 48% δήλωσαν ότι ενισχύεται η Ιαπωνία. Αντίθετα, μόνο το 13% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βελτιώνεται η κινεζική οικονομία, ενώ το 36% δήλωσαν ότι επιδεινώνεται και σχεδόν οι μισοί ότι είναι σταθερή. Το 44% σημείωσαν ότι η βραζιλιάνικη οικονομία εξασθενεί.

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία το ΔΝΤ

Πάντως την αισιοδοξία των διεθνών διαχειριστών για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να συμμερίζεται το ΔΝΤ. Το Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014, αλλά ζητεί πρόσθετα μέτρα από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και διαπιστώνει ότι η Νότια Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο λόγω της χαμηλής εγχώριας ζήτησης, των προβληματικών τραπεζών, των αδύναμων εταιρειών και της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρ’ όλο που το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα περάσει από την ύφεση στην ανάκαμψη (1% το 2014 και 1,4% το 2015), τονίζει ότι αυτή θα είναι εύθραυστη και άνισα κατανεμημένη, καθώς θα κινηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Το πρόβλημα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εστιάζεται στη χαμηλή εσωτερική ζήτηση, αν και οι εξαγωγές σε κάποιο βαθμό ανακάμπτουν.

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Ολιβιέ Μπλανσάρ, αναφέρθηκε στη Νότια Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί το πιο ανησυχητικό μέρος στον κόσμο της οικονομίας. Προέβλεψε ανάπτυξη για το 2014, η οποία, ωστόσο, θα είναι εύθραυστη. Από τη μία πλευρά οι εξαγωγές θα είναι ισχυρές, όπως είπε, αλλά από την άλλη, η εγχώρια ζήτηση θα είναι αδύναμη, υποφέροντας από το φαύλο κύκλο της χαμηλής δραστηριότητας, των προβληματικων τραπεζών, των αδύναμων εταιρειών και της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση. Ο ίδιος τόνισε ότι για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται να βγει η περιοχή από αυτό το φαύλο κύκλο και να βασιστεί τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική ζήτηση.

Στην έκθεση του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ανάκαμψη θα είναι πιο ήπια στις προβληματικές οικονομίες, παρά τις ανοδικές αναθεωρήσεις σε ορισμένες από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Ειδικά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει χρηματοοικονομική πίεση και γι’ αυτό η ανάκαμψη θα είναι πιο χαμηλή, όπως άλλωστε και στην Ισπανία, την Κύπρο , την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Το υψηλό χρέος, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και ο οικονομικός κατακερματισμός θα κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο την εγχώρια ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όπως παροχή μακροχρόνιας ρευστότητας με στοχευμένη ενίσχυση του δανεισμού για να ενισχυθεί η ζήτηση και να μειωθεί ο κατακερματισμός της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin