Image default
Πρώτο Θέμα

Ο ακήρυκτος πόλεμος τραπεζιτών-τρόικας

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Ο ακήρυκτος πόλεμος τραπεζιτών-τρόικας

Το δικό τους, ακήρυκτο πόλεμο με την τρόικα αρχίζουν πλέον οι τραπεζίτες, χρεώνοντας στους «τροϊκανούς» τη βασική ευθύνη για την απελπιστική καθυστέρηση της αξιολόγησης της οικονομίας. Καθυστέρηση, που προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, όπως δηλώνει ανοικτά πλέον η πλευρά των τραπεζιτών.


Ενδεικτικά του πολεμικού κλίματος, που διαμορφώνεται πλέον στη σχέση των τραπεζιτών με την τρόικα είναι τα σκληρά σχόλια κατά της τρόικας, που εντάχθηκαν στην εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank για τις οικονομικές εξελίξεις:

Οι αναλυτές της Alpha διαπιστώνουν ότι το 2013 σημειώθηκαν μεγάλες επιτυχίες στο δημοσιονομικό «μέτωπο», αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Με βάση τις ανωτέρω εξελίξεις», γράφουν, «και το επιπλέον γεγονός ότι η πτώση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη το 2013 και, πιθανότατα, η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη το 2014, από ότι προβλέπει η Τρόικα, δημιουργούνται ουσιαστικά ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκεται με τις νέες καθυστερήσεις όσον αφορά την καταβολή των συμφωνημένων δόσεων για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής».

«Το βέβαιο», τονίζουν οι αναλυτές της Alpha, «είναι ότι οι νέες μεγάλες αυτές καθυστερήσεις επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία αναστύλωσης της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εμποδίζουν την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα. Σε τελευταία ανάλυση, οι καθυστερήσεις αυξάνουν τους κινδύνους μη ομαλής εκτέλεσης του Π2014 και δημιουργίας εκ του μη όντος χρηματοδοτικών κενών τα οποία κάλλιστα μπορεί να αποφευχθούν αν η Ελληνική οικονομία αφεθεί, επιτέλους, να αναπνεύσει».

Οι αναλυτές της Alpha δεν εκτιμούν μόνο ότι η καθυστέρηση της τρόικας επηρεάζει αρνητικά το γενικό οικονομικό κλίμα, αλλά τονίζουν ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που έχει για τον τραπεζικό κλάδο η μεγάλη καθυστέρηση της -έτοιμης από το Δεκέμβριο- έκθεσης της BlackRock, με βάση την οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

«Είναι αξιοσημείωτο», τονίζουν, «ότι η BlackRock ολοκλήρωσε έγκαιρα και έχει ήδη υποβάλει από τα τέλη Δεκ.2013 την Έκθεσή της για τα αποτελέσματα της 2ης Διαγνωστικής Εξέτασης των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων καθυστερεί με ευθύνη της Τρόικα, χωρίς εμφανή αιτία – δεδομένου ότι η 2η διαγνωστική εξέταση βασίστηκε σε σενάρια ανάπτυξης, ανεργίας και εξέλιξης των τιμών των κατοικιών που είχαν προσδιοριστεί από την ίδια την Τρόικα.

Οι επιπτώσεις για τις τράπεζες από αυτή την καθυστέρηση είναι σημαντικές. Όπως τονίζεται στο Δελτίο της Alpha, «η καθυστέρηση στη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων συμβάλλει στη διατήρηση, ή/και αύξηση, της αβεβαιότητας για το τι πρόκειται να ανακοινωθεί, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία ως σύνολο. Επιπλέον, έχει ήδη συμβάλλει στη σημαντική καθυστέρηση της αύξησης του ΜΚ της Eurobank, που ανακεφαλαιοποιήθηκε αρχικά χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με επίσης αρνητικές επιπτώσεις και απρόβλεπτες συνέπειες».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι καθυστερήσεις που στρέφουν τους τραπεζίτες κατά της τρόικας, καθώς υπάρχουν και σοβαρές διαφωνίες ουσίας με την πολιτική των «τροϊκανών» για το τραπεζικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα έπρεπε σε αυτή την φάση των ελέγχων για την κεφαλαιακή επάρκεια να χαμηλώσει ο «πήχης» της ελάχιστης επάρκειας κεφαλαίων.

Όπως λένε, μόνο για την Ελλάδα ο ελάχιστος δείκτης έχει ανεβεί πάνω από το 8% (στο 9%) και πλέον αυτή η αυστηρότητα δεν δικαιολογείται. Η τρόικα, όμως, υποστηρίζει σε όλες τις συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών ότι ο «πήχης» δεν μπορεί να χαμηλώσει, γιατί η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ύφεση-ρεκόρ και τα «κόκκινα δάνεια» θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2014.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν, από την πλευρά τους, ότι αυτή η εξάντληση της αυστηρότητας στις ελληνικές τράπεζες δεν σχετίζεται μόνο με αγαθά κίνητρα προστασίας του συστήματος, αλλά υποκρύπτει και πολιτικές επιδιώξεις της τρόικας που είναι άσχετες με τις τράπεζες. Δηλαδή, λένε ότι η τρόικα είναι τόσο αυστηρή, ώστε να μην μπορέσει το υπ. Οικονομικών να κρατήσει μέρος του «πλεονάσματος» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014-2015. Όσο αυστηρότερες είναι οι απαιτήσεις από τις τράπεζες, τόσο πιο δύσκολα θα απελευθερωθούν πόροι από το ΤΧΣ για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, λένε τραπεζικά στελέχη.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία, εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της Eurobank,

Οι αλλαγές στη νομοθεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, αποτελούν ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της παρούσας διαπραγμάτευσης και εξαρτάται από τα τελικά αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, την ανάγκη – αν υπάρξει – για περαιτέρω κεφαλαιακή στήριξη και κυρίως από την δυνατότητα ή όχι χρήσης των πλεοναζόντων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16.

Τα πλεονάζοντα κεφάλαια εκτιμώνται σήμερα σε περίπου €10,5 δισ και οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ. Η κυβέρνηση αντίθετα επιθυμεί την δυνατότητα χρήσης τους για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της περιόδου 2014-16.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin