Image default
Πρώτο Θέμα

Η κυβέρνηση μπροστά στην τέλεια καταιγίδα!

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Η κυβέρνηση μπροστά στην τέλεια καταιγίδα!

Ορατός είναι από χθες ο κίνδυνος πλήρους ανατροπής των κυβερνητικών πολιτικών και οικονομικών σχεδιασμών, καθώς η πρωτοφανής «δυστοκία» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα όλα δείχνουν ότι οδηγεί στην αναβολή της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους για το καλοκαίρι, στερώντας από τα κόμματα της συγκυβέρνησης το καλύτερο, ίσως, προεκλογικό τους χαρτί.

Ο υπουργός Οικονομικών προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup εμφανώς κατηφής και απρόθυμος να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, γνωρίζοντας ότι θα βρισκόταν μπροστά σε… βολές κατά ριπάς από τους ομολόγους, επειδή ο έλεγχος της τρόικας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο συνεχίζεται ως τώρα, χωρίς να είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθεί. Και, πράγματι, όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Στουρνάρας πέρασε ένα πολύ δύσκολο απόγευμα.

Ο Ολλανδός προεδρεύων του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ, ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να ξεφύγει η κυβέρνηση από την τρόικα και να πάει σε πολιτική διαπραγμάτευση: έγκριση δόσης δεν θα δοθεί εάν δεν τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, τόνισε. Και εξέφρασε, βεβαίως, την απογοήτευσή του επειδή η κυβέρνηση δεν προχωρά στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων.

Τώρα, το νέο στοίχημα του κ. Στουρνάρα, που βλέπει τα Eurogroup να περνούν χωρίς να εγκρίνονται οι δόσεις, είναι να καταφέρει να ολοκληρώσει μέσα σε πολύ λίγες ημέρες τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εάν και εφόσον οι κορυφαίοι της αποφασίσουν ότι μπορούν να μεταβούν στην Αθήνα. Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, να τελειώσει έγκαιρα η συζήτηση, να γράψει η τρόικα την έκθεση αξιολόγησης και, με βάση αυτή την έκθεση, να αποσπάσουμε την έγκριση για τη δόση στο Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου.

Η στοχοθεσία μπορεί να είναι απαραίτητη, για να κρατηθεί μάχιμος ο… κυβερνητικός στρατός, πλην όμως φαίνεται αδύνατο, ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, να τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα τόσο γρήγορα, τη στιγμή που ορθώνονται μπροστά τεράστια εμπόδια:

  1. 1.Στα δημοσιονομικά, οι δύο πλευρές χωρίζονται από… χάος: στις διαφορές προβλέψεων για τα έσοδα κράτους και ταμείων, που έφθαναν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ήλθε να προστεθεί η «μαύρη τρύπα» από δικαστικές αποφάσεις, που εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ για τους ένστολους και άλλα 200 εκατ. ευρώ για τους δικαστικούς. Εκκρεμούν, επίσης, άλλες δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικές προεκτάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις περικοπές εφάπαξ. Όλα αυτά βαρύνουν τη διαπραγμάτευση για το 2014, που παραμένει… ορθάνοικτη, χωρίς καν να φθάσουμε στην περιγραφή των μέτρων που θα είναι αναγκαία για το 2015. Για την κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στην πίεση της τρόικας για πολλά και βαριά μέτρα και όσο η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος, τόσο η διαπραγμάτευση «βαλτώνει».
  2. 2.Στα διαρθρωτικά, το ενδοκυβερνητικό «μπάχαλο» που ξέσπασε αμέσως μόλις ήλθε στο προσκήνιο το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων στις αγορές, με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, δείχνει πόσο περιορισμένο είναι το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και πόσο δύσκολο θα είναι, με τόσο μειωμένα αποθέματα κεφαλαίου, να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θίγουν τα συμφέροντα ισχυρών ομάδων (παραγωγοί γάλακτος, φαρμακοποιοί, ελαιοπαραγωγοί κ.α.). Το αποτέλεσμα είναι πολλές από τις επιμέρους μεταρρυθμίσεις να φαίνονται «καμένες» από τα… αποδυτήρια, και να αμφισβητείται έντονα αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να συντάξει ένα νομοσχέδιο σύμφωνο με τις απαιτήσεις της τρόικας: δηλαδή, ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις περισσότερες συστάσεις του ΟΟΣΑ, με ελάχιστες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις.
  3. 3.Στα τραπεζικά, η τρόικα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διευκολύνει την κυβέρνηση, ώστε να χρησιμοποιήσει το «πλεόνασμα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015 και να αποφύγει ένα νέο δάνειο με σκληρούς όρους. Γι’ αυτό και η τρόικα επιμένει να κρατηθεί ψηλά ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (στο 9%), αποκρούοντας το ελληνικό αίτημα για μια μείωση στο 8%, που θα ήταν βολική και για την κυβέρνηση και για τις τράπεζες. Αυτές οι διαφορές μπλοκάρουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests και δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ως τώρα μια συμβιβαστική λύση.

Με τόσα «μέτωπα» του παρόντος ελέγχου… ορθάνοικτα, όλα δείχνουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης τον Μάρτιο, ενώ, στη χειρότερη, μπορεί η διαπραγμάτευση να τραβήξει ως τον Απρίλιο, που είναι και η τελευταία προθεσμία για την έγκριση των δόσεων, ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν στα μέσα Μαϊου.

Αυτή η καθυστέρηση όλα δείχνουν ότι θα συμπαρασύρει και το αίτημα της κυβέρνησης να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση από το χρέος μέσα στον Απρίλιο, δηλαδή στην κατάλληλη στιγμή για να «εξαργυρωθεί» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στις κάλπες του Μαΐου.

Οι εταίροι και δανειστές μας έδειξαν έγκαιρα, μέσω των δηλώσεων του Όλι Ρεν, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε κινήσεις στο θέμα του χρέους πριν το καλοκαίρι και, δυστυχώς για την κυβέρνηση, οι εξελίξεις τους επιβεβαιώνουν… 

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin