Παραμένει το «θρίλερ» με την ημερομηνία επιστροφής των στελεχών της τρόικα στην Αθήνα, καθώς τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ αποφεύγουν να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών.
Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι αινιγματικά καθώς σημειώνουν πως η τρόικα θα επιστρέψει όταν έχει στη διάθεσή της όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μάλιστα στο Εurogroup της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι χρήματα χωρίς να έχει κλείσει συμφωνία με την τρόικα δεν δίνονται.
Οι διαρροές από την πλευρά των δανειστών παρατείνουν την αγωνία στην Αθήνα, η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι τροϊκανοί έχουν “παγώσει” επ’ αόριστον την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Είναι προφανές πως για μια ακόμη φορά οι επικεφαλής των δανειστών κάνουν “σπάσιμο νεύρων” στην ελληνική κυβέρνηση. Το σκηνικό δεν είναι άγνωστο και οι τροϊκανοί αρέσκονται σε αυτό το παιχνίδι το οποίο θυμίζει «πολιτικά μαγειρέματα» του παρελθόντος.
Από την πλευρά της η Αθήνα ποντάρει πλέον σε μια καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκλειδώσουν οι δόσεις το Μάρτιο. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση στέλνει και ξαναστέλνει τα αναλυτικά στοιχεία που της ζητούνται από την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων, αλλά οι δανειστές τα επιστρέφουν πίσω με τη σημείωση «ανεπαρκή», αποφεύγοντας παράλληλα να δεσμευτούν για την ημερομηνία επανόδου στην Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά, πηγές του ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι η τρόικα θα έρθει στις αρχές Φεβρουαρίου.
Το κενό και οι εκκρεμότητες
Το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισ. ευρώ της διετίας 2014-2015 προσδιορίζει το ύψος του νέου δανείου που χρειάζεται η Ελλάδα και το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα οδηγήσει στην υπογραφή του τρίτου κατά σειρά μνημονίου. Η Ελλάδα θεωρεί ότι το κενό αυτό ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι θα μπορούσε να καλυφθεί από τα ισόποσα περίπου αποθέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ανεβάζει ήδη το δημοσιονομικό κενό για το 2014 στο 1,5 δισ. ευρώ, και στα 3 δισ. ευρώ για το 2015. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές, αφού εκτός από τα 50-500 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν για να καλυφθούν οι αλλαγές στους μισθούς των ενστόλων, η τρόικα έχει απορρίψει και τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13%, όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απόφαση του ΣτΕ είναι ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το κόστος που θα έχει η απόφαση για τον προϋπολογισμό» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην κάλυψη περίπου 250 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντάξεων των αποστράτων που δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά και για τα μέτρα κάλυψης των εσόδων του ΟΑΕΕ επειδή δεν εφαρμόστηκε η εισφορά 0,02% στις επιχειρήσεις.
Tα καυτά θέματα
Η τρόικα όμως θα επιστρέψει δριμύτερη και για όλα τα άλλα καυτά θέματα άλλων υπουργείων, όπως είναι:
– Η έγκριση του σχεδίου για τους δανειολήπτες.
– Η απελευθέρωση των απολύσεων.
– Η κάλυψη της τρύπας των 850 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από τη σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.