Image default
Πρώτο Θέμα

Μονομαχία Στουρνάρα-Τόμσεν στις Βρυξέλλες

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Μονομαχία Στουρνάρα-Τόμσεν στις Βρυξέλλες

Έτοιμος για επίθεση στην τρόικα και τον «αρχηγό» της, Πόουλ Τόμσεν, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ενόψει του κρίσιμου σημερινού Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η δημοσιονομική διαχείριση και η οικονομική δραστηριότητα πηγαίνουν καλύτερα από τις… συστηματικά απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας και θα αξιώσει να δοθεί η εντολή στους επικεφαλής της τρόικας να σταματήσουν να πιέζουν για νέα μέτρα.

«Ξεσπαθώνοντας» έναντι της τρόικας, σε χθεσινή του συνέντευξη (στην “Real News”) ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά επέκρινε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι αδίκως ταλαιπωρούν την κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία με τις συνεχείς πιέσεις τους για δημοσιονομικά μέτρα, οι οποίες βασίζονται σε υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις:

           «Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Όπως μας κρίνουν θα τους κρίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας έτσι μια νέα εποχή στις σχέσεις με την τρόικα, όπου οι Έλληνες αξιωματούχοι, «οπλισμένοι» με καλά στοιχεία, δεν θα διστάζουν να επικρίνουν την τρόικα για τις «μαύρες» προβλέψεις της.

          Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας κάνει ένα βήμα παραπάνω στην αντιπαράθεσή του με την τρόικα, η οποία αναμένεται να συνεχισθεί σήμερα στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup, τονίζοντας ότι για τις έως τώρα καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου μεγάλη ευθύνη έχει η τρόικα.«Αν πίστευαν από το φθινόπωρο», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, «ότι πάμε καλύτερα, όπως τους δείχναμε με τα νούμερα, τώρα θα είχαμε τελειώσει. Τους λέγαμε ότι το κλίμα βελτιώνεται και το αρνούνταν. Εκείνοι φταίνε που αργούμε».

Δύο είναι οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, στις οποίες η τρόικα έπεσε δραματικά έξω στις προβλέψεις της:

  1. 1.Τα στοιχεία, όπως τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας, έδειχναν από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το 2013 θα κλείσει με πλεόνασμα, αλλά οι «τροϊκανοί» επέμεναν να προβλέπουν έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτές τις δημοσιονομικές προβλέψεις, που αποδείχθηκαν εντελώς άστοχες, η τρόικα ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014. «Αν εισηγούμην στην κυβέρνηση να το δεχτούμε θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή σήμερα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.
  2. 2.Την ίδια εποχή, το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε από ανάλυση στοιχείων ότι η δυναμική της ύφεσης ανακόπτεται και, ως εκ τούτου, έπρεπε να γίνει αναθεώρηση των σχετικών στοιχείων του μνημονίου. Τότε προτάθηκε από ελληνικής πλευράς να «κουρευτεί» το ποσοστό της αναμενόμενης ύφεσης στο 3,8%, αλλά η τρόικα δέχθηκε μικρότερη μείωση, από 4,2% σε 4%. Τελικά, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, έδειξαν ότι η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς η ύφεση μειώθηκε στο 3,7% το 2013. Μάλιστα, τα στατιστικά καταγράφουν συνεχή μείωση του ποσοστού συρρίκνωσης του ΑΕΠ για πέντε τρίμηνα.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Eurogroup τα «φρέσκα» δημοσιονομικά στοιχεία, που σε μεγάλο βαθμό έχουν επιβεβαιωθεί και από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να πείσει ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από τις προβλέψεις της τρόικας και γι’ αυτό είναι εντελώς άτοπη και σίγουρα πρόωρη η πίεση για νέα μέτρα για το 2014 και για το 2015.

Βασικός στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να εκτονωθεί η πίεση για νέα μέτρα, που θα ακύρωναν εντελώς την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι μπήκαμε σε μια νέα εποχή επιτυχιών της οικονομικής πολιτικής και δεν χρειάζεται, πλέον, να «βομβαρδίζεται» η οικονομία και η κοινωνία με αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα.

Αν γίνει δεκτό αυτό το επιχείρημα και δοθούν σχετικές εντολές από το Eurogroup στους «τροϊκανούς», ο έλεγχος από την τρόικα θα μπορέσει να προχωρήσει πιο γρήγορα, για να πάμε στην έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το Eurogroup του Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα ησυχάσει από την πίεση για δημοσιονομικά μέτρα, αλλά θα «πονοκεφαλιάσει» για το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και, βεβαίως, για το «πακέτο» μέτρων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών.

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin