Κατά το πρώτο της δημόσιο ντεμπούτο ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την προηγούμενη εβδομάδα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν φάνηκε αποφασισμένη να στηρίξει τη μέχρι τώρα πολιτική της Fed, συνεχίζοντας το «tapering» παρά τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο διακοπής του σε περίπτωση που μεταβληθούν σημαντικά οι οικονομικές συνθήκες, μιας και γνωρίζει πολύ καλά πως οι προκλήσεις για την αμερικανική οικονομία δεν έχουν σταματήσει.
«Υπηρέτησα στη Federal Open Market Committee καθώς σχηματοποιούσαμε την τρέχουσα νομισματική στρατηγική και υποστηρίζω σθεναρά αυτήν τη στρατηγική» δήλωσε χαρακτηριστικά η νέα πρόεδρος της ισχυρότερης τράπεζας του πλανήτη και πρόσθεσε πως η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας «απέχει πολύ από το να επιτευχθεί» παρά τα κάποια σημάδια βελτίωσης που έχει δείξει.
Η Τζάνετ Γέλεν φάνηκε όμως ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ τονίζοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να δημιουργήσει μια υγιής αμερικανική οικονομία.
«Δεσμεύομαι στην επίτευξη και των δύο στόχων της αποστολής μας: τη στήριξη της οικονομίας για την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση και την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν παραμένει για αρκετό καιρό πάνω ή κάτω από αυτό το επίπεδο» υπογράμμισε η Τζάνετ Γέλεν. Η άποψη της για τον πληθωρισμό έχει αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως «περιστέρι» (dovish) από τα αποκαλούμενα «γεράκια» (hawkish) που εστιάζουν αποκλειστικά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Παράλληλα, η Γέλεν καθησύχασε τις αγορές, διαβεβαιώνοντας πως η Fed δεν σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια της παρά την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και διαβεβαίωσε τους επενδυτές πως η μεταβλητότητα των αγορών παγκοσμίως, ιδιαίτερα εκείνη των αναδυόμενων οικονομιών, δεν ανησυχούν καθόλου την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα.
«Η αίσθησή μας είναι ότι στην παρούσα φάση δεν τίθενται συγκεκριμένοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν.
Έτοιμη να ρισκάρει
Η 67χρονη Τζάνετ Γέλεν, δείχνει από την αρχή της θητεία της πως τολμάει να ρισκάρει συνεχίζοντας το σταδιακό tapering παρά την αδυναμία που δείχνει η αμερικανική αγορά. Η εκλεκτή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θέλησε να συνεχίσει την στρατηγική του προκατόχου της Μπεν Μπερνάνκι ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο πριν αποχωρήσει από το πηδάλιο της Fed έλαβε την απόφαση να θέσει τε εφαρμογή το πρόγραμμα μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε συνεδρίαση αγνοώντας και τότε το γεγονός πως η αμερικανική οικονομία δεν είχε την προαπαιτούμενη σταθερότητα. Μέχρι στιγμής, η Fed έχει αποφασίσει να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 20 δισ. δολάρια στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου στα 65 δισ. δολάρια. Η Τζάνετ Γέλεν πάντως σημείωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν είναι προκαθορισμένο αλλά ότι η Fed θα λάβει τις περαιτέρω αποφάσεις βασισμένη στις προοπτικές της οικονομίας.
Με το βλέμμα στην ανεργία
Σχολιάζοντας την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Τζάνετ Γέλεν υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν ολοκληρωθεί . Αν και η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας βελτίωση, ο ρυθμός της αύξησης ήταν πολύ μικρότερος των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η νέα πρόεδρος ξέρει πολύ καλά την αδυναμία που υπάρχει στην αγορά εργασίας αφού κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναγνώρισε πως υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανέργων που δεν δουλεύουν για περισσότερο από έξι μήνες, και επίσης ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση.
Η απάντηση στους επικριτές της
Η Τζάνετ Γέλεν, η οποία έχει δεχτεί κατά καιρούς τα πυρά τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών για το γεγονός πως βρίσκεται στο τιμόνι της Fed μια γυναίκα, έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές τονίζοντας πως ακόμα κι αν κάποια από τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ βελτιωθούν, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι η Fed θα αυξήσει τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που ισχύουν σήμερα εάν το ποσοστό ανεργίας δεν υποχωρήσει κάτω από 6,5%.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι η επιθετική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Fed μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στον ήδη προβληματικό πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας δημιουργώντας παράλληλα μια τεράστια φούσκα. Ωστόσο, η ίδια η Γέλεν έσπευσε να υπερασπιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αναφέροντας πως με αυτό τον τρόπο κατάφερε να σπρώξει προς τα κάτω τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και τόνισε ότι η Fed παρακολουθεί στενά τις υπερβολές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πάντως πέντε χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση που βίωσε η χώρα(2007-2009), η Fed ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική, αυτή του εύκολου χρήματος, καθώς προσπαθεί να κρατήσει την αμερικανική οικονομία μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι ανάλογο. Οι επισφαλείς ωστόσο αυτές κινήσεις στις οποίες προβαίνει έχουν θέσει ζητήματα σχετικά με το εάν η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιδείξει την ίδια δυναμική με αυτή που είχε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.