Σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης από το ΧΑ και όχι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επεξεργάζονται οι δύο ισχυρότερες ιδιωτικές τράπεζες (Πειραιώς και Alpha), την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την τρόικα για το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών, χωρίς να διαφαίνεται ότι οι συμβιβαστικές της προτάσεις μπορούν να έχουν τύχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τράπεζες που έχουν τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τις χαμηλότερες -κατά την Τράπεζα της Ελλάδος- κεφαλαιακές ανάγκες (425 εκατ. ευρώ η Πειραιώς, 262 εκατ. η Alpha) προτίθενται να αντλήσουν από τους μετόχους τους περισσότερα από 1 δισ. ευρώ η καθεμιά.
Αυτοί οι σχεδιασμοί, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανακεφαλαιοποίηση, καθίστανται επιβεβλημένοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, σε μια εποχή που τα διαδοχικά τεστ αντοχής (από την ΤτΕ και από την ΕΚΤ, στα τέλη του έτους) και οι διαφωνίες κυβέρνησης – τρόικας για τις κεφαλαιακές ανάγκες δημιουργούν ανασφάλεια για το αν οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιακή «θωράκιση». Με βήματα προς τα εμπρός, μέσω του ΧΑ, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών σκοπεύουν να αποδείξουν ότι έχουν την εμπιστοσύνη ιδιωτών μετόχων και δεν κινδυνεύουν να κρατικοποιηθούν, από μια αύξηση που θα καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι προετοιμασίες της Eurobank για τη δική της αύξηση κεφαλαίου είναι γνωστές και αναμένεται ότι ακόμη και αν ανεβεί το ποσό θα βρεθούν κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές. Αντίθετα, σε δυσμενή θέση βρίσκεται η Εθνική, που δεν είναι βέβαιο αν θα έχει πρόσβαση σε επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια για μια αύξηση, αλλά ούτε και μπορεί στην παρούσα φάση να βγει από τη δύσκολη θέση πουλώντας μεγάλο μέρος των μετοχών της Finansbank, λόγω της χαμηλής τρέχουσας αξίας της τουρκικής θυγατρικής.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα, στη συνάντηση που είχε ο Γ. Στουρνάρας αργά το βράδυ με τους τροϊκανούς, μια συμβιβαστική πρόταση για το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Να εξαιρεθεί, ενόψει της διαφωνίας που υπάρχει, το ζήτημα του χρηματοπιστωτικού τομέα από αυτή τη διαπραγμάτευση και να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές στη νέα άσκηση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με βάση τα ποσά που έχει υπολογίσει η ΤτΕ. Αν αργότερα διαπιστωθεί από τους ελέγχους της ΕΚΤ ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες, οι τράπεζες θα αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση. Σε όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην πειράξει τα 14 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΤΧΣ.
Αυτή η πρόταση δεν φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει, καθώς η τρόικα υποστηρίζει -ορθώς- ότι τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι βασικό στο μνημόνιο και σε όλους τους ελέγχους για αξιολόγηση της οικονομίας. Ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν χθες το βράδυ κάλεσε την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι καλό θα είναι τα τεστ στις τράπεζες να μην έχουν διαφορές από αυτά που θα διεξαγάγει η ΕΚΤ, στο τέλος του χρόνου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης, ώστε να συμβιβασθεί με την τρόικα, σε ένα μεγαλύτερο ποσό κεφαλαιακών αναγκών, παρότι η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει άμεσα στις δικές της ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες.