Image default
Πρώτο Θέμα

Οι τραπεζίτες σπάνε την πολιορκία!

Οι τραπεζίτες σπάνε την πολιορκία!

Με την ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των κεφαλαιακών τους αναγκών, παρά τις ενστάσεις της τρόικας που δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί, οι ελληνικές τράπεζες δίνουν τέλος σε μια μακρά πολιορκία και ανακοινώνουν φιλόδοξα σχέδια που φθάνουν μέχρι την έκδοση ομολόγων στη διεθνή αγορά.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπου το θέμα των τραπεζών αναδείχθηκε ως μείζον εμπόδιο σε μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο αν και πώς θα κλείσει, ώστε να απελευθερωθούν οι δόσεις του δανείου.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η συμβιβαστική πρόταση Στουρνάρα, να τεθούν εκτός αξιολόγησης τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν πρόκειται να «περπατήσει» και το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα επιστρέψει την επόμενη Τετάρτη στην Αθήνα για συνέχιση των διαβουλεύσεων, στις οποίες και πάλι θα είναι μείζον θέμα διαπραγμάτευσης οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Το τραπεζικό σύστημα, όμως, φαίνεται ότι από χθες το βράδυ φεύγει από τη βαριά σκιά των πολιτικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας και αρχίζει να εργάζεται για το μέλλον του. Η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών από την Τράπεζα της Ελλάδος δίνει στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τη δυνατότητα να σχεδιάσουν νέα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης και άντλησης ρευστότητας, που έχουν ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία:

          Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, λίγα λεπτά μόνο μετά τις ανακοινώσεις της ΤτΕ, ανακοίνωσε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,75 δισ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο των εκτιμήσεων της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου, που δεν ξεπερνούν τα 425 εκατ. ευρώ. Η αύξηση που προτείνεται θα γίνει με παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικαιώματά τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη πρέπει να θεωρείται καλυμμένη, κυρίως από ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς, με τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου (750 εκατ. ευρώ) και θα χρηματοδοτηθεί η χορήγηση νέων δανείων στην ελληνική οικονομία.

          Εκτός από αυτή την αύξηση κεφαλαίου, όμως, η Πειραιώς σχεδιάζει και μια έκδοση ομολόγων αναφοράς (benchmark), ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Με την έκδοση αυτή, όπως σχολίαζαν σε δημοσίευμά τους οι “Financial Times” η Πειραιώς γίνεται η πρώτη τράπεζα της περιφέρειας της ευρωζώνης, που θα δοκιμάσει τη διάθεση των επενδυτών για δανεισμό. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η έκδοση, εάν προχωρήσει άμεσα και καλυφθεί, θα «προλάβει» τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου, το οποίο αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο να τεστάρει την αγορά.

          Από την πλευρά της Alpha Bank δεν έγιναν χθες ανακοινώσεις, όμως αναμένεται τις επόμενες ημέρες ότι και αυτή θα ακολουθήσει στην ίδια κατεύθυνση που κινείται η Πειραιώς, παρότι έχει ακόμη χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες (262 εκατ. ευρώ).

          Η διοίκηση της Eurobank, που χρειάζεται τα περισσότερα κεφάλαια (2,945 δισ. ευρώ) δεν προχωρά σε ανακοινώσεις, αφού είναι γνωστό ότι έχει προετοιμάσει το έδαφος για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή μεγάλων fund, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση της διάταξης, που θα επιτρέπει να εκδοθούν οι νέες μετοχές σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που αγόρασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

          Η διοίκηση της Εθνικής, που χρειάζεται 2,183 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοίνωσε από χθες ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση, από την οποία θα έχαναν οι ιδιώτες μέτοχοι (ισχυροί επιχειρηματίες και εφοπλιστές) που κάλυψαν την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Η διοίκηση της ΕΤΕ τονίζει ότι οι ζημιές που υπολογίσθηκαν από τα τεστ οφείλονται κυρίως σε ένα αυστηρό υπολογισμό των κινδύνων της τουρκικής θυγατρικής, Finansbank. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΕ προσπαθεί να συγκροτήσει ένα πλάνο «εσωτερικής» κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, κυρίως με πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

6,4 δισ. €  «λείπουν» από τις τράπεζες

Στα 6,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών βάσει των stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας και ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, παρά τη διχογνωμία με την τρόικα.

Το ζήτημα των τραπεζών έχει αναδειχθεί σε μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με την ελληνική κυβέρνηση να παραπάμπει το θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει η Κεντρικη Τράπεζα «οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών εκτιμήθηκαν σύμφωνα με το Βασικό σενάριο σε 6,4 δισεκ. ευρώ».

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της BlackRock για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι κεφαλαιακές ανάγκες για την Eurobank ανέρχονται σε 2,94 δισ. ευρώ, για την Εθνική 2,18 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς 425 εκατ. ευρώ και για την Alpha 262 εκατ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Αττικής ανέρχονται σε 397 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας σε 169 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος «θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.»

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος «ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα».

Στο εισαγωγικό σημείωμα η ΤτΕ ξεκαθαρίζει ότι «υιοθέτησε μια αυστηρή προσέγγιση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ευρήματα θα είναι επαρκώς συντηρητικά, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα όπως προέκυψαν από την ανεξάρτητη διαγνωστική μελέτη της BlackRock Solutions στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη της BlackRock ήταν πιο διευρυμένη, σε όρους μεθοδολογίας, δειγμάτων και ανάλυσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη άσκηση του 2011.»

» Η σχετική έκθεση, που βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος, περιγράφει αναλυτικά την επίδραση που προβλέπεται ότι θα ασκήσουν στις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την περίοδο 2013-2016: (i) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου του συνόλου των τραπεζικών δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και (ii) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2013. Στην εκτέλεση της άσκησης, την Τράπεζα της Ελλάδος συνέδραμαν κορυφαίες συμβουλευτικές και ελεγκτικές εταιρίες και συγκεκριμένα η BlackRock Solutions, η Rothschild και η ΕΥ».

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin