Image default
Πρώτο Θέμα

Η JP Morgan… δεξί χέρι της ελληνικής κυβέρνησης

Η JP Morgan… δεξί χέρι της ελληνικής κυβέρνησης

Το «δεξί χέρι» της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει η αμερικανική τράπεζα, JP Morgan, στην προσπάθεια της τελευταίας να βγει η χώρα εκ νέου στις αγορές.

Η αμερικανική τράπεζα και προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον έχουν αναλάβει εδώ και μήνες να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα. Τη συγκεκριμένη «δουλειά» την ξέρει καλά η αμερικανική τράπεζα, αφού το τμήμα των ομολόγων θεωρείται από τα κορυφαία παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά η JP Morgan ήδη έχει παρουσία στην Ελλάδα, αφού είναι σύμβουλος για την πώληση της Eurobank και χρηματοοικονομικός σύμβουλος στο ΤΧΣ.

Επομένως οι δεσμοί της διεθνούς τράπεζας με την Αθήνα είναι στενοί και δεν θεωρείται τυχαία η επιλογή της για να «τρέξει» την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Ο CEO της JP Morgan, ο οποίος μάλιστα είναι ελληνοαμερικανικής καταγωγής το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει επαφές με ξένους επενδυτές, σε συνεννόηση πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις τους σχετικά με τη μελλοντική αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες η JP Morgan ηγείται άτυπης συντονιστικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν κι άλλοι επενδυτικοί οίκοι (Pimco, Credit Suisse, Morgan Stanley), η οποία βολιδοσκοπεί funds που θα μπορούσαν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντέιμον, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Λευκό Οίκο, πραγματοποίησε  στο τέλος του 2013 road show σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για τα ελληνικά ομόλογα, έτσι ώστε υπάρξει αύξηση της εμπορευσιμότητά τους και να πέσουν περαιτέρω οι αποδόσεις τους.

Το ενδιαφέρον του CEO της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα μόνο ανιδιοτελές δεν είναι. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα εταιρικά, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους. Τα κρατικά ομόλογα δεν πρόκειται να λήξουν νωρίτερα από το 2023, αναφέρουν επίσης οι αναλυτές.

Την ίδια ώρα, τα εταιρικά ομόλογα έχουν προσαρμοστεί ώστε να επιβιώσουν σε μία λιγότερο αξιόπιστη οικονομία. Ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα τα ομόλογα του PSI δεν είναι και τόσο αναγνωρισμένα (ακόμη κι έναντι των ομολόγων των ελληνικών εταιρειών) είναι  ότι χαίρουν της προστασίας του αγγλικού Δικαίου και τις εγγυήσεις από το EFSF. Οι ομολογιούχοι του PSI θα αποκομίσουν κέρδη από τους χαμηλούς τόκους, που θα έχει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία για το συνολικό της χρέος.

Πάντως από χθες στα dealing rooms και τα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφορεί επίμονα η πληροφορία περί έκδοσης 5ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται στο 5,75%.

Η έκδοση έχει ήδη καλυφθεί από πελάτες της JP Morgan και όπως προαναφέρθηκε έχει προηγηθεί ένα σοβαρό marketing σε ξένους διαχειριστές.  Όπως αντιλαμβάνεται ο καθείς, σημασία δεν έχει το ύψος του δανεισμού, αλλά η επιστροφή στις αγορές το επιτόκιο . Το ύψος του επιτοκίου είναι μια άκρως σοβαρή εξέλιξη καθώς την ίδια στιγμή το 10ετες ομόλογο διατηρείται κάτω από το 6,9%.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin