Image default
Πρώτο Θέμα

Φοβούνται… «φυλακή» για την αύξηση της Eurobank

Φοβούνται... «φυλακή» για την αύξηση της EurobankΓνωματεύσεις νομικών θα ζητήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πριν «ανάψει πράσινο» στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με πολύ χαμηλή τιμή διάθεσης, από την οποία θα ωφεληθούν μόνο ξένοι ιδιώτες επενδυτές, καθώς το ΤΧΣ θα παραιτηθεί από τα δικά του δικαιώματα.

Το ΤΧΣ περιμένει την τελική μορφή που θα πάρουν οι διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, οι οποίες θα ενσωματωθούν σε σχετικό άρθρο του πολυμονομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του διεθνούς δανείου, ώστε να περάσουν από τη Βουλή με τις λιγότερες δυνατές ενστάσεις. Το πολυνομοσχέδιο πιθανότατα θα κατατεθεί την Παρασκευή, για να συζητηθεί με διαδικασία του κατεπείγοντος το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περιληφθεί τελικά προστατευτική διάταξη για τα μέλη του συμβουλίου του ΤΧΣ, με την οποία θα απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη, ποινική ή αστική, για όσα κάνουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Τέτοια διάταξη είχε κατατεθεί και στο παρελθόν, αλλά οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από βουλευτές της συμπολίτευσης ήταν εντονότατες και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να την αποσύρει. Για τον ίδιο λόγο και επειδή στην παρούσα, προεκλογική συγκυρία εκτιμάται ότι διευκολύνονται οι αντιδράσεις των βουλευτών, εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει διάταξη-«πλυντήριο» για τις ευθύνες των μελών της διοίκησης του ΤΧΣ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς ακριβώς θα επιχειρηθεί, μέσω του νομοσχεδίου, να απαντηθούν τα βασικά αναπάντητα ερωτήματα για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, δηλαδή:

  1. 1.Με ποια διαδικασία θα καθορισθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, για την οποία η διοίκηση της Eurobank έχει καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές, ώστε να διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, 80% χαμηλότερα από την τιμή απόκτησης μετοχών από το ΤΧΣ στην περσινή αύξηση κεφαλαίου.
  2. 2.Ποια εχέγγυα θα δοθούν στη διοίκηση του ΤΧΣ, ώστε να αποδεχθεί να μην ασκήσει τα δικαιώματά του για αγορά νέων μετοχών σε χαμηλή τιμή και να διασφαλισθεί ότι την αύξηση θα καλύψουν μόνο ξένοι επενδυτές.

Τα θέματα είναι εξαιρετικά σύνθετα, από νομικής απόψεως, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η διοίκηση του ΤΧΣ ότι προκάλεσε ζημία στο Ταμείο, άρα και στο Ελληνικό Δημόσιο. Γι’ αυτό το λόγο, η διοίκηση του Ταμείου θα ζητήσει γνωματεύσεις νομικών μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, ώστε να διασφαλίσει ότι είναι κατοχυρωμένη για τα επόμενα βήματά της.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου για την Eurobank και, ειδικότερα, για τη «φυγή» του πρώην  βασικού μετόχου της τράπεζας, της Οικογένειας Λάτση, χωρίς να πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Σπ. Λάτση, τονίζοντας ότι: «είναι γεγονός ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο. Δεν υπήρχε νομική υποχρέωση, αλλά για λόγους δεοντολογίας θα περίμενε κανείς ο βασικός μέτοχος να έχει πιο ενεργό ρόλο. Ωστόσο, το εγχείρημα συγχώνευσης με την Εθνική, που τελικά δεν ευδοκίμησε, περιέπλεξε την υπόθεση και δίνει ίσως την εξήγηση».

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin