Την ώρα που το βλέμμα είναι στραμένο στη Δύση, η έκπληξη φαίνεται να έρχεται από την Ανατολή, και συγκεκριμένα τη Ρωσία, της Αραβικές Χώρες αλλά και την Κίνα.
Οι αποκρατικοποιήσεις και η σημαντική μείωση του country risk ανοίγουν και πάλι το επιχειρηματικό παιχνίδι, με τους νέους παίκτες αυτή τη φορά να κάνουν πιο δυναμική την εμφάνισή τους. Ειδικά οι Ρώσοι κάνουν την έκπληξη και φαίνεται ότι έχουν ξεκάθαρη στρατηγική ενίσχυσης της παρουσίας τους στην Ελλάδα. Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας είναι, άλλωστε, ο κρίσιμος παράγοντας προσέλκυσης των μεγάλων επενδύσεων, και αναμένεται να συνεχιστούν δεδομένης και της πολιτικής βούλησης για διευκόλυνση των επενδύσεων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Η Ελλάδα παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνεχίζει να διαθέτει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα και η εγχώρια οικονομία αρχίζει να εξέρχεται από λογικές προστατευτισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες δυνατότητες ανάπτυξης από το άνοιγμα των αγορών.
Τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τουρισμός, ακίνητη περιουσία, μεταφορές και υποδομές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προτεραιότητας των ξένων.
Αυτό φαίνεται από τις θέσεις που έχουν πάρει στους συγκεκριμένους τομείς ξένες εταιρείες, αλλά και από την ένταση της λεγόμενης οικονομικής διπλωματίας. Μιας διπλωματίας που σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε άγνωστη λέξη, και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ύποπτη.
Σήμερα πλέον δεν προκαλεί σε κανέναν έκπληξη το γεγονός ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη ασκούν με κάθε τρόπο πιέσεις εκεί που κρίνουν απαραίτητο ώστε να κερδίσουν το μερίδιο που θεωρούν ότι τους αναλογεί στην ελληνική αγορά. Και χωρίς αμφιβολία το παρασκήνιο που διαδραματίζεται χωρίς μεγάλο θόρυβο είναι έντονο και δείχνει ότι επέρχονται θεαματικές αλλαγές.
Σκούπα real estate
Οι Ρώσοι επελαύνουν ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές, στο real estate. Τόσο σε επίπεδο αγοράς υπερπολυτελών κατοικιών από βαθύπλουτους επιχειρηματίες όσο και σε επενδύσεις σε ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο επιχειρηματίας κ. Σεργκέι Φεντόροφ διαθέτει πολυτελή εξοχική κατοικία στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, ενώ στη Σιθωνία έχει αγοράσει έπαυλη ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας μετά τον Πούτιν, ο γενικός εισαγγελέας κ. Γιούρι Τσάικα. Επίσης υπερπολυτελή κατοικία αγόρασε πρόσφατα στην Κρήτη κορυφαίο στέλεχος του ομίλου Gazprom. Από πλευράς επενδύσεων οι Ρώσοι έχουν αγοράσει ξενοδοχειακές μονάδες στην Ποτίδαια και τα Ψακούδια, ενώ σε συνεργασία με Ελληνες ανεγείρουν μονάδα 600 κλινών στο Παλιούρι. Εντονη κινητικότητα σε επίπεδο επενδυτικών κινήσεων εμφανίζουν στην Εύβοια, την Κρήτη, την Κέρκυρα αλλά και την Πάτμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγορές κατοικιών γίνονται παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με την έκδοση βίζας από το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα, ενώ γνώστες της ρωσικής αγοράς επισημαίνουν ότι η βελτίωση των διαδικασιών στη βίζα δημιουργεί προοπτική εμφάνισης έως 100.000 πλούσιων Ρώσων υποψηφίων αγοραστών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη μεγάλων projects παραθεριστικής κατοικίας. Και φυσικού δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην αγορά του θρυλικού Σκορπιού από το ρώσο μεγιστάνα, Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.
Παράλληλα οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι έχουν εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον τους για τον ΟΛΠ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco. O διευθύνων σύμβουλος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν με δήλωσή του αποκάλυψε το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Oι τομείς που ενδιαφέρουν τους Αραβες
Παράλληλα με τους Ρώσους στο παιχνίδι της ισχυροποίησης της παρουσίας τους στην Ελλάδα έχουν μπει οι χώρες του Αραβικού Κόλπου, οι οποίες έχουν στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Οι αγορές ξενοδοχείων και οι επενδύσεις στον τομέα του real estate και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνεται να αποτελούν επενδύσεις πρώτης προτεραιότητας για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.