Image default
Πρώτο Θέμα

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αλλά με αφορμή τη βελτίωση οικονομικών δεικτών και δεδομένων της οικονομίας της χώρας, αλλά και λόγω της παράλληλης μείωσης του περίφημου country risk. Οι δε προσδοκίες για μια σειρά από θετικές εξελίξεις, όπως η έξοδος τις αγορές έχουν πυκνώσει τις τοποθετήσεις ξένων funds.

Αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κατάσταση φαίνεται να έχουν εκμεταλλευθεί συγκεκριμένες πλευρές, συγκεκριμένοι εγχώριοι χρηματιστηριακοί, επενδυτικοί αλλά και επιχειρηματικοί πόλοι, με τη συνδρομή ξένων κωδικών αλλά και με τη στήριξη των insiders, δηλαδή των ίδιων των βασικών μετόχων. Και δεν είναι μάλλον τυχαίο το γεγονός ότι τελευταία ουκ ολίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και κάποιες της λεγόμενης μικρομεσαίας τάξης κυριολεκτικά κορύφωσαν, κάλπασαν, θυμίζοντας το παρελθόν, όταν δέσποζαν τα λομπάκια της αγοράς!

Μετοχές ανέβασαν στροφές, σήκωσαν συναλλαγές, σκαρφάλωσαν σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών σημείωσαν υψηλά όχι απλώς 20 ή 30 μηνών, αλλά και 40-50 ή ακόμα και… 70 μηνών! Δηλαδή έγραψαν πολυετή υψηλά, προεξοφλώντας τις καλύτερες των προϋποθέσεων και την εκπλήρωση των θετικότερων προσδοκιών! Και δεν μιλάμε βέβαια για τις τραπεζικές μετοχές, που είναι εύλογα στο επίκεντρο, ούτε για μεγάλα blue chips που σχετίστηκαν ή συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ).

Ο λόγος γίνεται για τα χαρτιά κάποιων συγκεκριμένων κλάδων, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, οι υποδομές και το real estate γενικότερα, με περιπτώσεις όπως τις Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Lamda, Eurobank Properties κ.λ.π. να ξεχωρίζουν. Και έρχονται να προστεθούν στο κλαμπ των Folli Follie, Jumbo ή και των Aegean, Fourlis, Frigoglass κ.λ.π., που ανέβασαν όγκους και αποτιμήσεις. Και μαζί με αυτές παρατηρήθηκαν σημαντικά πονταρίσματα σε χαρτιά όπως οι Intracom, Intralot και άλλες μετοχές από τη μεσαία ή μικρότερη βαθμίδα.

Γνωστές οι προσδοκίες…

Μέσα σ’ αυτό το θερμό τοπίο, μέσα στον πυρετό της ανοδικής αντίδρασης και της αναζήτησης κερδών, οφείλουμε να χτυπήσουμε δυνατά το καμπανάκι! Τούτο γιατί, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα, υπάρχει πλήθος από ερωτήματα. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις λίγο ως πολύ οι προσδοκίες είναι γνωστές εδώ και μήνες! Για παράδειγμα, η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων έχει θεωρητικά προεξοφληθεί εδώ και καιρό, αλλά οι μετοχές συνέχισαν ακάθεκτες και σε πολυετή υψηλά, μέχρι που ήρθε η πτώση στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Αντιστοίχως, τα ίδια ισχύουν για άλλες περιπτώσεις μετοχών.

Όπως λέγεται στην πιάτσα, κάποιοι επενδυτικοί και χρηματιστηριακοί πόλοι εμφανίζονται να εκμεταλλεύονται το καλό κλίμα στην αγορά και το παιχνίδι προσδοκιών, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα άλλο παιχνίδι, αυτό των φουσκωμένων –σε βαθμό που να προκαλεί εντυπώσεις, σχόλια και περίεργες σκέψεις– υπεραξιών. «Σύμμαχός» τους σε αυτό φέρονται να είναι ξένα χαρτοφυλάκια που θεωρητικά εμφανίζονται να πιστεύουν στις προοπτικές των εταιρειών και των μετοχών.

Οι ξένοι και οι… «ξένοι»

Βέβαια, το πόσο «ξένα» είναι αυτά τα χαρτοφυλάκια είναι ένα θέμα. Γιατί αποτελεί κοινό μυστικό στη «Λ. Αθηνών» ότι κάποιοι κωδικοί είναι κατά βάση εγχώριας προέλευσης που όμως έχουν βάση στο Λονδίνο, στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στις ΗΠΑ, ή ακόμα και στην Κύπρο παλιότερα. Αλλά έχουν φορέσει «διεθνή μανδύα» ώστε να προκαλέσουν πρόσθετες εντυπώσεις για τάχα αθρόα εισροή ξένων κεφαλαίων. Δεν λέμε ότι απουσιάζουν οι ξένοι επενδυτές.  Όμως αυτό απέχει από την εικόνα που θέλουν να περάσουν κάποιες πλευρές για κάποιες μετοχές.

Βέβαια, στο σύστημα εισέρχονται ξένα τμήματα ανάλυσης, hedge funds, ειδικές αναλύσεις-αβάντα, off shore και… ανεξάρτητοι κωδικοί, περίεργες «σκοτεινές» πλατφόρμες και τεχνικές όπου μπορεί να χαθούν ίχνη, επικοινωνιακά τεχνάσματα και άλλου είδους μέθοδοι, που πλέον φέρνουν το παιχνίδι σε άλλα, πιο εξελιγμένα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά και πάλι, δεν έχουμε να κάνουμε έστω και με άλλη μορφή, παρά με τη δράση λόμπι που, πατώντας σε ευρύτερες εξελίξεις, αφορμές και προσδοκίες, έχουν επιδοθεί σ’ ένα μεγάλο τράβηγμα τιμών. Το οποίο θυμίζει άλλες εποχές, παλιές πληγές που για κάποιους δεν έχουν ακόμα κλείσει.

Πού θα δώσουν τα χαρτιά;

Βέβαια, το θέμα πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι τι γίνεται μετά το φούσκωμα, πού θα πάνε τα χαρτιά, αλλά και πότε. Επειδή λοιπόν εσχάτως ολοένα και μεγαλώνει το ενδιαφέρον, έχουν ανοίξει κωδικοί και Ελλήνων ιδιωτών – φυσικών προσώπων, μάλιστα στα υψηλά, καλό είναι οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό και εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο (π.χ. Ουκρανία, γύρισμα πτωτικό των ξένων αγορών κ.λ.π.).

Άλλωστε, πάντα τα λόμπι, ακόμα κι αν άλλαξαν μανδύα και τακτική, έχουν τον ίδιο σκοπό. Να βρούνε τα κορόιδα στα οποία θα φορτώσουν τα χαρτιά! Ιδίως όταν έχει προηγηθεί απότομη, ξαφνική και σημαντική άνοδος με τη βοήθεια… ξένων εισροών. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς σχολίαζαν ότι δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι βασικοί μέτοχοι και στελέχη μεγάλου πολυσχιδούς ομίλου του FTSE 25 έσπευσαν να πουλήσουν συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια και αφού η μετοχή έτυχε να είναι στα υψηλά δεκάδων μηνών! Κι αν κρίνουμε από τα ονόματα, μάλλον δύσκολο είναι να τους έλειπαν λεφτά…

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin