Είδαμε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, πως λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα είχαν μεγάλη απήχηση στους Ευρωπαίους και αποκόμισαν μεγάλα πολιτικά κέρδη.
Η ΕΕ σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί λαϊκιστικά κόμματα είναι έτοιμη να δεχτεί την Αλβανία ως κράτος υποψήφιο προς ένταξη, παρά τις ενστάσεις και τους κινδύνους που κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Σαφώς τέτοιες κινήσεις ενσωμάτωσης κρατών με φτωχούς πληθυσμούς αλλά και κυρίαρχη θρησκεία τη μουσουλμανική, είναι εξαιρετικά διχαστικές και πολλά κράτη εγείρουν ενστάσεις ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και η Βρετανία, φοβούμενα μεγάλη μετανάστευση προς τις χώρες τους αλλά και αύξηση της εγκληματικότητας. Στον αντίποδα, άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν υποστηρίξει την ενσωμάτωση των βαλκανικών κρατών με το πρόσχημα πως θα αμβλυνθούν οι κοινωνικοπολιτικές εντάσεις στην περιοχή των βαλκανίων η οποία είναι ιδιαίτερα ταραγμένη.
Ωστόσο αυτή η θέση φαίνεται να γίνεται πράξη. Την Τετάρτη ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε θα παρουσιάσει μια έκθεση, αναφέροντας πως η Αλβανία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε πολλούς τομείς όπως η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ενώ έχει προχωρήσει και η δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα. Πρέπει να πούμε πως η Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και αρκετοί διπλωμάτες αναφέρουν πως τα 28 κράτη μέλη είναι πολύ πιθανό να εγκρίνουν την υποψηφιότητά της προς ένταξη, τη στιγμή που άλλη μία προσπάθειά της είχε απορριφθεί τον Οκτώβριο με τα κράτη μέλη να ζητούν περισσότερη πρόοδο από την Αλβανία σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και οι προαναφερθέντες και γενικότερα στο κράτος δικαίου.
Η απόφαση αυτή είναι σίγουρα μια δοκιμασία για την Ευρώπη, καθώς πολλά κυρίαρχα αλλά και μικρότερα κόμματα θεωρούν πως είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να ενσωματώσει νέα μέλη τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωζώνη βρίσκεται σε οικονομική κρίση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να απειλεί ακόμα και για την άσκηση βέτο στη διεύρυνση της ΕΕ εκτός αν υπάρξουν αποφάσεις περιοριστικές ως προς τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης.
Παρά την αντίθεση που φαίνεται να προβάλλει το ολοένα και αυξανόμενο λαικιστικό κίνημα στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τόνισε πως «θα ήταν επικίνδυνο για την Ευρώπη να γυρίσει την πλάτη της στα Βαλκάνια, καθώς η ειρήνη αλλά και η ευημερία που υπάρχει στην περιοχή οφείλεται στη φιλοδοξία για προσχώρηση στην ΕΕ. Σε ομιλία του στη Χάγη τόνισε πως τα Βαλκάνια μπορούν πολύ εύκολα να ξαναγίνουν ότι και πριν, αν οι Ευρωπαίοι δε δεχθούν τα Βαλκάνια. Επίσης είπε πως « κανείς από εμάς στα Βαλκάνια δεν έχει γίνει άγγελος, ωστόσο ο καθένας έχει κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή, να επιδιώξει την ειρήνη για το καλό της ευρωπαικής προοπτικής. Η ευκαιρία ένταξης στην ΕΕ ήταν ένα κρίσιμο κίνητρο».
Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν πως χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία αλλά και οι κάτω χώρες έχουν κάμψει την αντίθεσή τους προς την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, και αν και αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να κάνει αποδεκτή την υποψηφιότητα, τονίζουν πως η πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη θα είναι δύσκολη και δε φαίνεται να υπάρχουν νέα κράτη μέλη στην ΕΕ πριν το 2021.
Η νομική μεταρρύθμιση είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα. Ακόμα κρίσιμο ζήτημα για τη διαπραγματευτική διαδικασία θα είναι η λύση του προβλήματος της αστάθειας και των συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, που αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ένας επίσημος δυτικός είπε στα Τίρανα πως η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά το πρόβλημα της διαφθοράς και τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά τόνισε πως υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Ακόμα είπε πως «Η νομοθεσία που ήδη εφαρμόζεται, όπως ο νόμος κατά της μαφίας , πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, και το πρόβλημα της διαφθοράς στο δικαστικό σώμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ». Ο Ρέμζι Λάνι, πολιτικός σχολιαστής και διευθυντής της αλβανικής Media Institute δήλωσε πως η έγκριση της ένταξης της υποψηφιότητας της Αλβανίας στην ΕΕ θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς την Ευρωπαική ολοκλήρωση. « Η Αλβανία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, αλλά η πρόοδος θα πρέπει να αναγνωριστεί. Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ήταν οι μόνες δύο χώρες στα δυτικά Βαλκάνια που υιοθέτησαν τις κυρώσεις της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία», είπε μεταξύ άλλω ο κ. Λάνι.