Image default
Πρώτο Θέμα

Tι ετοιμάζει ο μεγιστάνας Ross στις ιχθυοκαλλιέργειες

Tι ετοιμάζει ο μεγιστάνας Ross στις ιχθυοκαλλιέργειες

Τη μεγάλη έκπληξη φαίνεται πως θα φέρουν οι εξελίξεις με έναν κορυφαίο επενδυτή διεθνούς κύρους σχετικά με την εξεύρεση λύσης όσον αφορά τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, την ώρα που το αδιέξοδο θεωρούνταν το πιο πιθανό σενάριο.

Ο λόγος για την τριπλή εξαγορά τριών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας και τη “γέννηση” ενός σπουδαίου σχήματος από τον μεγαλοεπενδυτή Wilbur Ross της W.L Ross & Co, του συνεχιστή, όπως φημολογείται, του Prem Watsa, που μαζί εισήλθαν στη Eurobank και συνδιαλέγονται με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι διαπραγματεύσεις, με βάση τις πληροφορίες, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ο διεθνής διαχειριστής δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ψάρια χαρακτηρίζοντας τα το καλύτερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργηθεί μελέτη σχετικά με τη συγχώνευση και την εξαγορά αυτών των τριών εταιρειών. Για τη μελέτη έχουν συνδράμει και ξένοι οίκοι. Ενήμερο για τις κινήσεις είναι και το Μέγαρο Μαξίμου. Πιθανόν για το λόγο αυτό, ο συνεργάτης του Watsa έχει ζητήσει να πραγματοποιήσει ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση έχει ήδη καθορισθεί, καθώς ο Αμερικανός επενδυτής άμεσα πρόκειται να ταξιδέψει στη χώρα μας. Πέρυσι το καλοκαίρι ο Αντώνης Σαμαράς είχε συναντηθεί με τον Ross, ο οποίος θα εισέλθει και στο Δ.Σ. της Eurobank. Όλοι είχαν κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα επιτυχή συνάντηση, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ετοιμάζει… haircut

Τα σχέδια του 76χρονου δισεκατομμυριούχου είναι μεγαλεπίβολα, δίχως αμφιβολία. Με προσωπική περιουσία 2,9 δισ. έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες απαιτώντας βέβαια ένα τολμηρό κούρεμα των τραπεζικών οφειλών. Τα πιστωτικά ιδρύματα, μη έχοντας και πολλές επιλογές, αποδέχονται την απαίτηση.

Οι μέτοχοι των εταιρειών αδυνατούν να βρουν κεφάλαια. Το γεγονός εντωμεταξύ πως οι τραπεζίτες αναλαμβάνουν και το management των ιδρυμάτων κάνει τους ιδιοκτήτες να αντιδρούν. Συν τοις άλλοις, λύση στο πρόβλημα δεν θεωρείται και η μετοχοποίηση μέρους των δανείων, η μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο και η χάραξη κοινής εμπορικής πολιτικής χωρίς την είσοδο ισχυρών νέων κεφαλαίων.

Παρά το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι εταιρείες τις οποίες θα αφορά η πρόταση, οι φήμες θέλουν τρεις να μπαίνουν στο μεγάλο παιχνίδι-ή κάποιες εξ αυτών με συμμετοχή και μικρότερων- Nηρέας, Σελόντα και Δίας, οι οποίες ταλανίζονται από τις υπέρογκες δανειακές τους υποχρεώσεις που αγγίζουν  τα 550 εκ. ευρώ, από τα συνολικά 600 εκ. του κλάδου, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει πλέον στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Eθνική και Eurobank, Alpha).

Αποτυχημένες ήταν οι όποιες προσπάθειες του παρελθόντος για τη συνένωση των τριών. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται μάλιστα η Δίας του Γεωργιανού Kάχα Mπετουκίντζε που ενώ είχε σκοπό να λειτουργήσει ως ο κύριος πόλος του σχήματος, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση,  κάτι που ανέστειλε και την προαναγγελθείσα συγχώνευση με τη Σελόντα της οικογένειας Στεφανή. Kαι οι τρεις έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και αυξημένες ζημιές.

H Δίας, για την οποία αρχές Iουνίου αποφασίζει το δικαστήριο, έχει δάνεια 120 εκ., η Nηρεύς έγραψε πέρυσι ζημιές 75 εκ. και κουβαλάει δάνεια 222 εκ., ενώ η Σελόντα είχε αρνητικά EBITDA κατά 44 εκ., ζημιές 59 εκ. και δάνεια 196 εκατ. ευρώ.

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για την EΛIXΘ μετά τη νέα συμφωνία εξυγίανσης, ενώ το προηγούμενο διάστημα κινητικότητα αναπτύχθηκε και από την Aνδρομέδα Iχθυοκαλλιέργειες (του Global Finance, συμφερόντων του Aγγ. Πλακόπιτα) που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, με τα σενάρια να την φέρουν ως βασικό πόλο στο νέο σκηνικό.

Στόχος η εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων

Το χαρτοφυλάκιο του Wilbur Ross εκτείνεται σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη και Ασία ενώ το επενδυτικό σχήμα του διαθέτει υπο διαχείριση κεφάλαια ύψους 7 δισ. δολαρίων. Αντικείμενο του ενός πυλώνα του είναι οι distress επενδύσεις, η ανάληψη δηλαδή της αναδιοργάνωσης προβληματικών επιχειρήσεων. Το δυναμικό του είναι γνωστό για τα αποτελέσματα που επιφέρει καθώς στο σύνολο έχει αναδιαρθρώσει πάνω από 200 δισ. δολ υποχρεώσεων. Ο δεύτερος πυλώνας πραγματεύεται κυρίως τις  επενδύσεις κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την ενέργεια, την υγεία, τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές.

Η εν λόγω δραστηριοποίησή του στις ιχθυοκαλλιέργειες όπως και να ‘χει απέχει μακράν από τη συνήθη τακτική των distress funds που απαιτούν αποδόσεις πάνω από 200% με την προοπτική αποχώρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων υπήρξαν αρκετές κρούσεις από funds προς τους μεγάλους παίκτες του κλάδου.

Όσον αφορά την περίπτωση του Νηρέα, ο Aριστείδης Mπελλές μέχρι πριν από μήνες συζητούσε με διαχειριστές αμερικανικών και αραβικών κεφαλαίων που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, χωρίς παρ’ όλα αυτά να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, οι στοχεύσεις του Ross φαίνεται να έχουν στρατηγικά χαρακτηριστικά, με την έννοια ότι προϋποθέτει την συγχώνευση τριών εταιρειών σε ένα κοινό σχήμα, το οποίο απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος θα κινηθεί σε υγιή χρηματοοικονομική βάση ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να ανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το εν λόγω σηματοδοτεί και τον διορισμό ενός έμπειρου μάνατζερ που θα αναλάβει το όλο εγχείρημα ανοίγοντας τους δρόμους για νέες αγορές.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin