Image default
Πρώτο Θέμα

Kίνδυνος ατυχήματος με την τρόικα!

Kίνδυνος ατυχήματος με την τρόικα!

Την ώρα που οι αγορές «ποντάρουν» στο καλό σενάριο για την οικονομία, που θέλει τον επόμενο έλεγχο από την τρόικα να εξελίσσεται ομαλά και να ανοίγει το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους, παραμένει ταυτόχρονα σοβαρός ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, δηλαδή μιας σύγκρουσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών το φθινόπωρο, που θα μπλοκάρει, άγνωστο για πόσο, τη συζήτηση για το χρέος.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ανησυχούν για τις καθυστερήσεις στα δώδεκα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο δόσεων Ιουνίου και Ιουλίου, προειδοποιώντας ότι οι δόσεις θα παραμείνουν «παγωμένες», όσο συνεχίζονται οι καθυστερήσεις, παρότι η ελληνική πλευρά έχει βαρύ φόρτο λήξεων ομολόγων, κυρίως τον Αύγουστο.

Προς στιγμήν, μάλιστα, απειλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο, όταν οι «διαρροές» από κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα, περί επικείμενης έκδοσης επταετών ομολόγων για άντληση 3 δισ. ευρώ, εκλήφθηκαν σαν προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το σκόπελο των λήξεων ομολόγων, χωρίς να χρειασθεί την εκταμίευση των δύο δόσεων. Προς το παρόν, η επίσημη διάψευση αυτών των σεναρίων από την κυβέρνηση μετρίασε τις αντιδράσεις των Βρυξελλών, που όμως συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό υπάρχει βούληση συνεπούς εφαρμογής του προγράμματος του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα επιμείνουν σε αυτή την φάση στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με πιστή τήρηση όλων των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης, γι’ αυτό και η τρόικα θα φθάσει στην Αθήνα για την πρώτη επίσκεψή της, τον Ιούλιο, με πολύ αυστηρές εντολές για τον έλεγχο και στο ίδιο πνεύμα θα συνεχισθεί η αξιολόγηση το Σεπτέμβριο.

Αυτό για δύο λόγους: πρώτον, οι ξένοι πιστωτές γνωρίζουν ότι πιθανότατα αυτή να είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία να πιεσθεί η κυβέρνηση για να εφαρμόσει σημαντικά μέτρα του μνημονίου, που έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να μη συνδέεται με εκταμίευση δόσεων, αφού το χρηματοδοτικό πρόγραμμα βρίσκεται στο τέλος του, συνδέεται όμως με την ελάφρυνση του χρέους, η οποία προσφέρει στους δανειστές ένα ισχυρό μοχλό πίεσης. Δεύτερον, η γερμανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θέλουν να εδραιώσουν την εντύπωση ότι όποιες παραχωρήσεις γίνουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ρύθμισης του χρέους, θα γίνουν επειδή η Αθήνα εφαρμόζει πιστά τα σκληρά μέτρα του μνημονίου.

Η κυριότερη πηγή ανησυχίας των ξένων δανειστών, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό, είναι η έντονη αμφιθυμία που δείχνει, σε σχέση με την υλοποίηση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που μίλησε χθες σε δημοσιογράφους, φάνηκε να έχει αμφιβολίες για το αν θα εφαρμόσουν αρκετοί συνάδελφοί του τα μέτρα που προβλέπονται για τα υπουργεία τους, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν περιθώρια για συζήτηση φοροελαφρύνσεων με την τρόικα μόνο αν προχωρήσουν κανονικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται για τη στάση που θα κρατήσουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου, καθώς είναι σαφές ότι το κόμμα κάνει προσπάθεια να κρατήσει μια ευκρινώς διαφοροποιημένη στάση από τη ΝΔ σε βασικά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ δεν λείπουν οι υπαινιγμοί για επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, ακόμη και σε πεδία που η τρόικα έχει δείξει ότι δεν δέχεται πολλές συζητήσεις (απολύσεις στο Δημόσιο).

Πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν είναι ορατή μόνο η κορυφή του παγόβουνου των πιθανών διαφωνιών με την τρόικα, καθώς ασχολούμαστε με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων για τις δύο δόσεις. Αμέσως μετά, ακολουθούν πολύ δυσκολότερα θέματα, όπως η νέα, επώδυνη για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και τα πρόσθετα μέτρα, που πιθανότατα θα ζητήσει η τρόικα.

Ο μεγάλος κίνδυνος, που εάν εμφανισθεί θα ανατρέψει δραματικά τα δεδομένα στις αγορές, είναι να μετουσιωθούν οι τριβές με την τρόικα σε μια πολύμηνη εμπλοκή, όπως άλλωστε συνέβη και με την προηγούμενη, μαραθώνια αξιολόγηση, που κράτησε εννέα μήνες. Αυτό θα σημαίνει ότι η συζήτηση για το χρέος ίσως να φθάσει… επικίνδυνα κοντά στο χρόνο της διαδικασίας για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ανοικτοί λογαριασμοί με την τρόικα και τους δανειστές, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες, θα αύξαναν κατακόρυφα τον… υδράργυρο της αβεβαιότητας.

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin