Ένταση στις σχέσεις με τους τραπεζίτες δημιουργεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό το Νίκο Δένδια, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς εμφανίζεται να προτείνει τη λύση του «κουρέματος» για τα προβληματικά δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων.
«Επί ημερών Χατζηδάκη δεν θα ακούγονταν τέτοιες προτάσεις», λένε χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη και αποδίδουν την αλλαγή ρητορικής του υπουργείου σε προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.
Το «κούρεμα» δανείων δεν αποτελεί πλέον ταμπού για την ελληνική τραπεζική αγορά. Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην πρόσφατη Πράξη Διοικητού που εξέδωσε για να δώσει στις τράπεζες κατευθύνσεις, σχετικά με τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, περιλαμβάνει τη μερική διαγραφή χρεών στις προτεινόμενες λύσεις μακροχρόνιας διευθέτησης δανείων, εξηγώντας ότι με την οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης του Πιστωτικού Ιδρύματος η απαίτηση θα πρέπει να διαμορφώνεται σε ύψος, που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά.
Ως τώρα, όμως, η λύση του «κουρέματος», που στο παρελθόν δεν είχε αξιοποιηθεί από τις τράπεζες, αφηνόταν από την ΤτΕ στη διακριτική τους ευχέρεια, χωρίς να προσδιορίζεται σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Η χθεσινή παρέμβαση στελέχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όμως, φαίνεται να κατατείνει, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, στην καθιέρωση ενός νέου κανόνα γενικής ισχύος: οι τράπεζες καλούνται να προχωρήσουν σε μερική διαγραφή χρεών όλων των επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν το πρόβλημα, είπε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, να αναγνωρίσουν, δηλαδή, ότι μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορούν να εισπραχθούν. Μόνο με τη διαγραφή ενός μέρους των χρεών αυτών θα βοηθούν οι εταιρείες που μπορούν να επιβιώσουν, ώστε να χρηματοδοτηθούν ξανά, προς όφελος όλων, τόνισε. «Πολλές επιχειρήσεις είναι φυσικό ότι θα κλείσουν, ωστόσο με το “κούρεμα” -αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- πολλές περισσότερες θα καταφέρουν να έχουν λειτουργικά κέρδη και να επιβιώσουν», πρόσθεσε.
Τραπεζικά στελέχη ερμηνεύουν αυτή την παρέμβαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σαν μια σαφή προσπάθεια να εμφανίσει η κυβέρνηση ένα πρόσωπο περισσότερο φιλικό προς τις μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις, ώστε να κεφαλαιοποιήσει αυτό το άνοιγμα πολιτικά στις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι θεμιτό για μια κυβέρνηση, λένε, δεν σημαίνει όμως ότι οι τράπεζες θα ευθυγραμμισθούν με τις «οδηγίες» του υπουργείου και θα αρχίσουν να «κουρεύουν» μαζικά τα δάνεια των επιχειρήσεων.
Εξάλλου, ένα άλλο συναφές πεδίο άμεσης αντιπαράθεσης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα είναι, πιθανότατα, η διαδικασία αναμόρφωσης του πτωχευτικού κώδικα, που προβλέπεται από το μνημόνιο ότι πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης λέει ότι ο κώδικας θα πρέπει να αναθεωρηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποτελεί ψόγο πλέον για μια επιχείρηση η ένταξή της στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά να λειτουργεί ενισχυτικά για την επιστροφή της στην οικονομική δραστηριότητα.
Από την πλευρά των τραπεζών τονίζεται ότι θα χρειασθεί να δουν περισσότερα δείγματα γραφής από το υπουργείο, για να γίνει κατανοητό ποιες ακριβώς αλλαγές ετοιμάζονται στον πτωχευτικό κώδικα και το αν οι αλλαγές αυτές θα αποδυναμώνουν τη θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διαδικασίες εξυγίανσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.