- Written by Super User
- Published in TOP STORY
Όλοι μπορούν να δουν πλέον πως η οικονομική κατάσταση της χώρας χρειάζεται μια μακροχρόνια λύση και πως δεν αρκεί ένα μηνμόνιο 2,3 ή 4 ετών για να λυθούν τα προβλήματα. Η χώρα μας αντιμετωπίζει ξεκάθαρο οικονομικό και παραγωγικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, το οποίο προσπαθούμε σήμερα να λύσουμε με περικοπές, μερική απορρόφηση κάποιων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ψευτοπρογράμματα του οαεδ χωρίς ουσιαστικά καμιά λύση στο πρόβλημα, ούτε της ανεργίας αλλά ούτε και της ανάπτυξης.
Η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολλές στρεβλώσεις και είναι μίλια μακριά από τις σύγχρονες ανοικτές ευρωπαικές οικονομίες, με καθεστώτα προστατευτισμού και κλειστά επαγγέλματα να δίνουν το στίγμα της.
Είναι σαφώς δύσκολο να λύσεις και να αντιμετωπίσεις με τέτοιες παροδικές λύσεις τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες μιας οικονομίας που δομήθηκε λάθος για δεκαετίες. Θα ήταν δύσκολο σε εποχές ευημερίας, πόσο μάλλον τώρα που η οικονομία μας καταρρέει. Ολόκληρο το παραγωγικό μας μοντέλο πλέον είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, με την αγροτική παραγωγή να φθίνει συνεχώς, μια βιομηχανία που ουσιαστικά δεν υπάρχει και τα περισσότερα είδη που καταναλώνουμε να είναι εισαγώμενα. Οι περισσότεροι από εμάς τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αναζητώντας δουλειά στον τομέα των υπηρεσιών, ωστόσο μάλλον αυτό το μοντέλο ανάπτυξης είναι ανορθόδοξο, και ίσως όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη. Ο τομέας των υπηρεσιών φαινόταν ικανός να προσφέρει ένα θψηλό βιοτικό επίπεδο αλλά μάλλον ήταν μια επιφανειακή ανάπτυξη, οι συνέπειες της οποίας γίνονται φανερές σιγά σιγά σε ολόκληρη την ευρώπη με πρώτη και καλύτερη τη Μεγάλη Βρετανία που επένδυσε όσο καμία χώρα στις υπερησίες τραπεζών και τα χρηματοοικονομικά.
Αυτό που χριεάζεται άμεσα είναι να υιοθετήσουμε ως χώρα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, θα δώσει αξία σε ελληνικά προιόντα και θα βοηθήσει ώστε να μπορέσει επιτέλους η χώρα να εξάγει. Το ξένο χρήμα είναι πολύ σημαντικό πλέον για την Ελλάδα, και αυτό δεν μπορεί να προέλθει μόνο από τις εξαγωγές αλλά και από τις νέες επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στη χώρα αν δημιουργήσεις το κατάλληλο κλίμα για τον ξένο επενδυτη. Οι εξαγωγές μπορούν να γίνουν ο κινητήριος μοχλός για την οικονομία μας και η αλήθεια είναι πως οι επιδόσεις μας σε αυτόν τον τομέα δεν είναι και τόσο καλές, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, περισσότερη στήριξη των εξαγωγικών επιχιρήσεων, με λίγα λόγια να κάνουμε ότι χρειαστεί για να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις που φέρονουν ξένα χρήματα στη χώρα, είναι ίσως ο βασικός μας πυλώνας αλλά και άξονας μας στην κατεύθυνση προς την ανάπτυξη.
Πρέπει λοιπόν άμεσα να δοθούν κίνητρα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, να επιστρέψουν στην αγροτική παραγωγή, να καλλιεργήσουν τα χωράφια και η χώρα να ξεκινήσει κάτι ορθολογικό από την αρχή. Τέτοια κίνητρα μπορεί να είναι χρηματικά βοηθήματα στην αρχή, χαμηλότοκα δάνεια, εύκολη πώληση της παραγωγής και άλλα πολλά. Στον τομέα των επενδύσεων τώρα, είναι κι εκεί ένα σημείο που η κυβέρνηση μπορεί να δώσει ανάσα στην οικονομία. Με μια σταθερή και δίκαιη φορολογική πολιτική, σταθερό πολιτικό σκηνικό, και φιλικό επενδυτικό κλίμα, η Ελλάδα πλεόν μπορέι να φιλοξενήσει πλήθος επενδύσεων, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανόρθωση της οικονομίας. Κάποια απλά βήματα, ώστε η χώρα να είναι πιο αυτοδύναμη και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από ξένες χρηματοδοτήσεις. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα μειωθούν κάποιοι φόροι στο άμεσο μέλλον, αυτό πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν. Οι ξένες επενδύσεις είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμη πιο σίγουρο το αποτέλεσμα του να στηρίξουμε όσο μπορούμε τις ήδη υπάρχουσες ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές που εξάγουν προιόντα, πρέπει με κάθε τρόπο να επιτευχθεί η απαραίτητη ρευστότητα, και το κυριότερο, αυτή να διοχετευτεί ορθολογικά στην αγορά, σε πραγματικά αναπτυξιακή κατεύθυνση και με μακρόπνοο σχεδιασμό, να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος.
Γ.Τ