Image default
Πρώτο Θέμα

Μηνύματα και αιχμές τραπεζιτών σε κυβέρνηση, ΤτΕ και ΤΧΣ

Μηνύματα και αιχμές τραπεζιτών σε κυβέρνηση, ΤτΕ και ΤΧΣ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλαν το τελευταίο 48ωρο οι έλληνες τραπεζίτες με αφορμή τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, καθώς μπορεί η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος να ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία ωστόσο οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank επέλεξαν το βήμα των τακτικών γενικών συνελεύσεων των τραπεζών για να στείλουν μια σειρά από μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο όσο και προς την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν καλά ότι η τραπεζική «ατζέντα» είναι ιδιαίτερα πλούσια για το επόμενο εξάμηνο και έχοντας αποφασίσει να μην αφήσουν να χαθεί πολύτιμος χρόνος, σπεύδουν να προετοιμάσουν το έδαφος θέτοντας τους εμπλεκομένους προ των ευθυνών τους. Το πανευρωπαϊκό stress test του Φθινοπώρου και οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν, η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η ταχύτερη επιστροφή στους ιδιώτες μέσω των warrants και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι ψηλά στην «ατζέντα» των τραπεζιτών και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς και στενή συνεργασία το επόμενο διάστημα.

Διασφάλιση της σταθερότητας

Την αρχή έκανε την περασμένη Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς ο οποίος κατά την διάρκεια της Γ.Σ και βλέποντας στην πρώτη σειρά των μετόχων τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα άδραξε την ευκαιρία να στείλει μηνύματα που προκάλεσαν εντύπωση στις τάξεις του πιστωτικού συστήματος.

Απευθυνόμενος και προς τους δύο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ζήτησε με ζωηρό τόνο πρώτο, να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί την ανάγκη συντονισμού ενόψει του πανευρωπαϊκού stress test.

Άλλωστε στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το «κύμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το Ταμείο σημείωσε ότι το ποσοστό των NPLs στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο μάλιστα ξεπερνά επίπεδα άλλων χωρών που έχουν οδηγήσει σε συστημικές κρίσεις. Κάνει λόγο για επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες έως και 6 δισ. ευρώ στο ακραία δυσμενές σενάριο και τοποθετεί συνολικά τα NPLs και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια στο 40% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2013, ήτοι στα 86,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, από το πρόσφατο stress test που διενήργησε η ΤτΕ προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες ύψους 6,4 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο και ανάγκες 9,4 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος τα ποσά αυτά τελικά να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω μεγαλύτερων απωλειών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την επιδείνωση της πιστωτικής κουλτούρας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα μπορούσαν με βάση το δυσμενές σενάριο να προκύψουν πρόσθετες απώλειες λόγω πιστωτικού κινδύνου ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 δισ. ευρώ είναι πιθανό να προκύψουν από τον τομέα της στεγαστικής πίστης.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του υπερδανεισμού πρέπει να γίνει με πιο δραστικό τρόπο, προκρίνοντας μια εμπροσθοβαρή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και παράλληλα θα επιτρέψει στις τράπεζες να έχουν ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και την υποστήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας.

 Παράλληλα ο κ. Τουρκολιάς ζήτησε από τον νέο υπουργό Οικονομικών να κοιτάξει το «σημαντικό ζήτημα της φορολογίας και να το συνδέσει με την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απηύθυνε μήνυμα προς την κυβέρνηση να ενισχύσει τις εξαγωγές καθώς είναι σημαντικός τομέας για την οικονομία.

Αιχμές για την ΤτΕ

Ιδιαίτερα όμως ο κ. Τουρκολιάς άφησε αιχμές για την πρόσφατη οδηγία με 22 άξονες της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με το θέμα της διαχείριση των επισφαλών δανείων. «Λάβαμε τις οδηγίες από την ΤτΕ τις οποίες μελετούμε και θα υιοθετήσουμε. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των επισφαλειών υπό τις παρούσες συνθήκες, τις οποίες δεν έχει ξανααντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνει με σύγχρονους όρους και σύγχρονες μεθόδους. Ο ριζικός ανασχηματισμός χρειάζεται χρόνο και εκπαίδευση, και αυτό αφορά κυρίως τις εσωτερικές μονάδες διαχείρισης των NPLs που δημιούργησαν οι τράπεζες. Πρόκειται για μια βαθύτερη και πιο σύνθετη διαδικασία η οποία επεκτείνεται πέρα από την έκδοση οδηγιών».

Ο κ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε μη επαρκείς τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι χρειάζεται μία βαθύτερη διαδικασία που θα βασίζεται στη συνεχή προσαρμογή στις νέες συνθήκες και όχι μόνο σε κάποιες οδηγίες. Στο ίδιο πλαίσιο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ είπε ότι οι τράπεζες φυσικά και θα υιοθετήσουν τις οδηγίες της ΤτΕ, όμως οι συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν είναι τελείως διαφορετικές, και η τράπεζα προχωρά σε συνεχή εκπαίδευση των στελεχών της για την καλύτερη διαχείριση των NPLs. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, έχει ξεκινήσει σχολή στην οποία εκπαιδεύονται τα στελέχη της τράπεζας.

Στήριξη επιχειρήσεων

Στόχος του ομίλου της Εθνικής, σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, «είναι η χρηματοδότηση και η στήριξη δύο επενδύσεων τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους σε κάθε νομό». Προσέθεσε ότι η Εθνική θα είναι παρούσα στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, προέβη όμως σε μια δυσάρεστη διαπίστωση. «Μπορεί ο στόχος της Εθνικής να είναι η αύξηση των δανείων, αλλά εμείς ψάχνουμε αξιόπιστες επενδυτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες και πιστέψτε με δεν είναι τόσες πολλές. Μπορεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας να κυριαρχεί ως επιχείρημα, ωστόσο χρειάζεται η επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε αξιόπιστες και υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου με αιχμή το πτωχευτικό δίκαιο, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει ο χάρτης των βιώσιμων και μη επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στη συνεχή προσπάθεια κεφαλαιακής θωράκισης του ομίλου, ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο κρίνεται από το πόσο συνεισφέρει στα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, σε συνδυασμό με την ενεργή διαχείριση των επισφαλειών, «θα ικανοποιήσουν την προσδοκία των μετόχων για αυξημένες αποδόσεις, θα διευρύνουν περαιτέρω τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας, αποτελέσματα που ενδεχομένως να δούμε στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων».

Κλείνοντας, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία οδηγείται σε ενάρετο κύκλο και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πέτρο Χριστοδούλου, ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει.

Με αφορμή την αποχώρηση του κ. Χριστοδούλου, ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι η θεσμική ζωή της χώρας θα πρέπει να καταλάβει ότι το τιτάνιο έργο των τελευταίων δύσκολων ετών έγινε από ορισμένους ανθρώπους που έδωσαν κομμάτι από τη ζωή τους, την υγεία τους, την υστεροφημία τους και τον χρόνο τους.

Άμεση ανταλλαγή των warrants

Την σκυτάλη παρέλαβε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δ. Μαντζούνης ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας και επίσης παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, του Διοικητή της ΤτΕ  Γ. Στουρνάρα και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΤΧΣ, έθεσε θέμα άμεσης ανταλλαγής των warrants έτσι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Μόνο έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να κάνουν με μεγαλύτερη ευελιξία τη δουλειά τους, δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας και τις υπόλοιπες τράπεζες να ενημερώσουν το ΤΧΣ σχετικά με το αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

 «Μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έχει δημιουργηθεί μια στρέβλωση όσον αφορά το ύψος της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Σήμερα είμαστε η τράπεζα που χρωστάει τα λιγότερα στο Δημόσιο (στο ΤΧΣ) και το ΤΧΣ έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο κεφάλαιό μας», είπε ο κ. Μαντζούνης και πρόσθεσε: «Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να επισπευστεί η διαδικασία ανταλλαγής των warrants και κατ’ επέκταση να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι τράπεζες. Οι αγορές διψούν για τα ελληνικά χαρτιά και τώρα είναι η ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Παρακαλώ τους παριστάμενους  να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Εξάλλου ο νόμος δίνει πλέον το δικαίωμα της ανταλλαγής των warrants, και αυτό να γίνει είτε από κάθε τράπεζα χωριστά, είτε σε συνεργασία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών της οποίας προεδρεύει ο κ. Ζανιάς».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Μαντζούνης και στο θέμα των «κόκκινων δανείων», λέγοντας: «Όλους μας απασχολεί όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις και της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας».

Στο σημείο αυτό είπε ότι ο όμιλος της Alpha Bank πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των επισφαλειών, οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και η τράπεζα διαθέτει ήδη 11 δισ. ευρώ προβλέψεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η μείωση των επισφαλειών συνδέεται άμεσα με το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία, εξ ου και απαιτείται «ηρεμία, σταθερότητα, εμπιστοσύνη και να μην αλλάζουν τα δεδομένα στις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής κάθε τρεις και λίγο».

Το 2013 ήταν έτος καμπή για την ελληνική οικονομία, αλλά η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή και αυτό γιατί η ύφεση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη ενώ βελτιώνονται και οι δείκτες εμπιστοσύνης.

Παράλληλα o CEO της τράπεζας τόνισε ότι με τον Core Tier 1 στο 15,6% η Alpha διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι για τυχόν νέα ευρήματα στα stress tests της ΕΚΤ. Τα stress tests ας είναι ο τελευταίος διαγνωστικός έλεγχος για να εστιάσουμε στη συνέχεια στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Επίσης τόνισε ότι στην Alpha Bank σημειώνεται αύξηση καταθέσεων και αύξηση του μεριδίου αγοράς. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη. Τον Μάιο εκμηδενίστηκε το ELA.

Τέλος ο κ. Μαντζούνης δήλωσε ότι η Alpha Bank είναι υπερήφανη για την εξαγορά της Citibank Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας δύσκολες τις διαπραγματεύσεις. Μετά την εξαγορά ο όμιλος της Alpha Bank αποκτά συνολικά κεφάλαια ιδιωτών 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις, 400 εκατ. ευρώ χορηγήσεις, 20 καταστήματα και 480.000 πελάτες, αλλά και την κάρτα Diners, την οποία πρώτη είχε εκδώσει η Alpha Bank πριν από κάποιες δεκαετίες.

Σταθερό φορολογικό σύστημα

Στην ανάγκη σταθερότητας της οικονομίας και στη δημιουργία «ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος» αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Ράπανος. Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ότι είναι ενδυναμωμένες, ανθεκτικές και κεφαλαιακά ισχυρές μετά τις ΑΜΚ. Το 2014 θα είναι έτος μικρής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, ενώ έχει ήδη καταγραφεί βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης τόνισε ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δημιουργούνται πρόσφορες συνθήκες για την επιστροφή των καταθέσεων. Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα από εδώ και πέρα είναι ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.

Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στη μείωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο Β. Ράπανος, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμα τα επόμενα χρόνια για τη χώρα. Παράλληλα συνέστησε προσοχή στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος που θα δαπανά λιγότερα και θα είναι πιο φιλικό στον πολίτη και την επιχείρηση.

Όπως σημείωσε ο Β. Ράπανος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης είναι αναγκαίος, με τη συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Είναι ανάγκη, όπως είπε, να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άλλαξε εκ βάθρων, η Alpha πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή και θα είναι αρωγός στην ανάκαμψη της οικονομίας, υπογράμμισε ο Β. Ράπανος.

Να σημειωθεί τέλος ότι η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank, προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο στο μέλλον ενέκρινε προκαταβολικά και τη δυνατότητα μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης ομολογιακού δανείου.

Σχετικα αρθρα

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην μεταβλητότητα

admin

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic Bank: Η ιδέα της Γέλεν, το σχέδιο του Ντίμον και οι 11 τραπεζίτες

admin