Image default
Πρώτο Θέμα

Το πρόβλημα του Χ.Α. είναι πολιτικό…

Το πρόβλημα του Χ.Α. είναι πολιτικό…

Οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να παρθούν στο προσεχές διάστημα για το ελληνικό χρέος σίγουρα θα επηρεάσουν ανάλογα την εικόνα και του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως σε κάθε περίπτωση όλοι πλέον έχουν εμπεδώσει πως το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι από εκείνα που μπορούν να λυθούν μέσα σε μια στιγμή.

Αυτή είναι η γενική άποψη που επικρατεί αυτή την ώρα στις τάξεις των ενεργών επενδυτών, οι οποίοι ναι μεν θέλουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση από τη θετική της οπτική γωνία, γνωρίζουν όμως ταυτόχρονα πως το πρόβλημα του Χ.Α. είναι κατά βάση πολιτικό.

Διότι πολύ απλά και όπως μας μεταφέρει πηγή που μιλάει με τα διεθνή επενδυτικά κέντρα, ακόμα και ένα ευρώ να φτάσει η μετοχή της Εθνικής και ο Γενικός Δείκτης στις 100 μονάδες, αν οι Ελληνες πολιτικοί δεν πάψουν να ασχολούνται με την καρέκλα τους και δεν πείσουν πως πραγματικά θέλουν την εξυγίανση της οικονομίας, κανένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο δεν πρόκειται να δει από πιο κοντά το ταμπλό.

Και προσθέτει πως, όταν το κυβερνητικό επιτελείο μετά από τόσους μήνες συνεχούς όσο και έντονης τριβής με τις αγορές δεν έχει αντιληφθεί πως οι επενδυτές δεν θέλουν λόγια (και ψέματα) αλλά πράξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να το μάθει ούτε τώρα ούτε ποτέ.

Ανασφάλεια, ανασφάλεια, ανασφάλεια

Εν τω μεταξύ στη χρηματιστηριακή πιάτσα επικρατεί εντονότατη ανασφάλεια, μια και κάθε φορά που «καίγεται» μια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και αν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βγαίνουν εκτός κύκλου συναλλαγών όλο και περισσότεροι διαχειριστές και traders, πράγμα που σημαίνει πως οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέλμα από το οποίο θα χρειαστούν τεράστια κεφάλαια για να βγούμε.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τραπεζικοί τίτλοι χάνουν σταδιακά εμπορευσιμότητα, εξέλιξη που παρεμπιπτόντως έρχεται να προκαλέσει επιπλέον αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Από τεχνικής πλευράς αν η πτωτική κίνηση των βασικών δεικτών του Χ.Α. επεκταθεί και χαμηλότερα των 1.200 και των 390 μονάδων, τότε δεν θα μιλάμε για ανεκτή και εντός προγράμματος διόρθωση. Μάλιστα, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα θετική είδηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που θα αλλάξει άρδην την εικόνα φθοράς που διαβρώνει τους επενδυτές και πλήττει την ψυχολογία, υπάρχει κίνδυνος βίαιης υποχώρησης. Κι αν χάσει και τις 1.180 μονάδες, τότε ενδεχομένως να μη βρει πατήματα στις 1.150 και άνω, αλλά στα πρόσφατα χαμηλά στις 1.050-1.060 μονάδες! Και τα σενάρια για νέα υψηλά, άνω των 1.370 ή για τους στόχους των 1.500 μονάδων να πάνε περίπατο.

Τι λένε οι αναλυτές

Η αγορά δείχνει να διανύει περίοδο χαμηλής επενδυτικής δραστηριότητας, όχι μόνο λόγω εποχικότητας αλλά και διότι λείπουν οι θετικοί καταλύτες, εκείνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εύκολα τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. προς νέα υψηλά, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλότερους όγκους συναλλαγών, φαινόμενο που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις. Η καθοδική  διάσπαση των 1.220 μονάδων για τον Γενικός Δείκτη ενδεχομένως να ενεργοποιήσει κάποιο κύμα αγορών, με σκοπό να συνεχίσει ο Δείκτης να κινείται στο γνωστό εύρος μεταξύ 1.200 και 1.320 μονάδων, περιμένοντας τις εξελίξεις του φθινοπώρου, όπως τα ευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests, πιθανή αναζωπύρωση των εκλογικών σεναρίων, τις εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων του κράτους και γενικότερα τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, με επίκεντρο την επίτευξη θετικού προσήμου στο ΑΕΠ, κυρίως λόγω τουρισμού. Για την τρέχουσα θερινή περίοδο, και σύμφωνα με την άποψη του υπευθύνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, δεν μπορεί να αποκλειστεί αξιοσημείωτη διορθωτική κίνηση στις μεγάλες διεθνείς αγορές, κάτι που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σχετικα αρθρα

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin