Image default
Πρώτο Θέμα

Το New Deal για οφειλέτες και… η τρόικα

Το New Deal για οφειλέτες και... η τρόικα

Αποφασισμένοι να θέσουν επιτακτικά στην τρόικα την ανάγκη ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες της εφορίας και των ταμείων εμφανίζονται οι δύο ηγέτες της συγκυβέρνησης, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μαξίμου. Όμως, η τρόικα μόλις πρόσφατα απέρριψε κάθε τέτοια συζήτηση, εμμένοντας στη δική της γραμμή για τους οφειλέτες: «όχι διευκολύνσεις, κάντε κατασχέσεις»!

Ο Πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, φέρονται να έχουν συμφωνήσει ότι ο μόνος τρόπος να αναχαιτισθεί το κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ταμεία και να ανακουφισθούν οι χιλιάδες οφειλέτες, που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν δύνανται, είναι να αναθεωρηθούν οι νομοθετημένες μέθοδοι ρυθμίσεων των οφειλών, που γίνεται πλέον φανερό ότι δεν έχουν επιτύχει το σκοπό τους.

Μάλιστα, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξετάσει προσεκτικά το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, το κόμμα έδωσε χθες στη δημοσιότητα την πρότασή του, η οποία προβλέπει εξόφληση των παλαιών χρεών έως και σε 100 δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές.

Η συζήτηση για ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες μπορεί να δημιουργεί θετικές επικοινωνιακές εντυπώσεις για την κυβέρνηση και να τρέφει προσδοκίες της κοινής γνώμης για μέτρα ανακούφισης από τα βάρη των ιδιωτικών χρεών, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει αυτή την φορά η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις ισχυρές αντιστάσεις της τρόικας σε κάθε πρόταση ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάιο, η Κομισιόν αναγνώρισε την παταγώδη αποτυχία της περυσινής ρύθμισης για τα χρέη σε εφορίες και ταμεία, καθώς ελάχιστοι ήταν οι οφειλέτες που έσπευσαν να κάνουν «Νέα Αρχή». Παρά ταύτα, η Κομισιόν κατέστησε σαφές, όμως, ότι παραμένει σε ισχύ το «βέτο» της τρόικας για μια αλλαγή του νόμου επί το ευνοϊκότερο για τους οφειλέτες και ζήτησε από την κυβέρνηση να εξαπολύσει εκστρατεία κατασχέσεων κατά των οφειλετών.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση πείθουν για την αποτυχία των περσινών μέτρων:

–              Χρέη ύψους μόλις 1,2 δισ. ευρώ προς τις εφορίες είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν μόνο 500 εκατ. ευρώ.

–              Το αποτέλεσμα είναι πολύ χαμηλότερο από τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά, για ρύθμιση οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ προς τις εφορίες και 4 δισ. ευρώ προς τα ταμεία.

–              Το συνολικό ύψος των πληρωμών που είχαν γίνει, με βάση το πρόγραμμα «Νέα Αρχή» ήταν μόλις 130 εκατ. ευρώ στις εφορίες και 77 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. «Η συμμετοχή (σ.σ.: των οφειλετών) ήταν πολύ μικρότερη από τις αρχικές προσδοκίες», παραδέχεται η Κομισιόν.

Στο σημείο αυτό, η Κομισιόν αποκαλύπτει το διάλογο που έγινε για το θέμα με την κυβέρνηση, ο οποίος φαίνεται ότι θα επαναληφθεί και στην επόμενη διαπραγμάτευση. Οι αρχές, αναφέρει, υποστήριξαν ότι τα νέα σχήματα εξόφλησης οφειλών (η «Νέα Αρχή», για τα παλαιά χρέη, και η τακτική ρύθμιση σε 12μηνη βάση για τα νέα) δεν είναι αρκετά ελκυστικά, σε ό,τι αφορά τους χρόνους εξόφλησης και τη μείωση των παλαιών προσαυξήσεων. Η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα αρκετές εναλλακτικές λύσεις, που θα καθιστούσαν τις ρυθμίσεις πιο ελκυστικές, είτε με επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των οφειλών, είτε με το να επιτραπεί η ένταξη και νέων (μετά το 2013) οφειλών στο σχήμα της «Νέας Αρχής». Προτάθηκε, επίσης, μεγαλύτερη μείωση προσαυξήσεων.

Όμως, η τρόικα επιχειρηματολόγησε κατά της αλλαγής των όρων, αναφέρει η Κομισιόν. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποί της σημείωσαν ότι η αλλαγή των όρων θα ήταν άδικη για όσους είχαν ήδη μπει σε ρύθμιση με τους παλαιούς, ότι η επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής θα μείωνε τις εισπράξεις βραχυπρόθεσμα και θα αύξανε τους κινδύνους μη αποπληρωμής μακροπρόθεσμα και ότι η αλλαγή των όρων, σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους από την καθιέρωσή τους, θα υπονόμευε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και τις προσπάθειες να αλλάξει η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα.

Η κυριότερη επισήμανση της τρόικας, όμως, ήταν ότι, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η απροθυμία των οφειλετών να ρυθμίσουν τα χρέη τους στις εφορίες και στα ταμεία δεν συνδέεται με τη χαμηλή ελκυστικότητα των ρυθμίσεων, αλλά με το ότι δεν εκλαμβάνεται από τους οφειλέτες ως αξιόπιστη η απειλή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η σύσταση που απορρέει από αυτή την επισήμανση είναι σαφής: «μη διευκολύνετε τους οφειλέτες, προχωρήστε σε περισσότερες κατασχέσεις»!

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ανοίξει με την τρόικα μια συζήτηση για την ανακούφιση των οφειλετών, για να καταλήξει να βρεθεί μπροστά σε πιέσεις για αυστηρότερη μεταχείρισή τους. Και η κοινωνία, που διψάει για χειροπιαστά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν πρόκειται να μείνει ικανοποιημένη από μια φιλότιμη και φιλόδοξη, πλην όμως ατυχή προσπάθεια…

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin